Haberler

Rekabet Kurumu Elektrik Dağıtım Raporu Hazırladı

Rekabet Kurumu Başkanı Prof. Dr. Nurettin Kaldırımcı, Türk Telekom'un Özelleştirilmesinin Ardından Telekomünikasyon Piyasasında Beklenen Rekabet Düzeyine Erişilemediğini Söyledi. Kaldırımcı, Kısa Süre Sonra Elektrik Dağıtım İhaleleri Hakkında Hazırladıkları Raporu da Kamuoyuna Açıklayacaklarını Belirtti.

Rekabet Kurumu Başkanı Prof. Dr. Nurettin Kaldırımcı, Türk Telekom'un özelleştirilmesinin ardından telekomünikasyon piyasasında beklenen rekabet düzeyine erişilemediğini söyledi. Kaldırımcı, kısa süre sonra elektrik dağıtım ihaleleri hakkında hazırladıkları raporu da kamuoyuna açıklayacaklarını belirtti.

İzmir Ticaret Odası'nın (İZTO) Haziran ayı Meclis Toplantısı'nda konuşan Kaldırımcı, çeşitli sektörlerde faaliyet gösteren oda üyelerinin sorularını yanıtladı. Son dönemde başlayan elektrik dağıtım ihaleleriyle ilgili değerlendirmeleri yaptıklarını belirten Kaldırımcı, ihalelere ilişkin bir rapor hazırladıklarını kaydetti. Kaldırımcı, "İhaleye ortak girmeye hazırlanan firmalar kendi aralarında işbirliklerini değerlendiriyoruz. Dikkatimizi dağıtıcı firmaların satış fiyatını belirleme yöntemi üzerinde yoğunlaştırıyoruz" dedi.

Özelleştirme öncesi telekomünikasyon piyasalarında rekabetin artması için tavsiyelerde bulunduklarını dile getiren Kaldırımcı, "TTNet'in fonksiyonel olması, Kablo TV'nin etkin hale gelmesini önerdik. İstediğimiz şekilde rekabet ortamı oluşmadı. Ama yine de iyi ki Türk Telekom özelleştirildi" diye konuştu. 1 Temmuz 2008 tarihinden itibaren her sektörde yüzde 40 pazar payı olan firmaların grup muafiyeti haklarının kalkacağını belirten Kaldırımcı, firmaların bireysel anlaşmalar yapabileceklerini söyledi.

"REKABETÇİ PİYASADAN YANAYIZ" Kaldırımcı, hipermarketlerin rekabet ortamını engellediği yönündeki iddialara karşılık olarak da, bu konuda yetkinin Hipermarketler Yasası hazırlayan Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nda olduğunu fakat Rekabet Kurumu olarak rekabetçi piyasadan yana olduklarını kaydetti.

Türkiye'deki iş dünyasının rekabet denilince sadece rekabet gücünü baz aldığını dile getiren Kaldırımcı, "Biz Rekabet Kurumu olarak rekabet gücü olmazsa ihracat yapılamayacağının, kar edilemeyeceğinin farkındayız ancak bizim rekabetten anladığımız farklı. Biz rekabet zemininin varlığını çok daha fazla önemsiyoruz. Biz adil rekabetin ve serbest piyasa anlayışının kurumsallaşmasını istiyoruz" ifadelerini kullandı. İş dünyası ile Türkiye'nin geleceği konusunda ortak paydada buluştuklarını vurgulayan Kaldırımcı, iyi bir rekabet ortamının ülkeyi de kalkındıracağına dikkat çekerek, "Torpil, rüşvet yoksa, firmalar arası kısa yoldan anlaşmalar yapılmıyorsa böyle bir ekonomide çok daha verim artışı ve planlama vardır. Piyasalar orman kanunlarının geçerli olduğu bir ortam olmamalıdır" diye konuştu.

Küreselleşme sürecinde tüm dünyada rekabetin egemen olduğunu kaydeden Kaldırımcı, rekabet edemeyen ülkelerin ve firmaların ayakta kalamadıklarını söyledi. Kaldırımcı, rekabet kültürünün de hukuk ve eğitimle oluşturulabileceğini dile getirdi. Türkiye'de rekabeti düzenleyen bir kanun olmasına rağmen iş dünyasının rekabeti öğrenemediğine dikkat çeken Kaldırımcı, rekabetin kurumsallaştırılarak hayatın bir parçası haline getirilmesi gerektiğini kaydetti.

(EY-YK-NÇ-E)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Haberler

Bakmadan Geçme

Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli? Ali Konak kimdir? AK Parti Konya- Yunak Belediye Başkan adayı Ali Konak kaç yaşında, nereli? Serdar Köksal kimdir? Zafer Partisi Erzurum Tortum Belediye Başkan Adayı Serdar Köksal kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title