Haberler

Ramazan Bayramı Kutlanıyor

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, savaşlar ve acılarla sarsılan yeryüzünün, rahmet peygamberinin son temsilcileri olanlardan sıcacık bir ümit kıvılcımı beklediğini belirterek, "Ayrı coğrafyalardan, ayrı dillerden, ayrı ırklardan, ayrı yaşlardan, ayrı kültürlerden milyarlarca insanın şimdi aynı sevinç etrafında halkalanması, tıpkı sizin gibi şu an yan yana oturuyor, aynı kıbleye dönüyor olması, merhamet kuraklığı çeken insanlığın merhamete yeniden kuşanması için bir işaret fişeğidir" dedi.

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, savaşlar ve acılarla sarsılan yeryüzünün, rahmet peygamberinin son temsilcileri olanlardan sıcacık bir ümit kıvılcımı beklediğini belirterek, "Ayrı coğrafyalardan, ayrı dillerden, ayrı ırklardan, ayrı yaşlardan, ayrı kültürlerden milyarlarca insanın şimdi aynı sevinç etrafında halkalanması, tıpkı sizin gibi şu an yan yana oturuyor, aynı kıbleye dönüyor olması, merhamet kuraklığı çeken insanlığın merhamete yeniden kuşanması için bir işaret fişeğidir" dedi.

Süleymaniye Camisi'nde kılınan Ramazan Bayramı namazına vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi.

Bayram namazını kıldıran Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, verdiği hutbede, bayrama nice günlerden sonra gelindiğini, onca gün aç kaldıktan sonra bu huzurun eşiğine eriştiklerini ifade ederek, "Susuzluğa razı olduğumuz, açlıkla sınandığımız uzun gündüzlerin sonunda geldi bu esenlik sabahı. Çaresizliği ve mahrumiyeti iliklerimize kadar yaşayarak geldik buraya; sabrettik, sustuk, susadık, bekledik" diye konuştu.

Tüm Müslümanların aynı bekleyişin yoldaşı olduğunu belirten Görmez, "Aynı sofranın etrafında her akşam çocuklar gibi sevindik, sevindirdik, sevindirildik; aynı sevinçlerin paydaşı olduk, aynı çaresizliklerin sırdaşı olduk, aynı kederlerin haldaşı olduk. Bizi ayrı kılan kalıplarımızı unuttuk, kalplerimizle var olmayı öğrendik. Bir olduk, birlik olduk. Bir'e kul olduk. İftarı hak ettiğimiz gibi her akşam, bugün de bayramı hak ettik. Sabrın sonunda geldi selametimiz. Mübarek olsun" dedi.

Bayramın tüm insanlık adına bir ümit ateşi olduğunu kaydeden Görmez, şöyle konuştu:

"Tuva Vadisi'nde 'ben bir ateş gördüm' diye sevinen Musa'nın ümidini çoğaltmak için buradayız. Savaşlar ve acılarla sarsılan yeryüzü, rahmet peygamberinin son temsilcileri olan sizden, bizden sıcacık bir ümit kıvılcımı bekliyor. İnsanlık bir İsa tebessümü umuyor, bir İbrahim serinliği bekliyor, bir Yakub sabrı umuyor, bir Yusuf müjdesi istiyor. Ayrı coğrafyalardan, ayrı dillerden, ayrı ırklardan, ayrı yaşlardan, ayrı kültürlerden milyarlarca insanın şimdi aynı sevinç etrafında halkalanması, tıpkı sizin gibi şu an yan yana oturuyor, aynı kıbleye dönüyor olması, merhamet kuraklığı çeken insanlığın merhameti yeniden kuşanması için bir işaret fişeğidir.

