Haberler

Prof. Dr. Över: Hatay'da 7 ve Üzeri Büyüklüğünde Deprem Bekliyoruz

Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ) Mühendislik Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Yer Fiziği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Semir Över, Hatay'da 7 ve üzeri büyüklüğünde deprem beklediklerini söyledi.

Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ) Mühendislik Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Yer Fiziği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Semir Över, Hatay'da 7 ve üzeri büyüklüğünde deprem beklediklerini söyledi.

Prof. Dr. Semir Över, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Deprem Araştırma Dairesi tarafından hazırlanan Türkiye Deprem Bölgeleri Haritası'na göre Hatay'ın kırmızı kuşak üzerinde birinci dereceden deprem bölgesinde olduğunu ve risk taşıdığını hatırlattı. Geçen 10 Şubat'ta Hatay'ın Yayladağı İlçesi'nde 4.6 büyüklüğünde deprem meydana geldiğini hatırlatan Prof. Dr. Över şöyle dedi:

"Hatay'da son yüzyılda meydana gelen depremlerin episantral dağılımlarına göre 10 Şubat'ta meydana gelen depremin konumu Samandağ- Yayladağı arasında bir bölgede kalıyor. Hatay'ı etkileyen faylara baktığımızda bunlar önemli faylardır."

'YÜZDE 90'I BU FAY ÜZERİNDE'

10 Şubat'taki depremin Kıbrıs- Antakya Transform Fayı'nda meydana geldiğini belirten Prof. Dr. Över, şunları söyledi:

"Burada pek çok deprem meydana gelmiştir ve özellikle son yüzyılda her ne kadar büyük deprem meydana gelmemiş olmasına rağmen, orta ve küçük büyüklükte depremler sıkça meydana gelmiştir. Son yüzyılda meydana gelen depremlerin yüzde 90'ı bu fay üzerinde yoğunlaşmaktadır. Bu da bize bu fayın en azından günümüzde diğer iki faya oranla daha aktif olduğunu göstermektedir. Yani Antakya'dan Kıbrıs'a Samandağ üzerinden giden fay şu anda Antakya'yı en fazla etkileyen faydır."

'97'DEKİ DEPREMİN 90 KATI OLACAK'

1822 ve 1872'de Hatay'da Amik Ovası ve civarında can ve mal kaybına neden olan depremler meydana geldiğini kaydeden Prof. Dr Över, şöyle devam etti:

"Son yüzyılda Hatay'da meydana gelmiş en büyük deprem ise 22 Ocak 1997'de 5.7 büyüklüğünde meydana geldi. Hatay'ı etkileyen son iki tarihsel depremin büyüklüğü 7.2 ve 7.3'tür. Dolayısıyla Hatay'ın jeolojik konumuna baktığımızda, Hatay'da 7 ve üzeri büyüklüğünde deprem beklemekteyiz. Bu durumda son yüzyılda Hatay'da meydana gelen en büyük deprem olan 5.7 büyüklüğündeki depremin açığa çıkardığı enerji ile beklediğimiz 7 ve daha büyük depremin açığa çıkaracağı enerjiyi kıyasladığımızda beklediğimiz deprem 5.7 büyüklüğündeki depremin yaklaşık 90 katı olacaktır."

'DEPREMİN ÖNCEDEN BİLİNMESİ MÜMKÜN DEĞİL'

Prof. Dr. Semir Över ayrıca, 'Deprem önceden öğrenilebilir' gibi haber ve açıklamaların gerçeği yansıtmadığını kaydederek, bilimsel olarak depremin önceden bilinmesinin mümkün olmadığını söyledi. - Hatay

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Mustafa Kemal Üniversitesi Samandağ Türkiye Politika Güncel Haberler

500

Yorumlar (3)

melek yalcinmobilWeb@haberler.com:

allah ne demisse o olur.bunu hic kimse bilemez.o zamn sn hocam hatayi terk edin o halde.

2
0
yanıtYanıtla
Esen GülmobilWeb@haberler.com:

Sizi de allah kurtarsın o zaman ama kurtaracağını hiç sanmam

0
0
yanıtYanıtla
akar:

Allah ın işine karışmayın Yüce Rabbimden başkası bilemez neyin ne olacagını sen diyorsun deprem beklemekteyiz ama bilimsel olabilir ama yine söylüyorum Allah tan başka kimse bilemez.

0
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title