Haberler

Prof. Dr. Haydar Baş'tan 'Sosyal Devlet' Projesi

Uluslararası Bağımsız Milli Ekonomi Modeli Birliği'nin Türk Milletinin Geçmişte Üç Kıtaya Hükmettiği Osmanlı İmparatorluğun Merkezi Olan Bursa'da Tertip Ettiği 4. Uluslararası Sosyal Devlet Milli Devlet Kongresi Sona Erdi.

Uluslararası Bağımsız Milli Ekonomi Modeli Birliği'nin Türk milletinin geçmişte üç kıtaya hükmettiği Osmanlı İmparatorluğun merkezi olan Bursa'da tertip ettiği 4. Uluslararası Sosyal Devlet Milli Devlet Kongresi sona erdi.

Bursa'daki tarihi kongreye, 15 ülkeden 100'ü aşkın bilim adamı iştirak etti. Kongreye ilim adamı düzeyinde katılan ülkeler şunlar: "İsviçre, Almanya, Rusya, Estonya, Fransa, Hollanda, Kazakistan, Macaristan, İspanya, Finlandiya, İngiltere, Bosna hersek, Özbekistan, Azerbaycan ve Türkiye". İki günde toplam altı oturum şeklinde gerçekleştirilen kongreye tebliğ sunan akademisyenlerin yanında çok sayıda misafir bilim adamı da katıldı.

İki gün boyunca devam eden "Sosyal Devlet Milli Devlet" kongresi Prof. Dr. Haydar Baş'ın kapanış konuşmasıyla tamamlandı. "Sosyal Devlet Milli Devlet" tezinin sahibi Prof. Dr. Haydar Baş'ın konuşması sık sık alkışlarla kesildi. Kapanış konuşmasında Prof. Dr. Haydar Baş'ın değindiği bazı konular şunlar:

"Sosyalizm ve kapitalizmden umduğunu bulamayanlar, esaretten bıkan halklar çare olarak Milli Ekonomi Modeli'ne sarılmıştır. Bağımsızlık için gerekli bu özellik dikkate alındığında, iktisat literatürüne girmiş olan milli ekonomi modelinin, uluslararası iktisat tezi olarak kabul görmesi tabiidir. Milli ekonomi modelinin bugün dünyanın bütün iktisat sitelerinde yer almış olmasının sebebi, insanlığın aradıklarını bu tezde bulmasıdır.

Vatandaşların sosyal devletten beklentileri devletin vatandaşının geçimini temin etmesi ve vatandaşlarına iş imkanlarını sağlaması, sağlık ve barınmasını garanti altına almasıdır. Bugün AB ülkeleri de dahil bu imkanları vatandaşlarına hazırlayamamıştır. AB'nin işsizliğe bulduğu tek çare yarım gün çalışma yöntemidir. Sosyal devlet ise Milli Ekonomi Modeli ile tam istihdamı garanti altına almaktadır.

Milletinden vergi olarak toplanandan daha fazlasını millete veren devlete "sosyal Devlet" denir. Sosyal devlet alan el değil, veren eldir. Sosyal devlette, vatandaşa verilecek sosyal yardımların başında "Vatandaşlık Maaşı" gelir. Sosyal devlet demek, işsizlik konusunu halleden devlet demektir. Bu devlet kalıcı ve sürekli bir büyümeyi sağlar. Böyle bir piyasada herkes imkanlardan istifade edebilir.

Gerçek sosyal devlet hayata geçtiğinde tüketiciden vergi almayan bir devlet anlayışı ortaya çıkar. Her gelir grubundan aynı oranda vergi almanın yanlış olduğunu ifade ediyoruz. 100 milyarın altında geliri olandan vergi alınmaz. Bu tüketici grubuna devletin bir desteğidir".

(ÖK-ÖK-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Politika

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title