Haberler

Ramazan Ayında Nasıl Beslenilmeli

Medicana International Samsun Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümünden diyetisyen Hüban Gönülol, ramazan ayında sahurda özellikle süt, yoğurt, peynir, yumurta, ekmek gibi besinlerden oluşan hafif bir kahvaltı yapılmasını önerdi.

Medicana International Samsun Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümünden diyetisyen Hüban Gönülol, ramazan ayında sahurda özellikle süt, yoğurt, peynir, yumurta, ekmek gibi besinlerden oluşan hafif bir kahvaltı yapılmasını önerdi.

Gönülol, yaptığı yazılı açıklamada, ramazan ayının sıcak yaz günlerine rastlaması nedeniyle oruç tutanların sağlıklarına daha fazla önem vermeleri gerektiğine dikkati çekti.

İftar ve sahur menülerini seçerken 17 saatlik açlık süresini göz önünde bulundurarak her besin grubunu içeren, tok tutan yiyecekler seçilmesin tavsiye eden Gönülol, "Ramazanın yemek kültürü açısından en bilinen özelliği, iftar sofralarındaki çeşitlilik ve bolluktur.

Kan şekeri düşer

Zengin iftar sofraları bir insanın günlük yiyebileceği miktarın çok daha fazlasını kapsar. İftarda kan şekeri çok düşük olduğundan kısa sürede çok miktarda besin tüketme isteği doğmaktadır. Doğru beslenme alışkanlığı ile ramazan ayında kilo kontrolü sağlamak mümkündür." ifadesini kullandı.

İftar zamanı geldiğinde yapılan en büyük hatalardan birinin çok hızlı ve çok yüksek miktarda besin tüketmek olduğunu anlatan Gönülol, şöyle devam etti:

"Beyin doyma emrini yemekten 15-20 dakika sonra verir. Çok hızlı yemek yendiğinde bu süre zarfında yüksek miktarda, enerjisi yüksek besinler yenilebilir.

İftar'da çorba içmek iyi

Bu durum ilerleyen günlerde kilo alımına neden olur. İftarda çorbayla açılış yapmak, mideyi ana yemeğe hazırlamak için uygundur ancak çorbadan sonra 10 dakikalık bir ara midenin dinlenmesine ve daha kontrollü seçimler yapmanız için size zemin hazırlayacaktır. Ana yemeğe geçtiğinizde yemeklerinizi yavaş yavaş ve iyi çiğneyerek tüketin. Yeterince çiğnenmeyen yiyecekler, sindirim siteminde sorunlara yol açar ve beyne tokluk sinyali gidene kadar, gereğinden fazla yemek yenmesine neden olur."

Izgara yerine haşlama

Ramazan ayında yemeklerin pişirme yöntemlerinin de önem taşıdığının altını çizen Gönülol, kızartma ve kavurma yerine ızgara, haşlama ve fırında pişirme yöntemlerinin tercih edilmesini önerdi.

İftar sofrasında bol yağlı şarküteri ürünleri, hamur işleri, şerbetli tatlılar ve pide gibi yüksek kalorili, kan şekerini hızlı yükselten ve sindirimi güç besinler yerine sulu yemek, salata ve yoğurt tercih edilmesinin önemine değinen Gönülol, tatlı olarak posa ve mineral açısından zengin meyvelerin ilk tercih olması, haftanın belirli günlerinde sütlü tatlıların tercih edilmesi gerektiğini belirtti.

Sahurda sadece su içmek zararlı

Gönülol ayrıca yeterli ve dengeli beslenmenin ramazan ayında da sürdürülebilmesi için sahur öğününü atlamamak gerektiğine dikkat çekerek, "Sahura kalkılmaması ya da kalkılıp sadece su içilmesi zararlıdır. Sahurda özellikle süt, yoğurt, peynir, yumurta, ekmek gibi besinlerden oluşan hafif kahvaltı yapılması, tatlı ihtiyacını da göz önünde bulundurarak meyveye yer verilmesi önem taşımaktadır." değerlendirmesinde bulundu.

Suyun yaşam için elzem olduğunu, vücuttaki su oranının yeterli düzeyde tutulması gerektiğine de işaret eden Gönülol, şunları kaydetti:

"Vücuttan kaybolan miktarda suyun mutlaka alınması zorunludur. Günde ortalama en az 2- 3 litre su içmeye özen gösterilmelidir. Susama hissi duyulmasa bile iftar ve sahur arasında sık sık su içilmelidir. Terle beraber sadece sıvı kaybı değil, aynı zamanda mineral kayıpları da oluşmaktadır. Günlük içilen 1-2 şişe soda, mineral kayıplarını yerine koymak için iyi bir çözüm olacaktır."

Kaynak: AA / Güncel

Samsun Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Irak'taki Şii Milis Gücü Haşdi Şabi'ye Hava Saldırısı Düzenlendi E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title