Haberler

    Reflü Belirtileri Nelerdir? Reflü Neden Olur?

    "REFLÜ HAYATINIZI ÇEKİLMEZ HALE GETİRMESİN!

    "REFLÜ HAYATINIZI ÇEKİLMEZ HALE GETİRMESİN!"

    Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Ali Yerdel, reflü hastalığı hakkında önemli bilgiler verdi:   Reflü hastalığı, genel tabirle mide asidinin ve yiyeceklerin yemek borusuna geri kaçma durumudur. Genellikle asit, bazen safra ve pankreas sıvısından oluşan mide içeriği yemek borusuna geri kaçabiliyor ve içeriğin burada uzun süre yemek borusu ile teması, yemek borusunun kendini koruma özelliğini yitirmesine neden olabiliyor. Bunun sonucunda da reflü hastalığı oluşuyor.

    Reflü hastalığı toplumumuzda her ne kadar önemsiz görülüp, ilaçlarla geçiştirilmek istensede, reflü tedavi altına alınmadığında çok nadirde olsa kansere kadar gidebilecek ciddi bir hastalıktır.

    BU BELİRTİLERE DİKKAT!

    • Göğsün ön tarafında, midenin üst bölümüne karşılık gelen bölgede yanma, ekşime ile boğazda yanma hissi

    • Ağza acı su gelmesi

    • Geğirme

    • Ses kısıklığı

    • Boğazda dolgunluk ve gıcık hissi

    • Ağız kokusu

    • Geçmeyen öksürük

    • Yutma güçlüğü ve yutarken yiyeceklerin takılma hissi

    • Tedaviye iyi yanıt vermeyen astım tekrarlayan astım nöbetleri

    • Tedavi edilemeyen larenjit ve farenjit

    REFLÜ BELİRTİLERİ BAŞKA ETKENLERLE ORTAYA ÇIKABİLİR

    Reflü, daha çok yaşam stili, diyet, yeme alışkanlığı, ilaçlar, hamilelik, diyabet    ve hızlı kilo alma gibi durumlarla kendini gösterebilen hastalıktır.

    REFLÜ HASTALARI NELERE DİKKAT ETMELİDİR?

    • Kilo fazlalığı varsa mutlaka kilo verilmeli

    • Yemek saatleri ve beslenme düzeni değiştirilmeli

    • Yemeklerde mide çok fazla doldurulmamalı

    • Özellikle yatmadan en az 3 saat önce sulu ya da katı gıda alımı kesilmeli

    • Geceleri uyandıran reflüde, yatağın başı 15-20 cm kadar yükseltilerek uyunmalı

    • Portakal, limon gibi asitli meyve suları içilmemeli

    REFLÜNÜN TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?

    Reflü hastalığı günümüzde tanısı konduktan sonra önleminin alınması ve tedavisi mümkün bir hastalıktır. Yeni başlayan, kısa süreli ve hafif şiddetli hastalıkta hayat tarzı değişikliği ve ilaç tedavisi uygulanır. Tedaviye dirençli, sık tekrarlayan ve şiddetli hastalıkta daha kuvvetli asit baskılama stratejileri kullanılabilir. Medikal tedavi ile semptomların yeterince kontrol edilemediği, uzun süreli ilaç kullanımının yan etkilerinden kaçınmak için veya mide fıtığı gibi yapısal değişikliğin olduğu durumlarda ise cerrahi uygulanabilir. Bu arada 2015 yılında JAMA adlı Amerikan dergisinde, reflü tedavisinin bel kemiğini oluşturan PPI (Proton Pompası Inhibitörü) ile ilgili olarak  bu ilaçların uzun kullanıldığında Alzheimer benzeri erken bunamalara ve bazı böbrek hastalıkları yatkınlığı arttırdığı gösterildi. Bu yüzden ameliyat seçeneğini de tercih eden hastalarda artmaktadır.

    Kaynak: Hürriyet / Güncel

    Politika Güncel Haberler

    Bakmadan Geçme

    TBMM nerede ve ne zaman açılmış? TBMM'yi ilk kim açtı? TBMM nedir? 23 NİSAN HASTANE VE ECZANELER AÇIK MI? Bugün eczaneler, sağlık ocakları, hastaneler yarım gün mü? Milli Bayramlar: Milli Bayramlarımız nelerdir? Milli bayramlarımız kaç tanedir, hangileridir? Milli bayramların isimleri ve tarihleri! Hal Ekleri nelerdir? İsmin hal ekleri nelerdir? Hal ekleri cümle içerisinde örnekler ve konu anlatımı! Kaç tane hal eki var? Hacet duası okunuşu! Hacet namazı duası nasıl okunur? Hacet duası nasıl yapılır? Hacet duası Arapça ve Türkçe yazılışı! Galatasaray'ın kaç şampiyonluğu var? Galatasaray en son ne zaman şampiyon oldu? Cleveland Cavaliers Orlando Magic NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 23 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! New York Knicks Philadelphia 76ers NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 23 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 23 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 23 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 23 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Elif Aslı Yıldız Tunaoğlu kimdir, mesleği ne? 4. eleme adayı kim oldu? Survivor haftanın eleme adayları ki potada kimler var 23 Nisan Salı? Kalkınma Yolu Projesi nedir, nereden geçiyor? Sivasspor'un penaltısı doğru mu? Hakem yorumları ne diyor? (Sivasspor - Fenerbahçe) Derin Futbol ne zaman, saat kaçta, hangi kanalda??????
    500
    Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    title