Haberler

Ramallah: Filistin Lideri Abbas, Cumhurbaşkanı Sezer'in Ziyaretini Değerlendirdi

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in Ortadoğu gezisi dolayısıyla açıklamalarda bulunan Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Sezer'in ziyaretinden Ortadoğu sorununun çözümüne katkı sağlamasını beklediklerini söyledi.

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in Ortadoğu gezisi dolayısıyla açıklamalarda bulunan Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Sezer'in ziyaretinden Ortadoğu sorununun çözümüne katkı sağlamasını beklediklerini söyledi.

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Cumhurbaşkanı Sezer'in Ortadoğu gezisinden umutlu olduklarını söyledi. İHA'ya özel açıklamalarda bulunan Abbas, "Sezer'in ziyareti bizim için şereftir. Dost ve Müslüman ülke olan Türkiye ile aramızda tarihten gelen güçlü bağlar var. Sezer'in ziyaretinden onur duyuyoruz. Bu ziyaret öncesinde de Türkiye Başbakanı ile Dışişleri Bakanı bizleri ziyaret etmişti. Sezer'in bu ziyaretinden, Türkiye'nin Ortadoğu sorununa katkısı açısından beklentimiz büyük" diye konuştu. Sezer'in, Hamas'ın kurduğu Filistin Hükümeti Başbakanı İsmail Haniye ile görüşmeyi reddetmesini, "Bu Reis-i Cumhur'un kendi kararıdır" şeklinde değerlendiren Abbas, "Bu karara saygı duymak gerekir" ifadesini kullandı. Filistin'de Hamas'ın göreve gelmesinden bu yana, Batı dünyası tarafından uygulanan ekonomik yaptırımların, özellikle Gazze'de Fetih ve Hamas arası çatışmalara dönüşmesi konusunda politika uzmanlarının yaptığı, "Filistin erken seçime mi gidiyor?" yorumu karşısında Abbas, "Filistin'de ciddi bir maddi sıkıntı var. 3 aydır para gelmiyor. Halkımız işkence çekiyor. Bu sebeple tüm partilerle temastaydık. Buna çözüm bulmak için yaptığımız görüşmelerden maalesef çözüm çıkmadı. Ancak bu, 'Filistin'de bir erken seçim olacak' anlamına gelmiyor. Seçimi konuşmak için henüz erken" dedi. İsrail'in 2010 yılına kadar nihai sınırlarına ulaşma planı doğrultusunda, önümüzdeki 6 ay içerisinde Batı Şeria'daki yerleşim yerlerinden tek taraflı olarak çekilmeyi planlaması konusunda ise Abbas, "Bizim Olmert ile yol haritası gereği masaya oturmamız lazım. Olmert ile masaya oturduğumuzda bu meseleyi konuşacağız. Filistin olarak tek taraflı çekilmeyi kabul etmiyoruz. Eminim Kahire'de Hüsnü Mübarek de bunu ona böyle söylemiştir. Bunun kararı için masada oturulacak, konuşulacak ve sorun halledilecektir" açıklamasında bulundu.

Olmert, geçtiğimiz Pazar günü Mısır'da Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek ile bir araya gelmiş ve tek taraflı çekilme planını aktarmıştı. Medyada, Mübarek'in Olmert'in bu kararı "onaylamadığı", ancak aynı zamanda "reddetmediği" yönünde haberler çıkmıştı. 10 gün önce Abbas'ın, Hamas Hükümeti'ne, 1967 sınırlarına dönmek ve İsrail'in tanınıp tanınmaması konusunda referanduma gidilmesine dair verdiği önerinin kabulü için ortaya konulan 10 günlük süre bugün doldu. Hamas'ın kabul etmediği referandum kararı, uluslararası medyada "Filistin'i iç savaşa götüreceği" şeklinde yorumlanıyor. Mahmud Abbas bu yöndeki soruya, "Evet bölgede çatışmalar var, ancak yaşananlar iç savaş değil. Bu çatışmalar Hamas göreve gelmeden önce de vardı. Filistin'de iç savaş kırmızı hattır, bunu kimse geçemez. Referandum halka dönmektir. Bizi göreve getirenlere sormaktır. Bundan bir süre önce gerek Fetih'in gerekse Hamas'ın, İsrail hapishanelerinde bulunan önde gelen isimleri bir anlaşma hazırladı. Biz Hamas ile bu anlaşma üzerinde anlaşamazsak, halka döneceğiz. Bu kararı halka bırakacağız ve demokrasi de bunu gerektirir" şeklinde cevap verdi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title