Haberler

Rauf Denktaş Hatay'da

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) 1. Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, Kıbrıs'ta İki Eşit Egemen Halk ve Devlet Bulunduğunu, Bunu Herkesin Kabul Etmesi Gerektiğini Söyledi.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) 1. Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, Kıbrıs'ta iki eşit egemen halk ve devlet bulunduğunu, bunu herkesin kabul etmesi gerektiğini söyledi.

Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ) tarafından Tayfur Sökmen Kampusü'nde düzenlenen "KKTC'nin Dünü, Bugünü ve Yarını" konulu panele, KKTC 1. Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş ve Dışişleri eski Bakanı ve Bağımsız Cumhuriyet Partisi (BCP) Genel Başkanı Mümtaz Soysal konuşmacı olarak katıldı. Başkanlığını Prof. Dr. Tülay Özüerman'ın yaptığı panele; Antakya Belediye Başkanı Mehmet Yeloğlu, Cumhuriyet Başsavcısı Enis Yavuz Yıldırım, İl Jandarma Alay Komutanı Albay Hacı İlbaş, diğer protokol üyeleri ve öğrenciler katıldı.

Panelde konuşan Rauf Denktaş, "Kıbrıs'ın dünü, Rumlar'ın Kıbrıs'ı Yunan adası yapma isteği karşısında Türkiye'nin verdiği karşı mücadele ile doludur. Kıbrıs geçmişte Enosis için kan gölüne döndürüldü, bugün ise politik arenada dalgalı bir göl durumuna getirildi. 'Rumlar dünyayı arkalarına almışlar, Kıbrıs'a sahip çıkmak için hala direniyorlar. Bugün Kıbrıs'ın Rumlar'a verilmesi için diğer devletler daha güçlü bir şekilde uğraşıyor. Bunun en büyük göstergesi Annan Planı'dır. Plan ile Türk askerinin adadan çıkmasını, Türkiye'den gelip Kıbrıs'a yerleşen vatandaşların geri dönmesini istiyorlar ve bizim egemenliğimizi kabul etmiyorlar. Türk hükümeti de böyle bir plana 'evet' deyip imzasını koyuyor. Türk tarafının böyle bir plana 'evet' demesi bizi çok derinden üzdü. Sürekli 'Avrupa Birliği'ne girebilmek için uzlaşmaya hazırız' mesajları verildi, bu durumda Kıbrıs'ın gözden çıkarıldığını düşündük. Biz yıllardır arkamızda 'Anavatan var' diyerek milli davamızı müdafaa ettik. Biz Kıbrıs'ın bir Türk adası olduğunu ve öyle de kalacağını sonuna kadar savunacağız ve bunun için mücadele edeceğiz. Kıbrıs konusunda iki eşit halk ve devlet vardır. Bu durum herkes tarafından kabul edilmeli ve artık Kıbrıs, diğer ülkelerin oyunlarına alet edilmemelidir" dedi.

Mümtaz Sosyal ise, Kıbrıs davasında asıl meselenin Avrupalı olma sevdası olduğunu belirterek, "İki tutku bir arada olmaz. Bunlardan birine karar verilmesi gerekiyor. Türkiye bilmelidir ki; AB'ye tam üyelik konusunda Kıbrıs'ı bir ödül olarak vermenin bir anlamı yok. Bunun hesaplarını çok iyi yapmalıyız. Çünkü AB, Türkiye'yi asla tam üye yapmayacaktır" diye konuştu.

(OK-MT-MEF-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Politika

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title