Haberler

Restorasyonu Tamamlanan Hadım Hasan Paşa Medresesi Açıldı

Başbakan Yardımcısı Arınç: "Geçmişte sahip çıkılmamış, alınmış, satılmış, başka amaçlarla kullanılmış ama çok şükür bu işin bilincinde olan hükümetimiz, 10 10,5 yıldan bu yana vakıflara özel bir önem verdi" "Bugün 3 bin 700 civarında vakıf varlığımızı restore etmiş, onarmış veya ayağa kaldırmış durumdayız"

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, "Geçmişte sahip çıkılmamış, alınmış, satılmış, başka amaçlarla kullanılmış ama çok şükür bu işin bilincinde olan hükümetimiz 10-10,5 yıldan bu yana vakıflara özel bir önem verdi. Çok şükür bu önem neticesinde, bugün 3 bin 700 civarında vakıf varlığımızı restore etmiş, onarmış veya ayağa kaldırmış durumdayız" dedi.

Başbakan Yardımcısı Arınç, Cağaloğlu'nda Yeni Dünya Vakfı'na tahsis edilen Hadım Hasan Paşa Medresesi'nin restorasyon sonrası açılış töreninde yaptığı konuşmada, Türkiye'nin hemen her yerinde vakıf eserleri bulunduğunu belirtti.

Vakıfların, hali vakti yerinde olan insanlar tarafından, Allah rızasını esas gözetilerek, insanların ve tüm mahlukatın istifadesi için kurulduğunu anlatan Arınç, kendilerinin bugün vakıf eserlerine sahip çıkmaya çalıştıklarını söyledi.

Arınç, "Ne var ki geçmişte sahip çıkılmamış, alınmış, satılmış, başka amaçlarla kullanılmış ama çok şükür bu işin bilincinde olan hükümetimiz 10-10,5 yıldan bu yana vakıflara özel bir önem verdi. Çok şükür bu önem neticesinde, bugün 3 bin 700 civarında vakıf varlığımızı restore etmiş, onarmış veya ayağa kaldırmış durumdayız. Bununla iftihar ediyoruz" diye konuştu.

Restorasyonu tamamlanan binanın altında yer alan dükkan gibi geçmişte bir çok vakıf eserinin satıldığını ifade eden Arınç, "Geçmişi eleştirmeye, acıları kaşımaya niyetim yok ama bilesiniz ki yüzlercesi maalesef belli dönemlerde elden çıkarılmıştır. Biz şimdi onlara tekrar sahip olmak istiyoruz" ifadelerini kullandı.

Arınç, vakıf eserlerinin ayağa kaldırılmasına son 10,5 yılda belediyelerin, il özel idarelerin önemli destekler verdiğini de hatırlattı.

Gayrimüslimlere ait vakıflar

Vakıfların Allah rızası gözetilerek yapıldığını vurgulayan Arınç, farklı inançlara mensup insanların vakıf kurduğunu, bu vakıflarda hastane, okul, kabristanlar yaptığını, pek çok vakıfla insanlığa hizmet etmeye çalıştıkların dile getirdi.

Bugün Türkiye'de 166 cemaat vakfı bulunduğunu bildiren Arınç, "Bu vakıfların da gayrimenkulleri var. Onların da kendi inançları ve amaçları doğrultusunda insanlara yararlı olmak için vakıflar kurduğunu biliyoruz. Demek ki vakıf inancı bütün dinlerde var" dedi.

İslam inancına sahip insanların vakıflara dört elle sarıldıklarını, kurdukları medeniyetin bir adının da "vakıf medeniyeti" olduğunu söyleyen Arınç, yalnızca insanlar için değil mahlukat için de tahsis edilmiş vakıflar bulunduğunu, ayakları kırık, vücudu arızalı olduğu için sıcak ülkelere gidemeyen hayvanlar için vakıflar kurulduğunu ifade etti.

Geçmişte kurulan vakıfların insanların şahsi servetlerinden oluştuğunu belirten Arınç, "Başkasının kesesinden hovardalık yapmak vakıf anlayışında yoktur" ifadelerini kullandı.

Yeni Dünya Vakfı'nın hayırlı hizmetler yaptığını ifade eden Arınç, vakfa destek veren Halil İbrahim Demir'in de aralarında bulunduğu hayırseverlere teşekkür etti.