Dünyayı kana bulayan ve ateşe atan ırkçılığın ve ayırımcılığın, insanları aç ve yoksul bırakan sömürgeciliğin ve zulmün pekala yenilebileceğinin canlı şahitleri olarak yan yana oturuyorsunuz. Gövdeniz canlı kalkandır insanlığı ateşe atan zalimlere... Ete kemiğe bürünmüş şefkat süvarileri olmak vaktidir artık. Kalplerinizi de kıyama kaldırın bu bayram namazında. Şefkatin timsali olarak yürüyün merhamet yağmurlarının kesildiği bu çoraklıkta. Kalpleriniz isyandır insanlık adına yeryüzünün kirletilmesine. Gözleriniz açık adresi olmalı merhametin. Ellerinizle kardeşliği yeniden inşa etmenin vakti gelmiştir artık. Merhametin ve yardımseverliğin güneşi olarak doğun ümitsizliğin gecesine. Ümit sizsiniz, muhterem kardeşlerim, siz ümitsiniz. İnsanlığın ölmediğine tanıktır, şimdi buradaki varlığınız. Hz. Peygamber'in insanlara dair ümidinin küllenmediğinin kanlı, canlı belgelerisiniz. Sizin yüzünüzden okunuyor Hz. Peygamberin umudu. Sizin gözünüzde seyrediliyor, ana yüreği kuşanmış Peygamberlerin ümidi. "

Görmez, bu bayramın eşiğine kolay gelinmediğini, insanın yeryüzünde yeniden insanca var olması için sabrettiklerini, insanlığın yeni baştan kerem sahibi olması içindi açlığa ve susuzluğa katlandıklarını anlatan Görmez, "Unutmayın, insanlığın ümidiyiz biz. Bayramı kendi adımıza değil, insanlık adına yaşıyoruz. Rahmet peygamberine ümmet olmak demek başka toplumlara ana şefkati borçlanmak demektir. Bayramın hakkını vermek hak edenlerden olmalıyız. Bayramımız mübarek olsun" dedi.

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, konuşmasının ardından dua etti.

Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Kamil Yılmaz da vaazda Somali'ye verdikleri destek için Türk halkını tebrik ederek, yardımlaşmaya sadece Ramazan ayında ve bayramlarda değil, her zaman önem verilmesi gerektiğini vurguladı.

Diyanet İşleri Başkanı Görmez, daha sonra İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu ve cami imamlarıyla birlikte vatandaşlarla bayramlaştı.

7'den 70'e camiye akın eden vatandaşlar, birbirleriyle bayramlaştı. Camide çok sayıda Arap turistin olması da dikkati çekti. Cami çıkışlarında açlık ve kıtlıkla mücadele eden Somali için yardım toplandı.

Bu arada Fatih Belediyesi de vatandaşlara mercimek çorbası dağıttı.

-VALİ MUTLU'NUN BAYRAM MESAJI-

İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, cami çıkışında gazetecilere yaptığı açıklamada, bütün bayram sabahlarının çok özel olduğunu, bayramlaşma heyecanının her yerde yaşandığını söyledi.

Mutlu, Ramazan ayı sonrasında ulaşılan bayramın çok özel bir yere sahip olduğunu belirterek, "Bayramlaşmak, Süleymaniye Camisi'nde gerçekten çok anlamlı. İnsanların birbirleriyle kucaklaşmaları çok anlamlı" dedi.

Ramazan Bayramı'nın bütün kırgınlıkların ortadan kaldırılacağı bir döneme işaret olduğunu ifade eden Mutlu, şöyle konuştu:

"Barışın, huzurun, mutluluğun bütün yüreklerde daim olması için dua edildiği böylesine anlamlı bir günde İstanbulumuzda da bu bayramlaşmayı en derin bir şekilde Süleymaniye'de idrak ettik, yaşadık. Diliyoruz ki her gün bu bayram sabahının tadında olsun. Bütün gönüllerde kırgınlıklar ortadan kaldırılsın.

Huzur ve mutluluk içerisinde kardeşlik, birlik, beraberlik duygularının en yüce hissedildiği anlar hep daim olsun. İstanbul'da, ülkemizde, bütün insanlık aleminde bu sabah olduğu gibi her zaman huzur ve barış daim olsun. Bütün dileğimiz bu. Bu vesileyle herkesin bayramını yürekten kutlamak istiyorum. Güzel bayramlara sağlıkla ve huzurla ulaşmamızı temenni ediyorum. "

- İSTANBUL

Kaynak: AA / Yerel

Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title