Haberler

Rahim Ağzı Kanserinde Erken Teşhisin Önemi

Rize Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Tepe, kadınları, 20-80 yaş arasında görülebilen rahim ağzı (serviks) kanserinde erken teşhis için mutlaka test yaptırmaya davet ettiklerini bildirdi.

Rize Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Tepe, kadınları, 20-80 yaş arasında görülebilen rahim ağzı (serviks) kanserinde erken teşhis için mutlaka test yaptırmaya davet ettiklerini bildirdi.

Tepe, yaptığı yazılı açıklamada, rahim ağzı kanserinin, kadınlarda meme kanserinden sonra en sık görülen ikinci kanser türü olduğunu belirtti.

Dünyada her iki dakika bir kadının rahim ağzı kanseri nedeniyle öldüğünü vurgulayan Tepe, "Bu kansere HPV denen virüs sebep olmaktadır. Bulaşıcı, yaygın ve genelde belirti göstermeyen bir virüstür. Hastalığın ilk belirtisi kanama olabileceği gibi, iyice ilerleyene kadar hiçbir belirti de göstermeyebilir" ifadelerini kullandı.

Türkiye'de rahim ağzı kanserinin en çok 35-58 yaşları arasındaki kadınlarda görüldüğüne dikkati çeken Tepe, şöyle devam etti:

"Hastalık genelde çok sinsi seyredip, iyice ilerleyene kadar belirti vermediği veya belirtileri bazen başka sebeplere bağlanıp önemsenmediği için ne yazık ki geç dönemde tespit edilebilmektedir. Oysa diğer kanserlerde olduğu gibi erken teşhis konduğunda nispeten basit müdahalelerle bu kanser çok yüksek oranda tamamen tedavi edilebilmektedir. Kadınları, 20-80 yaş arasında görülebilen rahim ağzı kanserinde erken teşhis için mutlaka test yaptırmaya davet ediyoruz."

Tepe, erken teşhisin en önemli ve kolay yolunun papsmear adı verilen testi yaptırmak olduğuna işaret ederek, şunları kaydetti:

"Test, rahim ağzından özel bir fırça kullanılarak nazikçe alınan bir sürüntüden ibarettir. Alınan bu örnek daha sonra mikroskop altında incelenir. Anormallik varsa hastaya hemen geri dönülüp bir an önce tedavi olması sağlanılır. Test kanseri çok erken evrede yakalamış olduğundan bir çok yaşam kurtulmuştur. Eski SSK Hastanesi acilinin olduğu yerde Ana Çocuk Sağlığı Merkezinde bu test haftanın her günü ücretsiz yapılmaktadır. İlçelerimizde ise Toplum Sağlığı Merkezlerinde yapılmaktadır."

Kaynak: AA / Yerel

Mustafa Tepe Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title