Haberler

Prof Dr Halil Berktay: ?Protokollerin Askıya Alınması Üzücü?

Sabancı Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Halil Berktay, Hamburg'da Verdiği Konferansta Ermenistan'ın Protokollerin Onayını Askıya Almasını Üzücü Bulduğunu Söyledi.

Sabancı Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Halil Berktay, Hamburg'da verdiği konferansta Ermenistan'ın protokollerin onayını askıya almasını üzücü bulduğunu söyledi.

Hamburg Üniversitesi'nin davetlisi olarak konferans veren Sabancı Üniversitesi Sosyal Bilimler Fakültesi öğretim üyesi Prof. Halil Berktay, Ermenistan'ın protokollerin onaylamasını askıya alması ?üzücü? olarak yorumladı.

1915 olayları ve Türkiye'de bugüne kadar olan gelişmelerin konu edildiği Berktay, ?Yaşananların sadece 'soykırım mı, değil mi?' sorusuna indirgenmesi olayın bilimsel olarak tartışılmasını engelliyor. Soykırım tarih bilimi değil, 1948'de Birleşmiş Milletler'in bir konvansiyonuyla gelen uluslararası hukuk terimidir. Türkiye olay bu terim üzerinden tartışılıyor. Bana sorarsanız 'evet soykırımdır' diyorum. Tüm veriler bunu gösteriyor. 13 milyon nüfuslu Osmanlıda yaşayan 1,5 milyon Anadolu Ermeni'si yok edildi? dedi.

1940lı yılların ortasına kadar 1915 olaylarının konuşulup, tartışıldığını belirten Berktay, ?1919'da Askeri Mahkemeler önemli sayıda suçluya ceza verdi. Bunlar arşivlerde var. Devletin resmi inkar politikası çok sonra başladı. 30-35 yıllık bir geçmişi vardır. Olayın canlı şahitlerinin kalmaması derinleşen unutulmuşluğu yarattı. ASALA teröristlerinin diplomatlarımızı öldürmesiyle olaylar olabilecek en kötü ve berbat bir şekilde tekrar gündeme geldi? dedi.

SON 10 YILDA TARTIŞILIYOR

Son 10 yılda Türkiye'nin olayları araştırma ve açık şekilde çok yol aldığını söyleyen Berktay, ?Türkiye'de bu konuda eleştirisel sayısızca kitap, yayın var. Televizyonlara, yazılı basında konu tartışılıyor. Ben 10 yıldır Türkiye'de kabul görmeyen tezlerimi konuşuyorum. Kamuoyunda konuşuyorum, basında anlatıyorum. Ölüm tehditleri, sayısız hakaretler aldım. Sabancı Üniversitesi'nden atılmam için kampanya başlatıldı. Türkiye'de konuşmak mümkün ama cesur olmak lazım. Bu yıl Taksim ve Haydarpaşa'da 1915 olaylarında ölenler anılacak. Bu tartışmalar Türkiye'ye geri değil, ileri götürür? dedi.

?ASKIYA ALINMASI ÜZÜCÜ?

Berktay'ın tezlerini destekleyen kadar, desteklemeyen bir dinleyici kitlesinin bulunduğu üniversite amfisinde yer yer dinleyiciler arasında da hararetli tartışmalar yaşandı. Bir grup dinleyici Berktay'ı ?Türk halkına ihanet ve tarihi çarpıtmakla? suçlarken, diğer grup ta kendisine alkışla destek verdi.

Berktay, bir soru üzerine Ermenistan'ın protokollerin onaylanmasını askıya almasına üzüldüğünü belirterek, ?Ermenistan hatalar yaptı, Türkiye hatalar yaptı. Barışa doğru bir adım attılar, ama tekrar iki taraf ta aşırı milliyetçilerine esir düştü. Güzel bir adım heba oldu. Üzücüdür? dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title