Haberler

    Pro Evolution Soccer 2014 (Pes 2014)

    Konami, bu kez Fox Engine ile sahaya çıkıyor.

    Mahmut Saral - - Konami, bu yıl yeni konsolları es geçerek, mevcut nesilde iyi işler yapmanın peşinde düştü. Özellikle "Bizim oyunumuzu tercih eden oyuncular, PS3 ve X360 kullanıyor, PS4 ve XOne gibi sistemlere geçmelerine daha vakit var. O sebeple bu yıl yeni konsolları es geçiyoruz" demeleri, Konami'yi EA Sports karşısında maça 1-0 yenik başlamaya itiyordu. Belki de PES 2014'ü yeni konsollarda almayı düşünen birçok "yeni" oyuncu olacaktı? İşte Konami'nin bu kararı, muhtemel yeni müşterileri kapının önünde bıraktı. Öyleyse mevcut nesilde neler yapılmış, biz de ona bakalım.

    PES 2014'ün Türkiye lansmanı, kısa bir süre önce gerçekleştirilmiş ve bir de ödüllü turnuva düzenlenmişti. Etkinlikte üzerine basılarak söylenenler, oyunun yeni motoru Fox Engine ve geliştirilen animasyon sistemi sayesinde daha özgürlükçü ve realistik maçlar çıkarabileceğimizdi. Maçı geride götürüyorsak üzerimizdeki taraftar baskısı artacak, takım arkadaşlarımız bu moralsizlik sonucunda kötü performanslar sergileyebilecekti. Tüm bunlar, karşı takım için avantaj anlamına gelecek ve işlerini kolaylaştıracaktı. Bu bahsedilenlerin hepsi yer alıyor oyunda; ama az, ama çok. Şimdi gelelim deneyimlerim sonucu zihnimde oluşan PES 2014 profiline.

    Konsolda futbol

    Oyunun PS3 sürümünü denedim. Diski takar takmaz karşınıza geliyor menü zaten. Eğer televizyonu açana kadar araya bir yükleme menüsü girmediyse, hiçbir yükleme yapmadan oyuna adım atabiliyorsunuz. Menülerin yine Türkçe olması dikkat çekiyor. Böylelikle İngilizce seviyesi az olan kullanıcılar, oyunu daha rahat anlayabiliyor. Kendimize bir profil oluşturduktan sonra geliyoruz ana menüye ve önceki PES üyelerine benzer bir menü sistemi karşılıyor bizi.

    PES 2014'te UEFA Şampiyonlar Ligi, Avrupa Ligi, UEFA Süper Kupa, AFC Şampiyonlar Ligi, Arjantin Ligi, İspanya Ligi, Hollanda Ligi gibi lisanslar bulunuyor. Bunların yanında; FC Bayern Münih, Juventus, Schalke 04, Olympiakos ve ülkemizden de Galatasaray gibi takımlar yer alıyor. PES serisinin klasik lisans durumları, EA'in FIFA serisiyle mukayese edilince yine zayıf kalıyor. Ancak yukarıda saydığımız UEFA organizasyonları gibi lisanslar, sadece PES serisinde var, bunu da unutmamak gerekli. Ha şunu da eklemeden edemeyeceğim. Madem UEFA Avrupa Ligi lisansı var, o zaman Trabzonspor niye yok oyunda? Bu takımımız da UEFA Avrupa Ligi'nde mücadele ediyor, biliyorsunuz. Belki de daha sonra yayınlanacak bir yamayla oyuna dahil edilir.

    #Sayfa#

    Maş başladı

    PES 2014, ilk etapta size hantal gelebilecek bir oyun mekaniğine sahip. Messi gibi bir yıldızı yönetirken bile topa sahip olmakta zorlanabilirsiniz. Özellikle tek pas yaparak sonuca gitme konusunda sıkıntılar yaşanabilir. "Önce bir topu düzelteyim, sonra pas veririm" evresi, oldukça yavaş geçiyor ve genellikle en ufak bir vücut temasında topun kontrolünü kaybediyorsunuz. Örneğin, top ayağına gelir gelmez harekete geçen bir Messi, çalımlarla sonuca giden bir Messi için biraz sabır göstermeniz gerekebilir.

