Haberler

Priştine'de "Kosova Türkolojisinin 30. Yılı" Paneli Düzenlendi

Hasan Priştine Üniversitesi bünyesindeki Türkoloji bölümünün 30. kuruluş yıl dönümü, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ve Türk Dil Kurumu (TDK) destekleriyle Türkiye’nin ve Balkanlar’ın önde gelen Türkologlarının katılımıyla düzenlenen panelle kutlandı.

Hasan Priştine Üniversitesi bünyesindeki Türkoloji bölümünün 30. kuruluş yıl dönümü, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ve Türk Dil Kurumu (TDK) destekleriyle Türkiye'nin ve Balkanlar'ın önde gelen Türkologlarının katılımıyla düzenlenen panelle kutlandı.

Kosova'nın başkenti Priştine'deki Hasan Priştine Üniversitesinde Yunus Emre Enstitüsü işbirliğinde düzenlenen "Kosova Türkolojisi'nin 30. Yılı" konulu panele, Kosova Kamu Yönetimi Bakanı Mahir Yağcılar, Türkiye'nin Priştine Büyükelçisi Kıvılcım Kılıç, TİKA Balkanlar ve Doğu Avrupa Daire Başkanı Dr. Mahmut Çevik, Türkoloji Bölüm Başkanı İrfan Morina, Türkiye'nin ve Balkanlar'ın önde gelen Türkologları ile ülkedeki Türk kurumlarının temsilcileri, akademisyenler ve öğrenciler katıldı. Büyükelçi Kılıç, yaptığı konuşmada Kosova'da Türkoloji alanında ortaya konmuş ve ilk olma özelliği taşıyan İsa Sulçevsi tarafından hazırlanan "Kosova Türkolojisi'nin 30. Yılı" monografisinin önemine işaret ederek, Kosova'da Türk dili, varlığı ve kültürünün ayakta kalması ve gelişmesine katkı sağlayan tüm akademisyenlere teşekkür etti.

TİKA Balkanlar ve Doğu Avrupa Daire Başkanı Çevik de, TİKA'nın Balkan ülkelerinin gelişimine yönelik farklı projeler gerçekleştirdiğini anımsatarak, Balkanlar'ı "Türk medeniyeti ve kültürünün beşiği" olarak nitelendirdi. Rumeli'deki insanların Türk ve Osmanlı tarihi ile değerlerine sahip çıktığını vurgulayan Çevik, "Sizler, İpekli Mehmet Akif Ersoy'un, Gjirokastra'nın (Ergiri) Fraşeri köyünden Şemsettin Sami'nin, Üsküplü Yahya Kemal Beyatlı'nın yol arkadaşlarısınız" ifadelerini kullandı.

Çevik, bugün 100'den fazla ülkede Türkçe'nin kullanılması ve yaklaşık 300 milyon insanın Türkçe konuşmasının gurur kaynağı olduğunu vurgulayarak, "Balkan coğrafyasında yetişmiş Türkologların maziden günümüze kadar Türk diline hizmet etmesi, bizim de onlara hizmet etmemizin bir vesilesidir" dedi.

İki oturumda gerçekleşen panelde, "Balkanlar'da Türk Varlığı ve Türkçe'nin Önemi", "Balkanlar'da Türkçe Öğretiminin Güncel Sorunları ve Balkanlar'da Türkçe Öğretimi" konulu oturumlarda Türkologlar bilgi ve tecrübelerini paylaştı. Panelin sonunda TİKA ile Hasan Priştine Üniversitesi arasında eğitim ve bilimsel araştırma faaliyetlerinin ortaklaşa geliştirilmesi amacıyla TİKA Balkanlar ve Doğu Avrupa Daire Başkanı Mahmut Çevik ile Priştine Üniversitesi Rektörü Marjan Demaj tarafından mutabakat zaptı imzalandı.

Priştine Üniversitesi Rektörü Marjan Demaj, Türkiye'nin Kosova'ya başta eğitim olmak üzere birçok alanda sunduğu desteklerden dolayı teşekkürlerini iletti. - ANKARA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Priştine Türkiye Kosova Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title