Haberler

Ramazanda İstanbul'a Dilenci Akını... -İnsanların Dini Duygularını İstismar Eden Dilenciler, Ramazan Ayı Nedeniyle İstanbul'a Akın Etti

Sergül Keskin Yolcu - İnsanların Dini Duygularını İstismar Ederek Haksız Kazanç Sağlayan Dilenciler, Ramazan Ayı Nedeniyle Yine İstanbul'a Akın Etti.

Sergül Keskin Yolcu - İnsanların dini duygularını istismar ederek haksız kazanç sağlayan dilenciler, Ramazan ayı nedeniyle yine İstanbul'a akın etti.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Zabıta Müdürlüğü Dilenci Toplama Merkezi yetkililerinden alınan bilgiye göre, Cuma günleri özellikle büyük tarihi camiler ile Eminönü ve Taksim gibi merkezi yerlerde dilenen bu kişiler, son dönemde sokaklar yerine daha çok ev ve iş yeri gezerek para topluyor.

Dilencilerin, vatandaşların dini duygularını istismar ederek haksız kazanç sağlamak amacıyla kullandıkları yöntemler arasında, küçük çocuklarını yanlarına alıp kullanmak, görme özürlü, sakat ve hasta numarası yapmak, sakat görüntüsü vermek için 2 ayağı katlayarak pantolona gizlemek ve ayakları dizlerden yokmuş gibi göstermek, tekerlekli sandalyede oturmak da yer alıyor.

Dilenciliği meslek haline getirenler, lüks arabalarla dilenecekleri bölgelere tek tek bırakılıp akşam da tekrar toplanıyor.

İstanbul'da dilenenler arasında, Türkiye'nin çeşitli illerinden sadece bu amaçla gelenler dışında, Romanya, Ukrayna ya da Afrika ülkelerinden gelen yabancılara da rastlanıyor.

Zabıta ekipleri, vatandaşın şikayeti ve ihbarı üzerine belirtilen adrese gidip dilenci topluyor. Ancak zabıta ekipleri, dilenciyi yakalayıp toplama merkezine getirdikten sonra bu kişilerin evlerine yakın diye kendi kendilerini ihbar ettiklerini ve böylece daha kolay evlerine ulaştıklarını tespit ediyor.

-UYGULANAN CEZALAR-

Dilenci Toplama Merkezi verileri, en çok kadınların dilendiğini ortaya koyuyor. Buna göre, İstanbul'da Ocak-Eylül arasındaki 9 aylık dönemde 2 bin 524'ü kadın, 1105'i erkek, 1316'sı da çocuk olmak üzere toplam 4 bin 945 dilenci yakalandı.

Toplanan dilencilerin merkezde kimlik tespiti ve üst araması yapılarak üzerlerindeki paraya el konuluyor. 5326 sayılı Kabahatler Yasası'nın 33-2. maddesi uyarınca 4 YTL peşin para cezası kesilen bu dilencilerin üzerinden çıkan paraya da tutanakla el konuluyor. Bu para, İstanbul Büyükşehir Belediye Encümeninin aldığı kararla vergi dairesine yatırılıyor.

Eğer dilencinin üzerinden para çıkmazsa, aynı yasanın 33-1. maddesine göre 54 YTL para cezası kesiliyor ve kişi ceza makbuzunu alıp daha sonra ödüyor.

Yasa uyarınca 9 ayda toplam 2 bin 514 ceza kesildi. Yasanın 33-1. maddesine göre kesilen ceza miktarı, 16 bin 370 YTL, 33-2. maddesine göre kesilen ceza miktarı da 10 bin 211 YTL oldu.

İstanbul'da bir dilencinin günlük kazancı, 20 YTL'yi geçiyor. Yakalanarak merkeze getirilen dilenciler, kazandıkları 20 YTL'nin ekmek parası olduğunu, mecbur kaldıkları için dilendiklerini ve iş olması halinde dilenmeyecekleri bahanesini öne sürüyor.

Merkez yetkilileri, dilenciliğin meslek haline getirildiğini belirterek, vatandaşları bu kişilere kanmamaları konusunda uyarıyor.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title