    Mekanikliği azaltmaya yönelik hamleler

    Oyuncuların mücadelelerini farklı bir boyuta taşıyan Motion Animation Stability System (M.A.S.S.), PES 2014'te önceki PES'lere nazaran daha göze hoş gelen ve farklılaştırılmış animasyonlar sunuyor. Hava toplarında, ikili mücadelelerde, savunma veya hücumlarda, bu sistemin etkisini hissediyorsunuz. Geliştirilmiş top fiziği de vurduğunuz şeyin gerçekten "top" olduğunu hissettiriyor. Böylelikle gücünüzü dengede tutarak daha tok vuruşlar gerçekleştirebiliyorsunuz. R1 ile açıp kapatabildiğiniz şut çizgisi de her ne kadar arcade hissi uyandırsa da, bir bakıma işinizi kolaylaştırabiliyor. Aklıma FIFA 99-2000 gelmedi değil.

    Bol bol şut çekin

    Her PES oyuncusunun yaptığı uzaktan ve köşelere atılan şutlar, oyunun en eğlenceli yönlerinden belki de. Aynı zamanda şutlarda ve kalecilerde de geliştirmeler söz konusu. Şut çekme kalıpları biraz daha artırılmış. Şuta göre kalecilerin aldıkları pozisyonlar da daha çeşitli. Ancak yine de sanki daha kolay gol atılabiliyor gibi geldi bana. Bu belki de sert şut çekmekten çok, topun doğru noktaya gönderilme kabiliyeti olarak oyuna yansıtılmıştır.

    PES 2014'te dostluk maçları ve lig modlarının yanında, Become A Legend ve menajerlik modları da bulunuyor. İster tek bir futbolcuyu geliştirmeye yönelik hareket edin, isterseniz de menajer olarak takımınızı zirveye çıkarmayı hedefleyin. Bir de online oyun modu bulunuyor, ki burada da dünya üzerindeki diğer PES oyuncularıyla maçlar yapabiliyor, aldığınız sonuçlar neticesinde tecrübe puanları kazanabiliyorsunuz.

    Bir önceki PES oyununu online olarak oynadığımda, oyuncuların genellikle Real Madrid ve Barcelona takımlarını aldığına tanıklık etmiştim. PES 2014'teki güç düzenlemelerinin ardından bunların yanına Juventus ve Bayern Munich de eklenebilir gibi. Bunu da önümüzdeki günlerde göreceğiz. ve yine, ara ara bağlantı sorunları yaşanmıyor değil. Ek olarak, yamayla birlikte oyuna 11'e 11 online oyun imkanı da aktarılacaktı. Gelmiş de olabilir, bu aralar güncellemeleri ara ara kontrol etmekte yarar var.

    #Sayfa#

    Fox Engine, Fox Engine dediniz, ne oldu bakalım...

    Konami'nin yıllardır aynı oyun motorunu kullanıyor olması, oyuncular ve eleştirmenler tarafından tepki görüyordu. Hemen hemen aynı saha tasarımları, aynı animasyonlar ve mekaniklik hissi, bir süre sonra sıkıcı gelebiliyordu. Hele de FIFA'nın son üyelerinde yumuşak animasyonlar bir hayli artış gösterirken. Bunun üzerine yetkililer, Kojima Productions'ın ürünü olan Fox Engine'i aldı ve PES 2014'ü bu motor üzerine inşaa etti. Baktığımızda, hem animasyonlar, hem de grafikler olarak gelişmelerin olduğu ortada. İlk deneme için fena sayılmaz, ama daha da iyi olabilirdi. Özellikle PS4 ve XOne'ın tercih edilmesi, Fox Engine'in tüm nimetlerini ortaya dökebilirdi. Ancak tercih edilmedi ve biz de görsel anlamda büyük değişiklikler görmedik.

    Oyunun işitsel detaylarına da kısaca değinecek olursam, taraftar sesleri, spiker anlatımı başarılı. Menülerde çalan müzikler arasında çok sıkıcı olanlar da var, çok güzel, hatta çok tanıdık gelenler de.

    Bitiş düdüğü

    Son sözlere gelirken Konami, Fox Engine ile PES evreninde yeni bir dönem başlatmak için ilk adımı atmış. Ancak bu motorun meyvelerini daha sonra çıkacak PES'lerde daha etkili görebiliriz gibi geliyor bana. Oynanışta ve görsellikte yapılan geliştirmeler dikkatlerden kaçmıyor olsa da Konami, sanki bir sonraki oyun ve yeni konsollar için önümüzdeki yıla saklamış kendini.

    Mahmut Saral - Teknokulis : http: //www.teknokulis.com

    Kaynak: Teknokulis / Teknoloji

    Teknoloji Haberler

    500
    Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    title