Haberler

Prof. Dr. Kuzu: "Yüzde 10 Seçim Barajı, Ancak Başkanlık Seçiminde Kaldırılır"

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Anayasa Komisyonu Başkanı Prof.Dr.Burhan Kuzu, yüzde 10 seçim barajının ancak Başkanlık Sistemi ile kaldırılabileceğini söyledi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Anayasa Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Burhan Kuzu, yüzde 10 seçim barajının ancak Başkanlık Sistemi ile kaldırılabileceğini söyledi.

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Burhan Kuzu, "Her Yönüyle Başkanlık Sistemi" konulu bir konferans verdi. Malatya Belediyesi ve Malatya Barosu'nun işbirliğiyle Belediye Konferans Salonu'nda gerçekleşen konferansa Vali Vasip Şahin, AK Parti Malatya Milletvekili Öznur Çalık, Belediye Başkanı Ahmet Çakır, Cumhuriyet Başsavcısı Muzaffer Sayın, Emniyet Müdürü Mustafa Aygün, AK Parti İl Başkanı Bülent Tüfenkçi ile birlikte kalabalık bir topluluk katıldı.

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı, Prof. Dr. Burhan Kuzu, "Ben AK Parti'nin kurucu üyesiyim. Yani sayın başbakanımız Cumhurbaşkanı olmak istiyor, başkan olmak istiyor, Burhan hocada bunun alt zeminini hazırlıyor. Konuya böyle bakmayın. Çünkü böyle bakarsak, farklı bakmış oluruz. Bu bilgi doğrudur. Yani Cumhurbaşkanı olması, başkan olması sayın Başbakanın bu manada Allahın bildiğini kuldan saklayacak halimiz yoktur. O başka bir mesele" dedi.

"Özal çalışmış koalisyon yemiş, Tayip bey çalışıyor, koalisyon yiyecek. Allahın emri bu. Ne zaman bilmem. Muhalefette çok emin beklemesin ama günün birinde yer. Çünkü sonuç itibariyle Türkiye böyle gidiyor" ifadelerini aktaran Prof. Dr. Kuzu, "Çünkü bu sistem kokuşmuş İngiliz sistemidir. Dünyaya bundan fayda gelmemiştir" dedi.

Şuanda 61 nolu hükümetin işbaşında olduğunu aktaran TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı, Prof. Dr. Burhan Kuzu, "Peki 61'i çarpın 4 ile 244. Ne demek bu biliyormusunuz? Normal şartlarda Cumhuriyetimizin 89. yılında kurduğumuz 61 nolu hükümeti 4 yılda bir kurabilmiş olsaydık Cumhuriyetimizin bugün 244. yılını kutluyor olmamız gerekiyordu. Bugün 11. hükümetin olması gerekiyordu" şeklinde konuştu.

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Burhan Kuzu, yüzde 10 barajı konusuna da değinerek, "Çok yüksek bir rakam. Ama siz bu barajı kalktığını düşünün, bakın yüzde 5'e çekseniz arkadaşlar, Türkiye'de parlamentoya 10 tane parti girer ve mutlak koalisyon. Ömür billah Türkiye koalisyonlarla yönetilir. Başkanlık modeline geçildiği zaman, bu yüzde 10'luk baraja paydos. Yüzde 10'luk barajın hepsini kaldırıyoruz. Partin varsa gelirsin Mecliste temsil edilirsin. Hiçbir engel yok. Hükümet doğrudan halk tarafından belirlendiğinden netice itibariyle hiç problem yok. Böyle bir durumda haliyle bizim yüzde 10'luk baraja ihtiyacımızda yok. Yüzde 10'lük hakikaten yüksek" şeklinde konuştu.

Şuanda Türkiye'de 61 tane parti olduğunu ve 10 tanesini isim olarak sayamayacağını belirten Prof. Dr. Kuzu, kürsüden ince ABD anayasası kitapçığı ile kalın Türkiye Anayasa Kitapçığını göstererek, "70 milyonun yönetildiği anayasa, 300 milyonun yönetildiği anayasa" dedi.

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Burhan Kuzu, konferansının sonunda gazetecilerin Danıştay'ın başörtülü avukatın başvurusu üzerine verdiği karar ile ilgili sorusunu yanıtlayarak, Danıştay'ın daha öncede öğrencilerin başörtüleri ile sınavlara girebileceklerine dair karar verdiğini hatırlattı.

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Burhan Kuzu, "Danıştay 8. Dairesi başörtülü öğrencilerin sınava girmesi ile ilgili karar verdi. Orada isabetli bir karar verdi. Orada diyor ki, 'Anayasa'da eğitim hakkı var, engellenemez.' İki yine diyor, 'YÖK Yasasında bir hüküm var, kanunların yasaklamadığı kılık, kıyafetler serbesttir' diyor. Üç, 'yönetmenliklerle, kanunun ve Anayasa'nın üzerine yasak getirilemez' diyor. Şimdi bu böylece sınava giren başörtülü öğrencinin sınava gireceğini sağlamış oldu. Avukatların açtığı davada başörtülü olarak davalara girme meselesiydi. Baro bir kendine göre bir genelge hazırlamış ve 'başörtülü değil açık olması lazım' diyor.

Danıştay'ın baktığı dava da, oda diyorki, 'Avukatlık Yasasında böyle bir yasak yok. Senr Anayasa'ya ve yasaya aykırı bir düzenleme getiremezsin' diyor. Bu d önemli bir adım. Her iki kararı da önemli buluyorum. Bu tür kararlar artmalı. Aynı mahkemenin verdiği karalara baktığımız zaman, mesela 1989 yılında aynı mahkeme, üyeler farklıydı tabi. Şunu diyordu, 'Anadolu'daki kızlarımız başlarını gelenek ve göreneklerinden dolayı örtüyorlar. Ama okuyan kızlarımız ise bunlar tahsilli olmalarına rağmen, sırf Cumhuriyeti yıkmak için' diyor. Tırnak içinde söylüyorum, cümle bu. Bu yaklaşımlar doğru değil" ifadelerini kaydetti. - MALATYA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Politika

Malatya Belediyesi Burhan Kuzu Danıştay Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title