Haberler

Rektör Gökçebay, Görevindeki Bir Yılını Anlattı

Kastamonu Üniversitesi (Kü) Rektörü Prof. Dr. Bahri Gökçebay, Kısa Zamanda Hedeflerine Ulaştıklarını Belirterek, Üniversitelerinin Türkiye'nin En Güzel Üniversitelerinden Biri Olacağını Söyledi.

Kastamonu Üniversitesi (KÜ) Rektörü Prof. Dr. Bahri Gökçebay, kısa zamanda hedeflerine ulaştıklarını belirterek, üniversitelerinin Türkiye'nin en güzel üniversitelerinden biri olacağını söyledi.

21 Mayıs 2007'de KÜ Rektörlüğü görevine getirilen Prof. Dr. Bahri Gökçebay, düzenlediği basın toplantısıyla rektörlük görevindeki bir yılını anlattı. Rektör olduktan kısa bir süre sonra 2008 yılı Temmuz ayında kampüs alanı içerisine yapılması planlanan binaların ihalelerini gerçekleştirmeyi kendilerine hedef seçtiklerini belirten Gökçebay, "Temmuz ayında kampüs içindeki yüksek okul ve fakülte binalarını ihaleye çıkaracağız. Kampüsümüz tam olarak şekillendiğinde üniversitemizin Türkiye'nin en güzel üniversitelerinden biri olacağına inanıyorum" dedi.

Planlamadan 3.5 milyon YTL almayı hedeflerken bu rakamı 7 milyon YTL olarak üniversiteye kazandırdıklarını ifade eden Gökçebay, ODTÜ ile çok önemli bir ortaklığın, çalışma birlikteliğinin temellerini attıklarını kaydetti. Eş zamanda açılan 14 üniversite arasında gelişmişlik yönünden başı çekeceklerine inandığını belirten Rektör Gökçebay, "Kampüs konusunda ODTÜ ile ortak hareket etmemiz iyi bir çalışma oldu. Burada çalıştığım yöneticiler konusunda da hiçbir sıkıntıyla karşılaşmadım. Bence hedeflerimize kısa zamanda tam ulaştık. Bunu gönül rahatlığıyla söyleyebilirim. İhaleye zaten Temmuz ayında çıkabileceğiz. O aşamaya gelmiş durumdayız. En büyük sıkıntımız öğretim elemanı olmaması. Bu da bizim elimizde değil. Ayrıca bu tüm üniversitelerin sorunu. İyi bir ekibimiz var. Herkes gecesini gündüzüne katarak çalışıyor. Bizimle eş değer açılan 14 üniversite arasında en başta oluruz gibi geliyor bana" diye konuştu.

"TEK SORUN KAMULAŞTIRMA BEDELİYDİ, O DA ÇÖZÜLDÜ" Bir yıl içinde zaman kaybettiklerini ancak daha sonra kendi başlarına çözmek zorunda kaldıkları tek sorunun üniversite alanına dahil etmeye çalıştıkları çiftçi arazilerinin kamulaştırma bedelinin toplanamaması olduğunu açıklayan Gökçebay, gerekli olan 600 bin YTL'nin 350 bin YTL'sini ancak temin edebildiklerini söyledi. Kamulaştırma Genel Müdürlüğü'nden kalan miktarı tamamladıklarını ve yakın bir süre sonra araziyi kamulaştırmaya başlayacaklarını ifade eden Gökçebay, "Kamulaştırma parası biraz gecikti, ama işlerimizi aksatmadı. Bilindiği gibi üniversitenin arazisine dahil etmeye çalıştığımız çiftçi arazilerinin kamulaştırma bedellerini toplamaya çalıştık. Ama toplayamadık. Beklediğimiz kişilerden umduğumuz rakamları alamadık. Düşünelim, yönetim kuruluna taşıyalım diyen odalardan, örgütlerden bir fayda sağlanmadı. Valimiz Nurullah Çakır, Belediye Başkanımız Turhan Topçuoğlu ve ben, iş adamlarını dolaştık. Gittiğimiz yerlerden maalesef rakam telaffuz etmekten kaçındılar. Toplam 350 bin YTL'ye yakın para toplayabildik. Kamulaştırma için 600 bin YTL'ye ihtiyacımız vardı. Kamulaştırma çerçevesinde her şeyi hazırlamıştık. Planlamadan yazı yazıldıktan sonra ve maliyeden para konulduğu anda kamulaştırmayı yapacağız. Ama bazı tarlalar ekili olduğu için onlara bir süre dokunmayacağız" şeklinde konuştu.

"TAŞRA ÜNİVERSİTELERİ EĞİTİME ÖNEM VERMELİ" Gökçebay, KÜ gibi taşra üniversitelerinin araştırma yapmaktan çok eğitim ve öğretime önem vermesi gerektiğinin altını çizdi. KÜ'yü bir ODTÜ, bir Hacettepe gibi araştırmaya ağırlık veren bir üniversite yapmanın çok zor olduğunu kaydeden Gökçebay, "Üniversitemiz kurulalı 2 yılı aşkın bir süre geçti. Uzunca bir süre rektör atamaları duraksadı. Rektörlük uygulaması çerçevesinde Kastamonu Üniversitesi'ne Gazi Üniversitesi Rektörü Kadri Yamaç baktı. Daha sonra seçimlere gidildi. Seçimlere ben de katıldım ve çokta düşük bir oy aldım. YÖK, Köşk'e gönderdiği listede beni ikinci sıraya yazdı. Cumhurbaşkanımız Ahmet Necdet Sezer de KÜ'nün rektörlüğüne beni atadı. 2007 yılı zaten kayıp bir yıl oldu. Daha önceden devam eden bir proje olan spor salonuna resmi bir para konuldu. Spor salonu için 900 bin YTL bir ödenek ayrıldı. Yüzde 25'i son anda kesildi, yüzde 75'ini de kullandık" dedi.

"OTEL PROJELERİ YOLDA" Cide'de üniversiteye tahsis edilen Uzunkum Oteli'ni Kastamonu'da eşi benzeri olmayan kalitede bir uygulama oteline çevireceklerini söyleyen Rektör Gökçebay, KESOB'a ait olan Fen Edebiyat Fakültesi binasını da alarak aynı amaç için kullanmayı düşündüklerini kaydetti. Her iki tesisin de gerçekleştirebildikleri takdirde üniversite döner sermayesine önemli katkılar sağlayacağını belirten Gökçebay, "Cide'de bize tahsis edilen Uzunkum Oteli'ne güzel bir proje hazırlıyoruz. İnşallah bu yaz açılışını yapacağız.

Cide'nin ve Kastamonu'nun görmediği kalitede bir otel yaratıyoruz. Orası uygulama oteli olacak. Fen Edebiyat Fakültesi'nin binasını devralma ihtimalimiz var. O bina KESOB'a ait. Arazi tahsisli olduğu için her yıl yüzde 2'si Milli Emlak Genel Müdürlüğü'ne geçiyor. 49 yıl sonra o binanın tamamı Milli Emlak Genel Müdürlüğü'nün olacak. KESOB'un hisselerini bize devrettirebilirsek Milli Emlak o binayı bize vermeye hazır. Yeni bir projeyle orasını da güzel bir uygulama oteline çevirmeyi düşünüyoruz. Üniversitenin döner sermayesine de büyük fayda sağlayacağını düşünüyorum" şeklinde konuştu.

(SÖ-BÖ-CC-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title