Haberler

Prof. Dr. Ünsal Oskay'ı Uğurladık

Beyin damarlarındaki pıhtılaşma nedeniyle yaşamını yitiren iletişim ve sosyoloji biliminin duayeni Prof. Dr. Ünsal Oskay'ın cenazesi, Teşvikiye Camii'nde öğleyin kılınan cenaze namazının ardından, sevenlerinin gözyaşları arasında Yeniköy Mezarlığı'nda toprağa verildi.

PROF. OSKAY'IN SON GÖRÜNTÜLERİ / WEB TV

CENAZE TÖRENİNDEN FOTOĞRAFLAR

Prof. Dr. Oskay için ilk tören öğretim görevlisi olarak yıllarca görev yaptığı ve bir dönem dekanı olduğu Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde yapıldı.  Fakülte binasına getirilen Oskay’ın tabutu, arkadaşları tarafından Türk bayrağıyla sarıldı. Törene Oskay’ın kızı Defne ve Dalya ile oğlu Çınar Oskay’la birlikte Marmara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necla Pur, Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül, iletişim dünyasından tanınmış isimler, eski ve yeni öğrencileri katıldı. Oskay’ın naaşı önünde saygı duruşuyla başlayan törende Oskay’ın hayatından kesitler anlatıldı. Çınar Oskay, “Babam hayatının en güzel yıllarını bu okulda geçirdi. Bizim kadar öğrencilerine de çok yakın bir insandı. Gazetelerde çıkan haberleri ailecek okuyoruz. En çok hoşumuza giden öğrencilerinin anlattığı anılar oluyor. Hepinize teşekkür ederim" dedi.

HER FIRSATTA OKUMAYI ÖĞÜTLERDİ

Ardından söz alan Ünsal Oskay’ın arkadaşları ve öğrencileri onunla ilgili hatıra ve düşüncelerini anlattı. Konuşmalarda Ünsal Oskay’ın derslerinin öğrenciler tarafından tıklım tıklım doldurulduğu, başka ilgisiz bölüm ve hatta üniversitelerden dersini dinlemeye gelen öğrencilerin olduğu, Oskay’ın entelektüel birikiminin öğrencilerin yolunu aydınlattığı, zeki ve çalışkan bir duygu insanı olduğu, öğrencilerine her fırsatta okumayı öğütlediği, anlattığı konularla ilgili kitaplar önerdiği, okula scooter motosikletle gelecek kadar komplekssiz biri olduğu, daha insanca bir dünya için hep Marks’ı işaret ettiği ancak Marksizmi eleştirmekten de geri durmadığı dile getirildi.

Oskay’ın naaşı, daha sonra arkadaşları ve öğrencilerinin alkışlarıyla cenaze namazı için Teşvikiye Camii’ne getirildi. Buradaki cenaze törenine Oskay’ın ailesi, arkadaşları ve öğrencilerinin yanında iletişim, sanat ve siyaset dünyasından tanınmış isimler katıldı. İzzet Günay, Ali Poyrazoğlu, Sezen Cumhur Önal, Cahit Berkay, Ertuğrul Özkök, Doğan Hızlan, Mehmet Yakup Yılmaz, Ali Kırca, Nuri Çolakoğlu, Tayfun Devecioğlu, Zafer Mutlu, Cüneyt Özdemir Oskay ailesine başsağlığı dileklerini iletti.

ÖZKÖK:POPÜLER KÜLTÜRÜ İLK FARKEDENLERDENDİ

Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ertuğrul Özkök, Oskay’ın popüler kültür denilen ve yeni oluşan kültürü Türkiye’de ilk farkeden insanlardan biri olduğunu ifade ederek, “Bütün hayatı boyunca da popüler kültürün önemi üzerine dikkat çekti. Çünkü 1960’lı yılların sonlarında daha henüz, bu oluşan popüler kültür önemsenmiyor, ciddiye alınmıyordu. Yani İbrahim Tatlıses’i ciddiye alan insan yoktu. Bunun sosyolojik olarak ne anlama geldiğini anlayan insanlar yoktu. Ünsal Oskay, ilk defa bunun toplumları çok yakından ilgilendiren çok önemli sosyolojik fenomenler olduğunu anlayan insandı ve bizlere bu teorik çerçeveyi o verdi. Türkiye’de yeni bir iletişim insanı ve profilinin doğmasında Oskay’ın bize çizdiği o teorik çerçevenin çok önemli rolleri oldu. Modernlikten anlayan, dünya nereden nereye gidiyor bunu anlayan insandı. Çok önemli bir iletişim bilimcisiydi” dedi.

HIZLAN: YAZILARI KÜRESEL ANLAM TAŞIYOR

Hürriyet Gazetesi Yayın Danışmanı Doğan Hızlan ise “Oskay hakkında benim için önemli olan bir toplumun, bir insanın estetik ve bireysel özellikler kazanması için yazdıklarıdır. Kitaplarında biliyorsunuz ki en güzel yanları müzikle, edebiyatla, okumayla ilgili yazdıklarıdır. Ünsal hocanın bir özelliği vardı. Toplumumuza, bize dair bir konuyu incelerken irdelerken, onu batıdaki akım ve durumlarla da karşılaştırarak yazardı. Yani onun yazıları, büyük ölçüde vardığı yargılar, tespitler küresel bir anlam ve önem taşır. O bakımdan onun yazılarını ve kitaplarını bir kere daha okumaya başlıyorum ve herkesin de okuması kanaatindeyim" dedi.

