Haberler

Rektör Aydın: "Karabağ'da yaşanan işgale son verilmeli"

Samsun Üniversitesi (SAMÜ) Rektörü Prof. Dr. Mahmut Aydın, 'Tarihin Siyah Gecesi' adıyla anılan 'Hocalı Katliamı'nın 28.yıl dönümü dolayısıyla yaptığı açıklamada, " Karabağ'da yaşanan işgale son verilmelidir" dedi.

25 ve 26 Şubat 1992 tarihlerinde gerçekleşen Hocalı Katliamı'nın, yakın tarihin en insanlık dışı olaylarından biri olduğuna dikkat çeken Rektör Aydın, "Tarihin en acımasız ve vahşi katliamlarından biri olan Hocalı Katliamı, kardeş ülke Azerbaycan'ın aziz milletine yönelik yapılmış ağır bir saldırıdır. Ermenistan birliklerinin 28 yıl önce Yukarı Karabağ bölgesinde yer alan Hocalı şehrine yaptıkları saldırı, aralarında çocukların, kadınların ve yaşlı insanların da bulunduğu 613 Azerbaycanlı kardeşimizin hayatını kaybetmesi ile sonuçlanmıştır. 'Tarihin Siyah Gecesi' adıyla anılan bu acı olay insanlık tarihine sürülen koca bir leke olarak tarihteki yerini almıştır" diye konuştu.

Aydın şunları kaydetti: "1992'de patlak veren katliamın arka planı 1988 yılına dayanmaktadır. O yıl Karabağ işgal edilince kışkırtılan Ermeniler Azerbaycan'ın yerleşim birimlerine saldırmaya başlamıştır. 1990 yılı geldiğinde ise saldırıların şiddeti ve sıklığı artarak olayları katliama vardırmıştır. Gerçekleşen saldırılar nedeniyle Ermenistan hududu ve dolayında yaşayan 180 bini aşkın Azerbaycanlı kardeşimiz, göçe zorlanmıştır. Yaşanan göçün ardından Hocalı'ya gelen Ermeni güçleri masum insanlara saldırarak 63'ü çocuk, 106'sı kadın ve 70'i yaşlı insanlardan oluşan 613 Azerbaycan Türk'ünü öldürmüştür. Yaşanan acı ölümlerin yanı sıra birçok aile yok olmuş, yüzlerce insan sakat kalmış, binin üzerinde kişi ise esir alınmıştır. Acısı yüreklerimizi halen dağlamaya devam eden bu elim olayın üzerinden 28 yıl geçmesine rağmen katliamın failleri bulunamamış ve gereken cezayı almamıştır. Ayrıca uluslararası kamuoyu da bu olayı görmezden gelmeye devam etmektedir. Temennimiz geç de olsa adaletin yerini bulması ve Karabağ'da yaşanan işgale son verilmesi yönündedir. İnsanlık tarihinin yüz karası olarak nitelendirilebilecek olan Hocalı Katliamı'nın 28. yıl dönümünde hayatını kaybeden Azerbaycanlı kardeşlerimizi rahmetle yad ediyorum. Bizim için tek millet iki devlet olan Azerbaycan Cumhuriyeti'nin halkına başsağlığı diliyorum." - SAMSUN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Azerbaycan Karabağ Rektör Aydın Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Beypazarı soda yasaklandı mı? Beypazarı sodada bor mu var? Beypazarı açıklama yaptı mı? Barcelona-PSG maçı ne zaman, saat kaçta, hangi kanalda? Barcelona-PSG maçı şifresiz mi? 16 Nisan 2024 Salı Yayın akışı! Bugün kanallarda ne var? Bugün hangi diziler var? MÜGE ANLI CANLI İZLE! 16 Mart Müge Anlı Canlı İzleme Linki! Müge Anlı son bölüm neler oldu? WhatsApp uçtan uca şifreleme nedir, neden değişir? Uçtan uca şifreleme nasıl çalışır? İSKİ BARAJ DOLULUK ORANI 2024: İstanbul barajlarında son durum nedir? 16 Nisan baraj doluluk seviyesi yüzde kaç? Süt fiyatları ne kadar oldu 2024? Çiğ süte zam geldi mi? KABİNE TOPLANTISI NE ZAMAN, SAAT KAÇTA? 16 Nisan Kabine Toplantısı gündemi nedir? Merkez Bankası'nın faiz kararı ne olur? Nisan ayı faiz kararı ne zaman açıklanacak? Resmi Gazete bugün (16 Nisan) kararları nedir? Resmi Gazete atama kararları 2024 belli oldu mu? 16 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 16 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Threads hesabı kapanırsa Instagram da kapanır mı, ne olur? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 16 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 16 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 16 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 16 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Elektrikler ne zaman gelecek? İstanbul'da elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title