Haberler

Prof. Dr. Sökmen: Mikroplastikler Besin Zincirini Tehdit Ediyor

KONYA Gıda ve Tarım Üniversitesi öğretim Üyesi ve Uluslararası Avrasya Çevre Kimyası Kongresi Başkanı Prof. Dr. Münevver Sökmen, mikroplastiklerin suya ve dolayısıyla denizlere karıştığını belirterek, balık ve canlıların bunları besin olarak algıladıklarını söyledi.

KONYA Gıda ve Tarım Üniversitesi öğretim Üyesi ve Uluslararası Avrasya Çevre Kimyası Kongresi Başkanı Prof. Dr. Münevver Sökmen, mikroplastiklerin suya ve dolayısıyla denizlere karıştığını belirterek, balık ve canlıların bunları besin olarak algıladıklarını söyledi. Prof. Dr. Sökmen, "Hem akuatik sistemdeki canlılar, hem de bunu tüketen besin zincirindeki canlılar risk altında" dedi.

Manavgat Side'deki 5 yıldızlı bir otelde 1'inci Uluslararası Avrasya Çevre Kimyası Kongresi düzenlendi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ), Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi ve Kimyagerler Derneği tarafından düzenlenen kongreye 14 ülkeden 100'ü aşkın uzman katıldı.

'HER YIL DÜZENLENECEK'

KTÜ öğretim üyesi ve Kimyagerler Derneği Karadeniz Şube Başkanı Doç. Dr. Ali Alkan, kimyanın merkezi bir bilim olduğunu belirterek, dernek olarak her yıl farklı konularda çeşitli kongreler düzenlediklerini söyledi. Bu sene ilk defa düzenledikleri çevre kongresinin uluslararası nitelik taşıdığını, çeşitli ülkelerden 100'den fazla katılımcının yer aldığını anlatan Doç. Dr. Alkan, "Çevre önemli hayatımızda, çevre kimyası da hayatımızın önemli bir parçası. Bu konuda dernek olarak farkındalıkları artırabilmek anlamında farklı alt başlıkları da içerecek şekilde bir uluslararası kongre organize ettik. Bu kongre her yıl düzenlenecek ve çevre bilinciyle ilgili farkındalıkların artırılması noktasında ümit ediyorum ki önemli katkılar sağlayacak" dedi.

EN ÖNEMLİ KONU MİKROPLASTİKLER

Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Kongre Başkanı Prof. Dr. Münevver Sökmen, kongrenin en önemli konularından birinin mikroplastikler olduğunu söyledi. Mikroplastiklerin, sanayi ürünlerinin hepsinde olduğunu belirten Prof. Dr. Sökmen, "İç Anadolu'da bir kişi içtiği sigarayı yere atar, ilk yağmurda sigaranın filtresi dereye, ardından ırmağa ve nihayetinde denize kadar gider. veya evde çamaşır makinesinde yıkanan bir elbisede pamuk ve yünün yanı sıra polimer katkı maddesi, her yıkamada belirli miktarda mikroplastik atık su vasıtasıyla doğaya çıkıyor. Bunlar aslında en basit örnekler" diye konuştu.

BESİN ZİNCİRİ TEHDİT ALTINDA

Mikroplastiklerin çok küçük olduğunu belirten Prof. Dr. Münevver Karabulut, şöyle konuştu:

"Mikroplastikler, mikrometre boyutunda olan küçük plastik parçaları ve onun motobolitleri olduğu için herhangi bir yerden sucul sisteme girmesiyle her yere taşınabiliyor. Bunların riski, özellikle canlı sistemlerin, balık gibi sistemlerin bunu algılayamaması ve besin gibi görmesi ve dolayısıyla bünyesinde barındırması. Hem akuatik sistemdeki canlılar, hem de bunu tüketen besin zincirindeki canlılar risk altında."

DENİZ TUZUNDA VE BALIK TÜRLERİNDE DE BULUNDU

Son birkaç aydır mikroplastiklerle ilgili haberlerin çıkmaya başladığını anlatan Prof. Dr. Münevver Sökmen, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Özellikle yapılan birkaç araştırmanın sonuçları da yayımlandığı için daha sıkça duyacağız böyle bir riski. Özellikle deniz tuzunda mikroplastiklerin bulunduğu, bazı balık türlerinde mikroplastiklerin bulunduğuyla ilgili bilimsel raporlar yayımlanmaya başladı. O nedenle biz de bu konuya dikkati çekmek istedik. Hem Akdeniz, hem de Karadeniz kıyısı bu tür kirlenmeye çok açık olduğu için dolayısıyla bu kongre de bir başlangıç olur, bu anlamda bir farkındalık oluşturmuş oluruz. Bu konuda kongremizde ilk kez Türkiye'de bulunan çok değerli bir davetli konuşmacımız vardı. Fransa'dan profesör Francois Galgani. Sunumunda da detaylı olarak yaptıkları çalışmaları anlattı."

- Antalya

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Avrasya Konya Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

21 Nisan hangi burç? 21 Nisan'da doğanlar hangi burç oluyor? 21 Nisan tarihi hangi burç olur? 24 Nisan Çarşamba 2024 Günlük Burç Yorumları! AŞK, EVLİLİK, SAĞLIK, KARİYER burç yorumları! 24 Nisan burç yorumları nedir? AKREP DOLUNAYI ne zaman? Akrep Dolunayı etkileri neler? Burçlara etkileri neler olacak? BURÇ YORUMLARI! 1 Mayıs'ta Taksim Meydanı kapalı mı, neden kapalı? Taksim Meydanı'nda 1 Mayıs kutlamaları yasak mı? Samsun Belediyesi hangi parti? Samsun Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Özgür Özel ne zaman görüşecekler? Buket Dereoğlu kimdir? Aramızda Kalmasın konuğu Buket Dereoğlu kaç yaşında, nereli? Buket Dereoğlu biyografisi! Sandık Kokusu kadrosuna hangi isim katıldı? Kadroya dahil olan isim kim? Hande Sarıoğlu ve Yağmur Çevik canlı yayında neden kavga etti? Kavganın sebebi ne? Borsa bugün kapalı mı? 24 Nisan Çarşamba bugün borsa açık mı, saat kaçta açılacak? Semih Kılıçsoy, Fenerbahçe derbisinde oynayacak mı? Semih'in sakatlığı bitti mi? Elif Aslı Yıldız Tunaoğlu'nun yüksek lisansı sahte çıktı! Elif Aslı Yıldız istifa etti mi? Yüksek lisansı sahte mi çıktı? Erinç Sağkan kimdir? Halk Tv konuğu Erinç Sağkan kaç yaşında, nereli? Erinç Sağkan biyografisi! Elif Aslı Yıldız Tunaoğlu kimdir? Patiswiss CEO'su Elif Aslı Yıldız istifa etti mi? Elif Aslı Yıldız kaç yaşında, nereli? Hıdırellez nedir? Hıdırellez günü ne yapılır? Hıdırellez kutlamak günah mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title