Bülent Arınç, binanın son halini de çok beğendiğini dile getirerek, "Bir vakıf eserinin, bu kadar güzel bir hale gelmesinden Vakıflar Genel Müdürlüğünden sorumlu Başbakan Yardımcısı olarak büyük iftihar duyduğumu belirtmeliyim. Buna vesile olan Yeni Dünya Vakfı, Fatih Belediyemiz, Özel İdaremiz ve destek olan tüm kardeşlerimize şükranlarımı sunuyorum" diye konuştu.

Konuşmasının sonunda, yangın nedeniyle harap olan İl Milli Eğitim Müdürlüğü binasını işaret ederek, bu binayı ilk kez gördüğünü kaydeden Arınç, bu konuda Vali Hüseyin Avni Mutlu'dan bilgi alacağını söyledi.

Vali Mutlu'nun konuşması

İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, vakıfların medeniyetin en önemli sembolleri olduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti:

kaydederek, "Tarihimize, kültürümüze, medeniyetimizin ışığına sahip çıkma noktasında bu medeniyetin evlatları üzerlerine düşen görevi yerine getirmenin huzuru içindeler. Bugün hepimiz için mutlu ve huzurlu bir gün ama yapılacak çok şey var. Çünkü İstanbulumuz, kültürümüz, tarihimiz noktasında bir çeyiz sandığı. Bu çeyiz sandığını açtığımızda çok değerli eserler var ve bunlar restorasyon için bizi bekliyorlar."

İl Özel İdaresi, belediyeler ve sivil toplum kuruluşlarının el ele gönül gönüle bu konuda çalışmalar yürüttüklerini vurgulayan Mutlu, İl Özel İdaresi'nin halen İstanbul'da 161 eserin restorasyonunu sürdürdüğünü bildirdi.

Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir ise belediyenin bütçe ve birikimlerinin önemli bir bölümünü, ecdat yadigarı eserlerin ayağa kaldırılması için kullandıklarını dile getirdi.

Vakıf Başkanı Mahmut Göksu, yöneticilerine ve tarihi yapının restorasyonuna katkı yapan kuruluşlara teşekkür etti.

Tören öncesinde musiki dinletisi ile hafız Gökhan Ergün tarafından Kur'an-ı Kerim tilaveti sunuldu.

- Hadım Hasan Paşa Medresesi

Hadım Hasan Paşa Medresesi, Sultan 3. Mehmed dönemi sadrazamlarından Hadım Hasan Paşa tarafından yaptırıldı. 16. yüzyılın diğer vakıf binaları gibi muntazam işlenmiş kesme taştan yapılmış medrese, sekiz hücreye sahip. 1826 yılındaki yangında zarar gören medresenin tamiri, Sultan 2. Mahmud tarafından 1831'de yaptırıldı. Girişin solundaki çeşmenin üstüne de Sultan 2. Mahmud'un tuğrası konuldu.

Yeni Dünya Vakfı'na 2005 yılında tahsisi yapılan medresenin restorasyon çalışmaları 7 yıl sürdü. - İstanbul

Kaynak: AA / Güncel

Hüseyin Avni Mutlu Bülent Arınç İstanbul Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Beşiktaş Ankaragücü maçı CANLI izle! 19 Nisan BJK Ankaragücü Konferans Ligi maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? 21 Nisan 2024 Günlük Burç Yorumları: AŞK, EVLİLİK, SAĞLIK, KARİYER burç yorumları! 21 Nisan Pazar burç yorumları nedir? Gaddar 14. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Gaddar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kızılcık Şerbeti 68. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Kızılcık Şerbeti yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Sarı kod uyarısı nedir? İşte MGM Sarı kod uyarısının anlamı Yalı Çapkını 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Yalı Çapkını yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Arka Sokaklar 671. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Arka Sokaklar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Ateş Kuşları 52. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Ateş Kuşları yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kara Ağaç Destanı 9. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Kara Ağaç Destanı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? 19-20 Nisan Akaryakıt Fiyatları: Benzine ve motorine indirim veya zam var mı? NO Pelicans Sacramento Kings NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 19 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Miami Heat Chicago Bulls NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 19 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! 19-20 Nisan hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? Survivor dokunulmazlık oyununu kim kazandı? 19 Nisan Cuma 2024? Survivor kim kazandı? 19 Nisan Cuma Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title