Haberler

Rahim Ağzı Kanserine Karşı Test Yaptırılmalı

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ : Prof. Dr. Ömür Karakoyun Çelik'in açıklaması - Manisa CBÜ Hafsa Sultan Hastanesi Radyasyon Onkolojisi Anabilim Dalı Başkanı Çelik, rahim ağzı kanserine karşı düzenli aralıklarla test yaptırılması gerektiğini belirtti Manisa Celal Bayar Üniversitesi (CBÜ) Hafsa Sultan Hastanesi Radyasyon Onkolojisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ömür Karakoyun Çelik, rahim ağzı kanserine karşı düzenli aralıklarla test yaptırılması gerektiğini söyledi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ :

Prof. Dr. Ömür Karakoyun Çelik'in açıklaması - Manisa CBÜ Hafsa Sultan Hastanesi Radyasyon Onkolojisi Anabilim Dalı Başkanı Çelik, rahim ağzı kanserine karşı düzenli aralıklarla test yaptırılması gerektiğini belirtti

Manisa Celal Bayar Üniversitesi (CBÜ) Hafsa Sultan Hastanesi Radyasyon Onkolojisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ömür Karakoyun Çelik, rahim ağzı kanserine karşı düzenli aralıklarla test yaptırılması gerektiğini söyledi.

Kültür Merkezinde düzenlenen "Kanser Bize Uzak Olsun ama Nasıl?" konulu konferans öncesinde gazetecilere açıklama yapan Prof. Dr. Çelik, rahim ağzı kanserinin rahmin alt kısmında cinsel yolla bulaşan HPV (insan papillom virüsü) ile enfekte hücrelerin kanser hücrelerine dönüşerek çoğalması sonucunda meydana geldiğini kaydetti.

"Düzenli aralıklarla yapılan pap smear adı verilen tarama testi ile erken tanı konması ve tedavi uygulanması hayat kurtarıcıdır" diyen Çelik, şöyle konuştu:

"Erken yaşta cinsel ilişki (20 yaş altı), çok sayıda cinsel eş, eşin (erkeğin) başka cinsel partnerlerinin olması, kötü hijyen, sigara ve kötü beslenme gibi diğer faktörler HPV enfeksiyonun daha uzun sürmesine neden olarak kanser gelişimini tetiklemektedir. Önceki eşinde rahim ağzı kanseri öyküsü olan bir erkeğin yeni eşi de rahim ağzı kanseri açısından risk altındadır. Cinsel yolla bulaşan hastalıkları önlemek için kullanılan kondom ile HPV enfeksiyonu açısından tam korunma elde edilememektedir."

Kaynak: AA / Güncel

Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title