Haberler

Rehineler Bugün Bırakılıyor

Güncelleme:

PKK tarafından kaçırılan kamu görevlileri aylar sonra ailelerine kavuşuyor.

8 kişiyi teslim almak için oluşturulan BDP heyeti dün Erbil'e geldi. Rehinelerin bugün Zaho ile Duhok arasında PKK'nın kamplarının bulunduğu bir bölgede heyete teslim edilmesi bekleniyor. Aileler, Habur Sınır Kapısı'na geldi.

PKK'nın farklı tarihlerde kaçırdığı kamu görevlileri ve askerleri teslim almak için BDP Hakkâri Milletvekili Adil Kurt, BDP Bitlis Milletvekili Hüsamettin Zenderlioğlu, İHD Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, Diyarbakır Şube Başkanı Raci Bilici, Mazlum-Der Genel Başkanı Ahmet Faruk Ünsal ile Genel Başkan Yardımcısı Selahattin Çoban'dan oluşan 6 kişilik heyet, dün sabah Habur Sınır Kapısı'ndan Kuzey Irak'a geçti.

TUNCEL GİDEMEDİ

Heyette olduğu açıklanan BDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel, yurtdışı yasağı olduğu gerekçesiyle son anda heyetten çıkarıldı. Tuncel, "Örgüt üyesi olmak" iddiasıyla geçen yıl İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davada 8 yıl 9 ay hapis cezası almış, mahkeme Tuncel hakkında verilen cezanın infazından sonra denetimli serbestlik uygulanmasına karar vermiş ve yurtdışı çıkış yasağı getirmişti.

ZAHO'DA KARŞILANDI

Heyeti, Zaho'da BDP Erbil Temsilcisi Cemal Coşkun, ve Kuzey Iraklı yetkililer karşıladı. Heyetin yol güvenliği ise Kuzey Irak yönetimi tarafından sağlandı. Öğle saatlerinde BDP Erbil Temsilciliği'ne ulaşan heyet burada basın toplantısı düzenledi.

'JEST SIRASI TÜRKİYE'DE'

BDP Erbil Temsilcisi Coşkun, Kuzey Irak Yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani'nin kendilerini arayarak heyete katılıp katkı sunmak istediklerini söylediğini aktardı. Coşkun, "Yarın (bugün) umarız bu sorun çözülür. Heyetimizle birlikte hükümeti temsilen de yetkililer heyetimizle birlikte olacaktır. Bu jest karşısında Türkiye'nin gerçek anlamda barış ve demokrasisini isteyen güçler de bunu bir jest olarak görüp barış sürecini hızlandıracak adımlar atarlar. Umarım bir sorun, aksilik çıkmaz" dedi.

ZAHO-DUHOK ARASINDA

Açıklamanın, "Behdinan" mahreçli yapılması teslimatın da bu bölgeden yapılacağı ihtimalini güçlendirdi. PKK'nın Behdinan olarak adlandırdığı bölge Zaho ile Duhok arasında bulunuyor. PKK'nın Zap kampı da bu bölgede yer alıyor. Heyetle rehinelerin burada bir yerde dağlık alanda buluşması bekleniyor. Heyet rehineleri aldıktan sonra beklemeden Habur'a doğru hareket edecek. Heyetin Habur'a kadar güvenliğini Kuzey Irak yönetimi sağlayacak. Heyet, Habur'da basın açıklaması yapacak.

MAHMUR'A GİTTİLER

PKK yönetiminden mesaj bekleyen heyet, serbest bırakılmanın bugün yapılacağı açıklamasıyla birlikte Mahmur Kampı'nı ziyaret etti. Heyet burada daha önce barış grubu altında Türkiye'ye gelen ancak haklarında dava açılınca tekrar Mahmur'a dönen kişilerle bir araya geldi. 6 kişilik heyet akşam saatlerinde de Erbil'e dönünce Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi yetkilileriyle bir araya geldi. Bugün Türkiye'de olması beklenen 8 kişi için sınır kapısında İçişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı başkanlığında bir heyetin beklediği belirtildi. Askerler burada ifadeleri alındıktan sonra ailelerine teslim edilecek ve tahsis edilen helikopterlerle memleketlerine gönderilecek.

8 KAMU GÖREVLİSİ

Rehinelerle ilgili PKK da bir açıklama yaptı. PKK, rehineler Zihni Koç, Abdullah Söpçeler, Kemal Ekinci, Nadir Özgen, Kenan Erenoğlu, Reşat Çaçan, Ramazan Başaran ve Hadi Gizli'nin bugün serbest bırakılacağını açıkladı.

AİLELER HABUR'A GELDİ

PKK tarafından kaçırılan kamu görevlilerinin aileleri, Habur Sınır Kapısı'na geldi. Ailelerin Silopi'de konaklamaları ihtimaline karşılık İlçe Emniyet Müdürlüğü'nce Silopi Öğretmenevi'nde 40 kişilik yer ayrıldığı öğrenildi. Güvenlik görevlileri de sınır kapısında yoğun önlem aldı.

Kaynak: Haberler.Com / Güncel

erbil duhok zaho ırak Barış Süreci Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title