Haberler

Rehn: 'Türkiye Çok Hassas Bir Dönemden Geçiyor'

AB Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Olli Rehn, Türkiye'nin, Çok Hassas ve Tarihsel Bir Dönemden Geçtiğini Belirterek, AB'nin 'Sabırlı ve İhtiyatlı Olmasını' İstedi.

AB Komisyonu'nun genişlemeden sorumlu üyesi Olli Rehn, Türkiye'nin, çok hassas ve tarihsel bir dönemden geçtiğini belirterek, AB'nin "sabırlı ve ihtiyatlı olmasını" istedi.

Olli Rehn, Avrupa Parlamentosu (AP) Dışişleri Komisyonu'nda yaptığı konuşmada, Türkiye'de cumhurbaşkanlığı seçiminin "laiklik ve demokrasi ekseninde kutuplaşmalara yol açtığını" belirterek herhangi bir aday üzerinde uzlaşma sağlanamadığını söyledi ve 27 Nisan gecesi Genelkurmay Başkanlığı tarafından bir açıklama yayımlandığını hatırlattı.

"Hemen sonraki günün (cumartesi) sabahında yaptığım açıklamada, derin endişe duyduğumu aktardım ve AB üyesi olmak isteyen bir aday ülkede askerler üzerinde sivil kontrol sağlanması gerektiğini hatırlattım. Ayrıca laik demokrasinin AB'nin temel değerlerinden biri olduğunu vurguladım" diyen Rehn, gelinen süreçte yaşanan tartışmalara karşın Anayasa Mahkemesi kararlarına saygı gösterilmesinin ekonomik ve siyasay istikrar açısından vazgeçilmez olduğunu dile getirdi.

Rehn, "Türkiye, çok hassas ve tarihsel bir dönemden geçiyor. Sabırlı ve ihtiyatlı olmalıyız. Her kriz aynı zamanda bir fırsattır. Türkiye, bu krizden demokrasisini güçlendirerek çıkabilir. Genel seçimlerin ve cumhurbaşkanlığı seçiminin ardından Türkiye'de daha güçlü bir reform süreci yaşanabilir" diye konuştu.

Rehn, "AB'nin dikkatli davranarak Türkiye'deki ulusalcı hasssasiyetlere yakıt sağlamamasını" istedi.

Bu arada Fransa'da, Türkiye'nin üyeliğine karşı çıkan Nicolas Sarkozy'nin cumhurbaşkanı seçilmesini de değerlendiren Rehn, "AB'nin, üye devletlerin oybirliğiyle aldığı karar gereğince Türkiye ile katılım müzakerelerinin sürdürüldüğünü" hatırlattı.

Rehn, "AB'nin oybirliğiyle aldığı bu karara uygun davranmayan bir ülkenin bunun olası sonuçlarına katlanacağı" uyarısında bulundu.

Türkiye ile müzakerelerin ucu açık bir süreç olduğuna dikkati çeken Rehn, "Yani sonucu önceden belirlemiyoruz. Müzakere süreci tamamlanıncaya dek Türkiye'nin katılımı konusunda bağlayıcı bir karar almıyoruz. Türkiye'ye karşı adil ve titiz olmalıyız. Bir söz verdik, bunu tutmalıyız" dedi.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

Kırmızı Takım'dan Mavi Takıma kim geçti (Survivor)? Survivor'da Takım Değişikliği: Kırmızı Takım'dan Mavi Takıma Kim Geçti? Galatasaray Bankalar Birliği'nden çıkıyor mu, GS borcu ne kadar 2024? 24-25 Nisan Akaryakıt Fiyatları: Benzine ve motorine indirim veya zam var mı? 26 Nisan Cuma Hutbesi yayınlandı! 26 Nisan Cuma Hutbesi tam metni! 25-26 Nisan hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? Zaha neden yok? Adana Demirspor maçında Zaha neden yok, sakat mı, cezalı mı, yedek mi? Orlando Magic Cleveland Cavaliers NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 26 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! LA Lakers Denver Nuggets NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 26 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! Hudutsuz Sevda 30. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Hudutsuz Sevda yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? İnci Taneleri 13. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan İnci Taneleri yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Aldatmak 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Aldatmak yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Kül Masalı 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Kül Masalı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title