Haberler

Prof. Dr. Şimşirgil, "Tarihte Osmanlı Devleti Kadar Yanlış Bilinen Başka Bir Devlet Olmadı"

Yozgat’ta “Osmanlıyı Doğru Anlamak” konulu konferans düzenlendi.

Yozgat'ta "Osmanlıyı Doğru Anlamak" konulu konferans düzenlendi.

Milli Türk Talebe Birliği Yozgat Şubesi ve Bozok Üniversitesi Genç Gönüllüler Topluluğu tarafından organize edilen konferansta "Osmanlı'yı Doğru Anlamak" konusu Marmara Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Şimşirgil tarafından anlatıldı.

Bozok Üniversitesi Erdoğan Akdağ Kongre ve Kültür Merkezi Çamlık Salonu'nda düzenlenen konferansa Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Hikmet Şelli Aybar, Prof. Dr. Kadri Özköse, fakülte dekanları, daire müdürleri, öğretim üyeleri ve çok sayıda öğrenci katıldı.

"Osmanlı'yı Doğru Anlamak" konulu konferansını vermek üzere kürsüye gelen Prof. Dr. Ahmet Şimşirgil, tarihte Osmanlı Devleti kadar yanlış bilinen başka bir devlet olmadığını söyledi. Bir insanı tanımak için onun fiziki özelliklerinin yanı sıra edebi, terbiyesi gibi manevi özelliklerine de bakmak gerektiğini ifade eden Prof. Dr.Şimşirgil, "İşte devletler de böyledir. Bir devleti sadece toprağı, hazinesi ile anlayamazsınız. Devletin de manevi yönleri vardır. Devleti devlet yapan özellikleri iyi bilmek lazım. Bu yönden baktığımızda bizim devletimiz nasıl bir devlet? Yakın tarihimiz açısından söylüyorum, dünyada, Osmanlı tarihi kadar yanlış anlaşılan, Osmanlı tarihi kadar iftiraya ve hakarete uğramış başka bir devlet yoktur. Selçuklular, Gazneliler'de bizim tarihimiz, bunlar için böyle bir şey söylemek mümkün değil, ama iş Osmanlı'ya gelince onun kadar yanlış bilinen bir devlet yoktur. Lütfen tarihe ideolojik bakmayalım. Tarihi bir ilmi disiplin içerisinde değerlendirelim" dedi.

Tarih şuurunun, milleti millet yapan bir unsur olduğunu ve tarihi çok iyi öğrenmek gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Şimşirgil, "Gücün yanında adalet yoksa hiçbir mana ifade etmez. Osmanlı gücün yanında adaleti de sağlıyordu. İşte bizim ceddimiz böyle bir devletti. Osmanlı ile ilgili bir şey duyduğunuzda önüne kocaman bir soru işareti getirin" diye konuştu.

DİZİ VE FİLMLERLE PADİŞAHLARIN ŞAHSİYETİNİ MAHVETTİLER

Bir dizi ile Kanuni'nin, bir film ile Fatih Sultan Mehmet'in, bir roman ile Yavuz Sultan Selim'in bütün şahsiyetinin mahvedildiğini ifade eden Prof. Dr. Şimşirgil, "Kitaplarla, dizi ve filmlerle milletin edebiyle oynadılar. Romanlarda, dizilerde, filmlerde şöyle anlatılıyor ama gerçek nedir şeklinde sorgulayın, araştırın. Reddetmeyin ama araştırın. Çünkü artık çok fazla kitap yazılıyor. Bir doğruya ulaşmak için bin eğri var, dikkat edin sonrasında iyi ki araştırmışım diyeceksiniz. Müessir eseriyle tanınır. Yeryüzünde Osmanlı kadar haksız yere iftiraya uğramış bir millet daha yoktur. Tarihimizi iyi öğrenmek zorundayız. Bunu yaparken de doğru kaynakları bulmalıyız. Tarih ne filmlerden ne de romanlardan öğrenilmez. Bu sebeple doğruyu iyi bilmek önemlidir. İlimin olmadığı yerde cehil vardır; cehil ise ölümün kendisidir. Bu milleti vagon haline getirmeye çalışıyorlar. Vagon olmayacağız lokomotif olacağız. Asla bu milleti vagon yapamayacaklar" ifadelerini kullandı.

Konferans sonunda Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Kadir Özköse konferansa konuşmacı olarak katılan Marmara Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Şimşirgil'e katkılarından dolayı teşekkür plaketi takdim etti. - YOZGAT

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Marmara Üniversitesi Bozok Üniversitesi Ahmet Şimşirgil Yozgat Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title