Haberler

Rengim Gökmen: "Marangoz da Opera ve Baleden Anlar"

Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü Rengim Gökmen, personel alımı için yapılan sınavlarda, marangozların opera ve bale hakkındaki görüşlerinin yazılması istendiği kompozisyona tabi tutulmasına yönelik eleştirilere sert tepki gösterdi. "Neden marangoz opera, baleden anlamasın?" diye soran Gökmen, "Buraya girenler marangoz değildir, demirci değildir. Biz o demirciyi parmaklık yapmak için almıyoruz. Sahnede "La Traviata" eserinin, "Kuğu Gölü" eserinin, "Carmen" eserinin dekorunu yapması için, sahnenin demir işlerini yapması için alıyoruz" dedi.

Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü 18-28 Eylül tarihleri arasında, çeşitli bölge müdürlüklerine personel alımı için sınav yaptı. Genel Müdürlük, söz konusu sınavda, marangoz, demirci, terzi gibi "uzman memur" kadrosuna alınacak elemanları, "Opera ve Baleyle ilgili ne düşünüyorsunuz?" sorusunun da cevaplanmasını istediği bir kompozisyona tabi tuttu. Konuyu ANKA'ya değerlendiren Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü Rengim Gökmen, söz konusu uygulamanın haklı bir uygulama olduğunu savundu. Neden marangoz opera, baleden anlamasın?" diye soran Gökmen, "Buraya girenler marangoz değildir, demirci değildir. Biz o demirciyi parmaklık yapmak için almıyoruz. Sahnede "La Traviata" eserinin, "Kuğu Gölü" esrinin, "Carmen" eserinin dekorunu yapması için, sahnenin demir işlerini yapması için alıyoruz. Dolayısıyla bu insanların mesleklerini iyi yapmasının yanında, hangi kurumda çalışacaklarını, hangi işi üretecekleriyle ilgili iyi bilgi sahibi olmaları lazım ki işlerini iyi üretsinler. İşini iyi yapmaları yetmiyor bizim için" diye konuştu.

-"BAZISININ OKUMA YAZMASI OLMADIĞI ORTAYA ÇIKIYOR"

Sınavlarda kompozisyon yazanların daha sonra uygulamaya da alındığını hatırlatan Gökmen, iyi tanıyabilmek için adayları mülakat sınavında, kompozisyonlarıyla birlikte değerlendirdiklerini belirtti.

Gökmen, Devlet Opera ve Balesi olarak bu yıl ilk defa, sınav usullerinin açık şekilde görülmesi amacıyla, sınav yönetmeliği çalışması yapıldığını kaydederek, "Sınavlar ayrıca üç müfettişin gözetimde yapılıyor. Buradaki insanlar marangoz, demirci, terzi değildir, bunlar sahne uygulatıcısıdırlar, sanat uygulatıcısıdırlar. Devlet Opera ve Balesi özel bir kurumdur. Bazılarının okuma-yazmasının olmadığı kompozisyon sınavında ortaya çıkıyor. Bu kurumun özelliğine binaen çalışanları seçmek durumundayız" dedi.

-"DÜNYA ÇAPINDAKİ SANATÇILARLA, TEKNİK KADROMUZ AYNI OTELDE KALIR"-

Gökmen, atölyede elemanlarının da Devlet Opera ve Balesi'nde görevli, dünya çapında ün yapmış sanatçılarla birlikte aynı otelde kaldığına dikkat çekerek şöyle konuştu:

"Tüm çalışanlar, sanat kurumunun takım çalışması içindedirler. Dolayısıyla bu kurumu temsil etmek durumda olan insanların, benim kanaatimce kişisel niteliği yaptığı işten daha önemlidir. Böylece daha iyi iş çıkartır çünkü işi algılama kapasitesi daha yüksektir. Neden marangoz opera, baleden anlamasın? Bizim atölye çalışanlarımız aynı zamanda sanatçıdırlar. Buradaki çalışan arkadaşlarımız farklıdır, farklı olmak zorundadırlar."

-105 KİŞİ ALINDI-

Öte yandan, Devlet Opera ve Balesi yapılan sınavlar sonucunda bu yıl "Sanatkar Memur", yaratıcı kadroya giren "Uygulatıcı Uzman Memur", terzi, marangoz, demirci gibi teknik kadronun istihdam edileceği "Uzman Memur" olmak üzere, 105 kişiyi daha bünyesine kattı. (ANKA)

(GO/BUN)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

KABİNE TOPLANTISI NE ZAMAN, SAAT KAÇTA? 16 Nisan Kabine Toplantısı gündemi nedir? Merkez Bankası'nın faiz kararı ne olur? Nisan ayı faiz kararı ne zaman açıklanacak? Resmi Gazete bugün (16 Nisan) kararları nedir? Resmi Gazete atama kararları 2024 belli oldu mu? 16 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 16 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Threads hesabı kapanırsa Instagram da kapanır mı, ne olur? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 16 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 16 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 16 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 16 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Elektrikler ne zaman gelecek? İstanbul'da elektrik kesintisi! 16 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 16 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 16 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 16 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Bugün İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 16 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 16 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 16 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title