Haberler

Reform İzleme Grubu'nun 24. Toplantısı Sona Erdi

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Reform İzleme Grubu (RİG) olarak son dönemde TBMM'de yürütülen anayasa reform çalışmalarını takdirle bir kez daha ele aldıklarını kaydetti.

Murat Ünlü - Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, en önemli reformun, en kapsamlı reformun anayasa reformu olduğunu belirterek, Reform İzleme Grubu (RİG) olarak son dönemde TBMM'de yürütülen anayasa reform çalışmalarını takdirle bir kez daha ele aldıklarını kaydetti.

Davutoğlu, RİG 24. Toplantısı sonrasında düzenlenen basın toplantısında, bu RİG toplantısının yeni hükümetin kurulmasından sonra ilk reform izleme gurubu toplantısı olduğunu belirterek, düzenli olarak toplanmaya özen gösterdiklerini söyledi.

Toplantıların Şeb-i Arus'un hemen arkasından yapılmasının da manidar olduğunu söyleyen Davutoğlu, "Çünkü biz, reform kültürünü ve zihniyetini bize ait bir kültür olarak değerlendiriyoruz" dedi.

Reform sürecini mekanik değil organik ve doğal bir süreç olarak, bir iç muhasebe olarak gördüklerini ifade eden Davutoğlu, bireylerin iç muhasebesi olduğu gibi toplumların da iç muhasebesi olduğunu kaydetti.

Her devletin de kendi halkına kendi insanına karşı borçları ve görevleri bulunduğuna işaret eden Davutoğlu, dolayısıyla RİG'in çalışmalarının hep insan odaklı olduğunu, insanların haklarının, özgürlüklerinin genişletilmesi yönünde, devlet sisteminin hak ve özgürlüklere dayalı bir şekilde reforme edilmesi yönünde seyrettiğini söyledi.

Daha önce yapılanlardan farklı olarak bu yıl yapılan RİG toplantısının başka bir anlamı olduğunu belirten Davutoğlu, Türkiye'nin batısında Yunanistan'dan başlayarak Portekiz'e ve Avrupa içlerine kadar yayılan ekonomik kriz ve yeniden yapılanma süreci yaşandığına dikkati çekti.

Türkiye'nin güneyinde de Suriye'den Fas'a kadar siyasi bir reform sürecinin gerçekleştiğini hatırlatan Davutoğlu, Türkiye'nin bugün reform arayışı içerisinde olan ülkeler için örnek alınan bir ülke olmasında, Türkiye'deki reform mantığının güçlü bir siyasi iktidar sürekliliği halinde devam etmesinin büyük payı bulunduğunu söyledi.

-Üç ana gündem-

Türkiye'nin bu reform bilincini kaybetmesi halinde bazı zorluklarla karşılaşabileceklerini dile getiren Davutoğlu, bugün yapılan toplantıda Türkiye'nin siyasal, ekonomik, hukuki olarak nerede olduğunun tespiti ve AB müzakere süreci çerçevesindeki faaliyetlerin gözden geçirildiğini kaydetti.

Çalışmaların üç ana gündemde yoğunlaştığını ifade eden Davutoğlu, ilk olarak AB'nin son dönemde kullandığı ve çerçevesini AB Konseyi ile belirlemeye çalıştığı

"pozitif gündem" maddesinin ele alındığını söyledi.

Davutoğlu, ikinci olarak 23. fasıl, yargı ve temel haklar faslının, üçüncü olarak 24. fasıl adalet, özgürlük ve güvenlik faslının görüşüldüğünü anlattı.

Bakan Davutoğlu, "Burada en önemli reform, en kapsamlı reform anayasa reformudur. Reform İzleme Grubu olarak son dönemde Meclisimizde yürütülen anayasa reform çalışmalarını takdirle bir kez daha ele aldık" dedi.

Sivil toplumun da yoğun olarak katıldığı bir süreç sonunda en kapsamlı ve insan odaklı bir anayasa gerçekleştirilmesine büyük önem verdiklerini vurgulayan Davutoğlu, geçtiğimiz yıl yapılan anayasal düzenlemelerin yasal uyum süreçlerinin de gözden geçirildiğini söyledi.

Davutoğlu, Yargı Reformu Stratejisi'nin 2009 yılında ele alındığını hatırlatarak, bu stratejinin büyük ölçüde hayata geçirildiğini, güncellenmesi konusunda Adalet Bakanlığının kapsamlı bir takdim yaptığını kaydetti.

Bakan Davutoğlu, "Anayasa çalışmalarına ve yargı reformu sürecinin daha ileri aşamalara getirilmesine büyük bir özen gösteriyoruz" dedi.

Adalet Bakanlığı tarafından toplantıda "İfade Özgürlüğü Eylem Planı" hazırlıklarının RİG'e takdim edildiğini buna çok önem verdiklerini de ifade eden Davutoğlu, RİG'e aynı zamanda tutukluluk süreleri, ifade özgürlüğü ve kişisel verilerin korunması konularının aktarıldığını kaydetti.

- KONYA

Kaynak: AA / Güncel

Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Ihlara Vadisi nerede? Ihlara Vadisi hangi şehirde, ilde? Ihlara Vadisine nasıl, nereden gidilir? Gaziosmanpaşa Belediyesi hangi parti? Gaziosmanpaşa Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? İstanbulspor - Fatih Karagümrük maçı kaç kaç? İstanbulspor - Fatih Karagümrük maçı bitti mi, ilk yarı mı, ikinci yarı mı? İstanbulspor - Fatih Karagümrük maçı hangi kanalda, saat kaçta? İstanbulspor - Fatih Karagümrük maçı şifreli mi, nereden izlenir? Bandırmaspor - Tuzlaspor maçı hangi kanalda, saat kaçta? Bandırmaspor - Tuzlaspor maçı şifreli mi, nereden izlenir? 23 Nisanda noterler açık mı? 23 Nisanda noterler çalışıyor mu, kapalı mı olacak? 23 Nisan 2024 Salı günü noterler çalışıyor mu? Pazar günü noter açık mı? Pazar günü noterler saat kaça kadar açık? 2024 noter mesai saatleri! Bu akşam hangi diziler var? 20 Nisan TV yayın akışı! Bugün TV'de hangi dizi ve filmler var? 1 MAYIS OKULLAR TATİL Mİ 2024: 1 Mayıs'ta okullar tatil edilecek mi, resmi tatil mi? Diyarbakır'da belediye meclis salonunda Türk bayrağı kaldırıldı mı? 23 Nisan hastaneler tatil mi? 23 Nisan hastaneler açık mı, çalışıyor mu? İzzet Yıldızhan evli mi? İzzet Yıldızhan'ın eşi kim? Cumartesi günü eczaneler açık mı? Eczaneler Cumartesi günü saat kaça kadar açık? 20 Nisan 2024 Eczane çalışma saatleri! Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 20 Nisan dün gece deprem mi oldu? Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 20 Nisan Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title