Haberler

Prof. Dr. Uluğ : Manyas'taki 5.2 Lik Deprem, İstanbul Depreminin Habercisi Değil

Ege Bölgesi Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof.dr. Atilla Uluğ, Dün Akşam Merkez Üssü Balıkesir'en Manyas İlçesi'nin Kuzeyindeki Kuş Cenneti Olan 5.2 Büyüklüğündeki Depremin, İstanbul Depreminin Habercisi Olmadığını Söyledi. İstanbul'dan Kendisinin Aranarak Özellike Bu Sorunun Yönel...

Ege Bölgesi Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof.Dr. Atilla Uluğ, dün akşam merkez üssü Balıkesir`en Manyas İlçesi`nin kuzeyindeki Kuş Cenneti olan 5.2 büyüklüğündeki depremin, İstanbul depreminin habercisi olmadığını söyledi. İstanbul`dan kendisinin aranarak özellike bu sorunun yöneltildiğini belirten Prof. Dr. Uluğ, ``Haberci olabilmesi için 5.2`nin dışında 5.6, 5.7 gibi büyüklüklerde peşpeşe depremler olması, Marmara Denizi`nin ortasından geçerek kuzeye giden fayda, özellikle de Çınarcık çukurunda hareketlenme gerekir`` dedi.

Prof. Dr. Uluğ, Türkiye`nin her bölgesinde her an deprem olabileceğinin bir gerçek olduğunu, dünyanın en önemli deprem kuşaklarından biri olan Alp-Himalaya kuşağında yer aldığını söyledi. Manyas`ın dışında aynı gün Erzurum Aşkale`de de 4.3 büyüklüğünde deprem meydana geldiğini belirten Prof. Dr. Uluğ, ``Manyas depremi Kuzey Anadolu Fayı`nın alt kollarından birisinin üzerinde oldu. İstanbul`u etkileyecek ana deprem üretmesi beklenen ana fay kolun Çınarcık çukurundan başlayarak Marmare Denizi`ni ortadan geçen ve Çanakkale boğazına giden koldur. Manyas depremi bu kolun güneyinde kalıyor`` dedi.

Depremden sonra İstanbul`dan özellikle Avcılar bölgesinden arandığını, burada sarsıntının çok hissedildiğini dile getiren Prof. Dr. Uluğ, bunun nedeninin aynı büyüklükteki depremin farklı bölgelerde farklı büyüklüklerde hissedilmesi olduğunu söyledi. Bu durumun deprem sismolojisiyle ilgili olduğunu dile getiren Prof. Dr. Uluğ, ``En önemli etmenlerden birisi ise bölgesel zemin koşullarıdır. Avcılar, Manyas Gölü`nün kuzeyine denk geliyor. Zemin kötü olduğu için, çok etkilendi. Yumuşak zeminler depremin şiddetini büyütür. Biz ya bina yapmayın, ya da teknik önlem alın diye uyarıyoruz`` dedi.

Prof. Dr. Uluğ, 5.2 büyüklüğündeki Manyas depreminin birkaç gün izlenmesi gerektiğini, bu süreçte 5.6`ya ulaşın yeni depremler olması durumunda haraketliliğin yeniden değerlendirilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title