Haberler

Ramazan'da Sağlıklı Beslenme Önerileri

Beslenme ve Diyet Uzmanı Doktor Vildan Vural, on bir ayın sultanı mübarek Ramazan ayı öncesi iftar ve sahur sofraları için sağlıklı beslenme önerilerinde bulundu.

Bolu Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği'ne bağlı Bolu İzzet Baysal Devlet Hastanesinde görevli Beslenme ve Diyet Uzmanı Doktor Vural, on bir ayın sultanı mübarek Ramazan ayı öncesi, Ramazan ayının yaz mevsimine denk gelmesinden dolayı oruç süresinin 18 saate ulaştığını, sağlıklı beslenerek oluşabilecek sağlık sorunlarının önüne geçilebileceğini söyledi.

Doktor Vural, vatandaşların iftarı muhakkak ikiye bölmelerini önererek, şöyle devam etti:

"İftar sofrasında beslenmeye önce hurma, zeytin ve su ile başlamalılar. Ardından da çorba ve salata tüketmeliler. Bunun sonrasında, 20 dakika ya da 30 dakika ara vermelerini, sofradan kalkıp az da olsa dolaşmalarını tavsiye ediyoruz. Daha sonra sebze ve et yemekleri tüketilebilir. Muhakkak tatlı ihtiyacımız da olacaktır ama ağır tatlı tüketiminden kaçınılmalı. Bu ihtiyaç şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlılardan gidermeye çalışılmalı."

Sahurda beslenme önerileri hakkında da bilgi veren Doktor Vural, şöyle devam etti:

"Sahurda protein ağırlıklı besinler tüketilmeli. Haşlanmış yumurta, çok tuzlu olmamak kaydıyla peynir iyi birer tercih olacaktır. Etli yemekler, pilav, börek ve makarna gibi besinlerden sahurda olabildiğince uzak duralım. Kahvaltılık besinler sağlığımıza daha iyi gelecektir. Bol sıvı alınmalı. Mevsim meyvelerinden karpuz ekstra sıvı alımında iyi bir tercih olacaktır. İmsak vaktine en yakın anlarda sahur yapılmasını öneriyoruz."

Doktor Vural, yüksek sıcaklıkların yaşanabileceği bu dönemde, oruç nedeniyle ilk günlerde baş ağrısı, halsizlik ve enerji düşüklüğü yaşana bileceğini hatırlatarak, "Ancak birkaç gün sonra vücudumuz bu duruma alışacaktır. Bundan dolayı iftar ve sahurda olabildiğince, ağır beslenme ve bol sıvı tüketimini önemle tavsiye ediyoruz. Ayrıca iftarla sahur arasındaki bir vakitte ara öğün tüketimi tavsiye ediyoruz. Bu ara öğün süt, yoğurt ve meyveden oluşabilir." diye konuştu.

"Sahurdan iftar süresine kadar vücutta 700-800 gram civarında su kaybı yaşanacaktır" diyen Doktor Vural, "Şeker ve tansiyon gibi kronik rahatsızlıkları bulunanların dışında, bu miktardaki sıvı kaybının ciddi sağlık sorunlarına yol açacağını düşünmüyoruz. Börek, makarna, şerbetli tatlı, çikolata, krema ve kaymak tüketiminden kaçınılmasını tavsiye ediyoruz. İftar ve sahurda sıvı kaybını, telafi edebilmek için, su, salata, ayran, cacık, komposto ve çorba tüketimi sağlığımız açısından oldukça önemli.

Kronik rahatsızlıkları bulunan hastalarımız, muhakkak hekimlerine danışmalarını, doktorlarının tavsiyelerine göre hareket etmeliler. İftar ve sahur sofralarında çok fazla tüketmek sağlığımıza iyi gelmeyecektir. Çok acıkmış olabiliriz ama tabağımıza az az besinler alarak tüketim tercih edilmeli."

Kaynak: AA / Sağlık

İzzet Baysal Bolu Sağlık Haberler

Bakmadan Geçme

KABİNE TOPLANTISI NE ZAMAN, SAAT KAÇTA? 16 Nisan Kabine Toplantısı gündemi nedir? Merkez Bankası'nın faiz kararı ne olur? Nisan ayı faiz kararı ne zaman açıklanacak? Resmi Gazete bugün (16 Nisan) kararları nedir? Resmi Gazete atama kararları 2024 belli oldu mu? 16 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 16 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Threads hesabı kapanırsa Instagram da kapanır mı, ne olur? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 16 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 16 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 16 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 16 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Elektrikler ne zaman gelecek? İstanbul'da elektrik kesintisi! 16 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 16 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 16 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 16 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Bugün İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 16 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 16 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 16 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title