Haberler

Pyd'nin AB ve ABD İçin Tehdit Olmayacağını Kimse Garanti Edemez"

FERİDE PELİN İNAL - Avrupa Birliği (AB) Bakan Yardımcısı Ali Şahin, " Suriye'de barışı, istikrarı temin etmek istiyorsak, terör örgütleriyle bu işi çözemeyeceğimizi anlamamız gerekiyor. Bir terör örgütünün varlığını bir başka terör örgütünün varlığıyla kaldıramazsınız. Bir pisliği bir başka pislikle temizlemeniz mümkün değil. Bunu başta Avrupa Birliği, stratejik müttefikimiz Amerika Birleşik Devletleri ve Rusya'nın çok iyi anlaması gerekiyor." dedi.

Şahin, Türkiye, Rusya ve İran tarafından Suriye'deki çatışmasızlık bölgesi anlaşmasına ilişkin, AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, güvenli bölge oluşturulamadığı için Avrupa Birliği'nin meydan okumalarla karşı karşıya kaldığını belirtti.

Suriye krizinin baş gösterdiği günden bu yana güvenli bölge oluşturulması konusunda öneriler sunduklarını anımsatan Şahin, bu önerilerin değerlendirilmemesi sonucu Türkiye ve Avrupa açısından büyük sıkıntılar yaşandığını ifade etti.

AB'nin mülteci sorunu ve terör tehdidiyle karşı karşıya kaldığını anlatan Şahin, "Rusya ile yapılan anlaşmayla İdlib bölgesinin de çatışmasızlık ilan edildiğini görüyoruz. Çatışmasızlık, halkın güven içerisinde yaşayabilmesi ve irticanın, göçlerin önüne geçilebilmesi için önemli bir karar. İlerleyen dönemlerde benim beklentim çatışmasızlık bölgelerinin daha da genişlemesi." diye konuştu.

Yapılan anlaşmanın terör örgütlerinin olduğu bölgeleri kapsamadığını belirten Şahin, şunları söyledi:

"Karar, PYD gibi terör örgütü PKK'nın uzantısının olduğu bölgeleri kapsamıyor. Suriye'de barışı, istikrarı temin etmek istiyorsak terör örgütleriyle bu işi çözemeyeceğimizi anlamamız gerekiyor. Bir terör örgütünün varlığını bir başka terör örgütünün varlığıyla kaldıramazsınız. Bir pisliği bir başka pislikle temizlemeniz mümkün değil. Bunu başta Avrupa Birliği, stratejik müttefikimiz Amerika Birleşik Devletleri ve Rusya'nın çok iyi anlaması gerekiyor. Terör, global bir tehdittir. Bugün sizin için dost görünebilir ama terör dediğimiz kültür tamamen şiddetten beslenen şiddetle ayakta kalan bir olgu. İlerleyen süreçte PYD'nin AB ve ABD için tehdit olmayacağını kimse garanti edemez. Bunun için bu yanlışlardan mutlaka dönülmesi gerekiyor. Türkiye terörle mücadele edilmesi gerektiği konusunu çok somut bir şekilde Suriye'de ispatladı. Başta Cerablus olmak üzere, Bab, Dabık gibi DEAŞ tarafından psikolojik önem arz eden birtakım direnç noktalarını TSK'nın birtakım stratejik operasyonlarıyla nasıl ortadan kaldırdığımızı gösterdik."

"AB kafa karışıklığı yaşıyor"

Avrupalıların Suriye'de terörle mücadeleyi sürdürmek için Türkiye'yi yanına alması gerektiğini vurgulayan Şahin, şöyle devam etti:

"AB, uzun süreden beri kafa karışıklığı yaşıyor. Psikolojisini bozan önemli meydan okumalar var. İngiltere'nin Avrupa Birliğini terk etmiş olması, Avro Bölgesi krizi, Avrupa Birliği içerisinde ekonomik krizi tetiklemiş durumda. Mülteci ve terör tehditleriyle birlikte AB'nin psikolojisi bozulmuş, ortak bir karar alma konusunda sıkıntı yaşıyor. Ortak tehditleri algılamakta ve o tehditlere karşı çözüm geliştirmekte refleksleri zayıf bir AB ile karşı karşıyayız. Suriye okumasını maalesef doğru okuyabilmiş değil. Bu doğru okuyamamanın neticesinde zaten kimi AB ülkelerini maalesef Suriye içerisinde terör örgütleriyle yan yana görebiliyoruz."

Kaynak: AA / Politika

Avrupa Birliği Ali Şahin Türkiye Suriye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title