Oskay’ın cenazesi Teşvikiye Camii’ndeki cenaze namazının ardından Yeniköy Mezarlığı2nda toprağa verildi.

MARMARA'DA TÖREN

İstanbul'da vefat eden Prof. Dr. Ünsal Oskay için, uzun süre İletişim Fakültesi dekanlığı yaptığı Marmara Üniversitesinde tören düzenlendi.

Üniversitenin Erdal İnönü Bilim ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen törene, Oskay'ın kızları Defne ve Dalya ile oğlu Çınar'ın yanı sıra akademisyen ve gazeteci dostları ve öğrencileri katıldı.

Salona getirilen Prof. Dr. Ünsal Oskay'ın tabutuna Türk bayrağı sarıldı.

Törende konuşan Marmara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necla Pur, üniversitenin, çok değerli bir mensubunu, herkesin çok sevdiği bir hocasını kaybettiğini belirterek, bilim dünyasına ve Oskay'ın öğrencilerine başsağlığı diledi.

Pur, “Oskay'ın arkasında çok hoş bir seda bıraktığını” dile getirerek, onun aziz anısı önünde saygıyla eğildiğini söyledi.

Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Orkan da, bir akademisyenin, “bilimle uğraşmak, bilim insanı yetiştirmek ve mesleğe vasıflı insan yetiştirip göndermek” gibi üç işlevi olduğunu, Ünsal Oskay'ın da bu üç işlevi yerine getirdiğini kaydetti.

Orkan, bugün 30'u aşkın iletişim fakültesindeki bilimsel çalışmalarda, Oskay'ın değerli bilimsel çalışmalarına başvurulduğunu ifade ederek, Prof. Dr. Ünsal Oskay'ın iletişim sektörüne de pek çok insan yetiştirdiğine dikkati çekti.

Oskay'ın öğrencileri adına konuşan Marmara Üniversitesi Mezunlar Derneği Başkanı Hüseyin Irmak da, kendilerinin İstanbul ve Ankara da Oskay'ın derslerine girme şansı yakaladıklarını belirterek “Hepimizin yüreğinde farklı sıcak bir yeri oldu. Onun entelektüel kişiliğinden de ışık alırdık” dedi.

“BİZE YAKIN OLDUĞU KADAR SİZE DE YAKINDI”

Çınar Oskay da, babasının hayatının en güzel yıllarının Marmara Üniversitesi'nde geçirdiğini belirtti.

“Bize yakın olduğu kadar size de yakındı. Siz onun anısını yaşatacaksınız” diyen Çınar Oskay, Marmara Üniversitesine düzenledikleri tören sebebiyle teşekkür etti,

52 yıllık arkadaşı, iletişim fakültesi eski dekanlarından Alaaddin Asna da, Oskay'ın herkesin beklediği sona ulaştığını, beklenen de olsa onun ölümünün herkesi çok üzdüğünü ifade etti. Asna “Kişiliği ile hem dostlarına çok yakın bir insandı, hem de eserleriyle, yetiştirdiği öğrencilerle, iletişim ve sosyoloji bilimlerine hizmet etmiş bir insandı” diye konuştu.

Oskay'ın Ankara Üniversitesi'ndeki öğrencileri de törene katılarak onun hayata olumlu bakabilen, unvanların ve makamların ötesinde bir insan olduğunu ifade ettiler.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

İnci Taneleri CANLI izle! 28 Mart İnci Taneleri 11. Bölüm Kanal D Canlı HD izleme linki! Talip Aşık kimdir? Zafer Partisi Hatay- Hassa Belediye Başkan adayı Talip Aşık kaç yaşında, nereli? Cemil Kurt kimdir? CHP Manisa Selendi Belediye Başkan Adayı Cemil Kurt Kaç yaşında, nereli? Tahsin Akdeniz kimdir? CHP Manisa Sarıgöl Belediye Başkan Adayı Tahsin Akdeniz Kaç yaşında, nereli? Mehmet Kavallı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Erzin Belediye Başkan adayı Mehmet Kavallı kaç yaşında, nereli? Kazım Yalçın kimdir? Zafer Partisi Hatay- Dörtyol Belediye Başkan adayı Kazım Yalçın kaç yaşında, nereli? Muhittin Tamer Özdemir kimdir? Zafer Partisi Hatay- Belen Belediye Başkan adayı Muhittin Tamer Özdemir kaç yaşında, nereli? Mehmet Burak Gürbüz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Arsuz Belediye Başkan adayı Mehmet Burak Gürbüz kaç yaşında, nereli? Cemil Akkoçak kimdir? Zafer Partisi Hatay- Antakya Belediye Başkan adayı Cemil Akkoçak kaç yaşında, nereli? Osman Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Altınözü Belediye Başkan adayı Osman Yılmaz kaç yaşında, nereli? Melis Yıldız Akın kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Merkez Belediye Başkan adayı Melis Yıldız Akın kaç yaşında, nereli? Tulin Yüksel kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Derecik Belediye Başkan adayı Tulin Yüksel kaç yaşında, nereli? İSTANBUL SEÇİM ANKETİ! İmamoğlu mu Kurum mu? İstanbul seçimlerinde kim önde? Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title