Haberler

Putin'in Partisinin Oy Oranı Yüzde 61

Rusya'da bugün yapılan parlamento seçimlerinde, Devlet Başkanı Vladimir Putin'in liste başından aday olduğu Birleşik Rusya Partisi'nin (BRP), oyların yüzde 61'ini aldığı bildirildi.

Tüm Rusya Düşünce Araştırma Merkezi tarafından yapılan sandık çıkışı yoklamasında BRP, yüzde 61 oranında oy alırken, Komünist Parti, yüzde 11,5, Kremlin yanlısı aşırı milliyetçi Vladimir Jirinovski'nin lideri olduğu Liberal Demokrat Parti yüzde 8,8 ve Adil Rusya Partisi de yüzde 8,4'lük oy oranıyla yüzde 7'lik ülke barajını aşarak parlamentoya girme hakkı kazandılar.

Uzmanlar, BRP'nin, yüzde 61'lik oy oranıyla 450 milletvekilinin bulunduğu parlamentoda 306, Kremlin yanlısı Liberal Demokrat Parti'nin 45 ve Adil Rusya Partisi'nin da 42 milletvekiline sahip olacağını belirttiler.

Rusya'nın 1200 seçim bölgesinde yüzyüze sorularla yapılan sandık çıkışı yoklamasında çıkan sonuca göre, Komünist Parti de 57 milletvekiline sahip olacak.

Sandık çıkışı yoklaması, ülkenin değişik kentlerindeki seçim merkezinde oy kullanan 5 seçmenden 1'i ve köylerdeki seçim merkezinde oy kullanan 3 seçmenden 1'iyle yüzyüze yapılırken, yanılgı payının yüzde 2 oranında olabileceği belirtiliyor.

İktidardaki Birleşik Rusya Partisi, yüzde 60'ın üzerinde oy oranıyla yarışı önde götürürken, muhalefet ise birçok yerde ihlal yapıldığı ve seçmene rüşvet önerildiği iddiasında bulundu.

Muhalif Sağ Güçler Birliği Partisi'nin Saint Petersburg'daki üst düzey yöneticisi Leonid Gozman, yaptığı açıklamada, ''Kendilerine Genç Avrupa adını veren bir grup insan, (Rusya Devlet Başkanı Vladimir) Putin için oy kullanacak kişilerin adlarının yapılacak ödül çekilişine dahil edileceği vaadinde bulunuyorlar'' diye konuştu.

Bunun kitlesel ve organize bir çalışma gibi göründüğünü kaydeden Gozman, ''Sandıklarda oy kullanan insanlar ortaya çıkıp hediyelerin nerede olduğunu soruyorlar. Bu insanlara hediyelerin oylarını kullandıktan sonra verileceği söyleniyor'' dedi.

Muhalefet partileri, seçim ihlalleriyle ilgili şikayetlerini Rusya'nın tek bağımsız seçim gözlemcisi kurumu olan Golos'a yaptılar.

Golos Başkan Yardımcısı Grigory Melkonyans, yaptığı açıklamada, seçimde hilelerin sistematik bir biçimde yapıldığını savunarak, ''Münferit olaylar yok. Rusya'nın her köşesinden şikayetler geliyor'' dedi.

Seçimleri izleyen Bağımsız Devletler Topluluğu üyesi ülkelerinin gözlemcileri ise yaptıkları açıklamada, seçimlerde ciddi bir sorun görmediklerini bildirdiler.

Kazakistan Parlamentosu Başkan Yardımcısı Bakutjan Jumagulov, yaptığı açıklamada, ''Eğer herhangi bir eleştiri varsa o da teknik boyutla ilgilidir'' diye konuştu.

İktidar partisi BRP dışında tüm siyasal partilerin seçimlerde görevlendirdiği gözlemciler, seçimde sistemli bir biçimde ihlal yapıldığını savundular.

Çeçenistan, seçime katılım oranının en yüksek olduğu bölgeyi oluştururken, Çeçenistan Başkanı Kadirov, cumhuriyette seçime katılım oranının yüzde 99 oranında olduğunu dile getirdi.

Sivil haklar örgütü olan Svoboda, 906, 909 ve 910 nolu sandıklarda görevlendirdikleri seçim gözlemcilerinin gözaltına alındığını duyurdu.

Rusya Komünist Partisi yetkilisi Vadim Solovyov da Rus Eko Moskova Radyosu'na yaptığı açıklamada, bir otobüs dolusu Komünist Parti gözlemcisinin, ellerindeki belgeleri alındıktan sonra 6 saat gözaltında tutulduklarını savundu.

Seçimlerde 40 bölgede 2 bin gözlemci görevlendiren Golos adlı kuruluş, polisin Krasnoyars ve Samara'daki gözlemcilerine baskı uyguladığını iddia etti.

Golos'un Samara bölgesi başkanı Ludmila Kuzmina, 1 hafta önce bürosunda lisansız yazılım kullandığı gerekçesiyle büronun polis tarafından mühürlendiğini kaydetti.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

Hayriye Yıldız kimdir? Zafer Partisi Isparta- Atabey Belediye Başkan adayı Hayriye Yıldız kaç yaşında, nereli? Berat Doğan kimdir? Zafer Partisi Isparta- Aksu Belediye Başkan adayı Berat Doğan kaç yaşında, nereli? Oğuz Emre Gökal kimdir? Zafer Partisi Hatay- Yayladağı Belediye Başkan adayı Oğuz Emre Gökal kaç yaşında, nereli? Akaryakıt fiyatları 3 haneli rakamlara mı çıkıyor? Cumhurbaşkanlığı ne dedi? Suphi Yıldız kimdir? Zafer Partisi Hatay- Samandağ Belediye Başkan adayı Suphi Yıldız kaç yaşında, nereli? Salih Savaşlı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Reyhanlı Belediye Başkan adayı Salih Savaşlı kaç yaşında, nereli? Abdullah Kadayıf kimdir? Zafer Partisi Hatay- Payas Belediye Başkan adayı Abdullah Kadayıf kaç yaşında, nereli? Serhan Yıldırımhan kimdir? Zafer Partisi Hatay- Kırıkhan Belediye Başkan adayı Serhan Yıldırımhan kaç yaşında, nereli? Cengiz Kırgın kimdir? Zafer Partisi Hatay- İskenderun Belediye Başkan adayı Cengiz Kırgın kaç yaşında, nereli? SURİVOR KİM ELENDİ? Survivor All Star 2024 adaya kim veda etti? OY SAYIMINDA İFTAR MOLASI OLACAK MI? YSK iftar arası kararında ne dedi? Vatandaşa yumruk atan Belediye Başkanı kim? Vatandaşa neden yumruk attı? Mustafa Oktay Aksu kimdir? Halk Tv konuğu Mustafa Oktay Aksu kaç yaşında, nereli? Mustafa Oktay Aksu biyografisi! 1 NİSAN 2024 PAZARTESİ ÜNİVERSİTELER TATİL Mİ? Seçimden sonraki gün resmi tatil mi, kimlere tatil? Oy sayımında iftar molası olacak mı? YSK açıklama yaptı mı, ne dedi?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title