Haberler

Porto Darphanesi

Mavi Beyazlıların Mourinho Döneminde Peş Peşe UEFA Kupası'nı ve Şampiyonlar Ligi'ni Kazanması, Hem Bu Kulübün Hem Portekiz'deki Diğer Takımların Futbolcu İhracatını Patlattı.

Mavi beyazlıların Mourinho döneminde peş peşe UEFA Kupası’nı ve Şampiyonlar Ligi’ni kazanması, hem bu kulübün hem Portekiz’deki diğer takımların futbolcu ihracatını patlattı.

Porto, sadece bu yıl Pepe-Anderson-Carlos Alberto üçlüsünü 60.8 milyon Euro’ya sattı.

PARASI ve şöhreti bol Avrupa’nın büyük kulüplerinin yeni futbolcu kaynağı Portekiz oldu. Avrupa kıtasının en batısında yer alan 92 bin 391 kilometre kare yüzölçümüne sahip 11 milyon nüfuslu bu küçük ülke, son dönemde yetiştirdiği yıldız futbolcularla adından söz ettiriyor. Türkiye’nin 7’de 1’i kadar nüfusa sahip Portekiz, sadece son dört yılda Avrupa’nın 3 büyük ligine sattığı futbolculardan yaklaşık 250 milyon Euro para kazandı.

1980’lerde Hollanda

Real Madrid, Barcelona, Manchester United, Chelsea, Liverpool, Arsenal, Milan, Juventus, Inter gibi zengin kulüpler, milyonlarca Euro dolu kasalarını 1980’li yıllarda genelde Hollanda’dan yetişen yıldız veya yıldız adayı futbolcular için açardı. Bu trendde futbolcu satışından en çok para kazanan kulüp, Marco Van Basten, Ruud Gullit, Frank Rijkaard ve Ronald Koeman gibi efsaneleri keşfedip dünya futboluna armağan eden Ajax oldu.

1990’larda Fransa

1990’lı yılların ortalarından itibaren bayrağı Fransız kulüpleri aldı. Bordeaux (Zinedine Zidane, Sylvain Wiltord), Monaco (Lilian Thuram, Thierry Henry, Fabian Barthez), Auxerre (Laurent Blanc), Cannes (Patrick Vieira) ve Marsilya (Marcel Desailly) kulüpleri, birer yıldız haline getirdikleri futbolculardan hatırı sayılır paralar kazandılar.

Ve Portekiz sahnede

2004 yılından itibaren sahneye Portekiz kulüpleri çıktı. Bu ülke daha önce de Avrupa’nın zengin kulüplerine arada sırada yıldız oyuncular satıyordu; Luis Figo, Rui Costa, Nuno Gomes gibi... Fakat Jose Mourinho yönetimindeki Porto’nun, önce 2003’te UEFA Kupası’nı, ardından 2004’te Avrupa Şampiyonlar Ligi’ni kazanması, Portekiz’in futbolcu ihracatını patlattı.

En çok kazanan Porto

Sadece Porto, 2004 ve 2005 yıllarında Avrupa’nın devlerine sattığı yıldız futbolculardan 100 milyon Euro’nun üzerinde para kazandı. Mavi beyazlı kulübe altın çağını yaşatan Jose Mourinho, Chelsea’ye giderken, beraberinde götürdüğü Ricardo Carvalho-Paulo Ferreira ikilisine bir çırpıda 50 milyon Euro saydırdı. Bu oyuncuların yanı sıra, Deco 18 milyon Euro’ya Barcelona’ya satılırken, Maniche de 16 milyon Euro’ya Dinamo Moskovalı oldu.

S.Lizbon ikinci sırada

Aynı dönemde Costinha, Pedro Mendes ve Luis Fabiano gibi futbolcuları daha düşük rakamlara satan Porto, 2006’da da Brezilyalı Diego’yu 6 milyon Euro’ya Werder Bremen’e gönderdi. İçinde bulunduğumuz 2007 yılında futbolcu satışından en çok para kazanan kulüp yine Porto oldu. Üç Brezilyalı; Pepe (28 milyon Euro, R.Madrid), Anderson (25 milyon Euro, M. United) ve Carlos Alberto (7.8 milyon Euro, W.Bremen) kulübün kasasına tam 60.8 milyon Euro para girmesini sağladı. Porto’nun futbolcu satışından son 3 yılda kazandığı toplam para ise 165.8 milyonEuro’yu buldu.

Porto’nun ardından, futbolcu ihracatından en çok para kazanan kulüp Sporting Lizbon. 2003 yılında Cristiano Ronaldo’yu 30 milyon Euro’ya Manchester United’a satan yeşil beyazlı kulüp, bu yıl da Brezilyalı golcüsü Nani’yi tam 24 milyon Euro’ya yine aynı takıma verdi. Portekiz’in bir başka büyük kulübü Benfica da, geçtiğimiz günlerde Simao Sabrosa’yı 20 milyon Euro artı iki futbolcu karşılığında A.Madrid’e sattı.

NEDEN PORTEKİZ?

SON dönemde yıldız futbolcuların Portekiz’den çıkmasının birkaç nedeni var... En önemlisi, ülkenin köklü bir futbol geleneğine sahip olması. Dünyanın gelmiş geçmiş en iyi futbolcuları arasında yer alan Eusebio’yu yetiştiren Portekiz’deki kulüpler, gerek yönetim, gerekse alt yapı açısından üst düzeyde. Bunun yanı sıra, dünyanın en yetenekli futbolcularının çıktığı Brezilya’nın, Portekiz’in eski bir sömürgesi olması, bu ülkedeki kulüplere büyük avantaj sağlıyor. Brezilya’da yetişen futbolcular, aynı dili konuştukları için ve yerli statüsünde oynama şansı buldukları için, Avrupa’da ilk olarak Portekiz kulüplerini tercih ediyor. Sambacılar bir yerde Porto, Sporting Lizbon ve Benfica gibi takımları, Avrupa’nın dev kulüpleri öncesi bir atlama taşı olarak kullanıyorlar.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Spor

Haberler

Bakmadan Geçme

Sandık Kokusu 20. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 24 Nisan Sandık Kokusu yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Taş Kağıt Makas 9. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 158 Nisan Taş Kağıt Makas yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kuruluş Osman 13. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 24 Nisan Kuruluş Osman yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Bir Sevdadır 13. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 24 Nisan Bir Sevdadır yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? OKC Thunder NO Pelicans NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 25 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Survivor Düello oyununu kim kazandı? 24 Nisan Çarşamba 2024? Survivor kim elendi? 24 Nisan Çarşamba Survivor'da kim elendi? Survivor eleme adayları kim? 24 Nisan Çarşamba Survivor potada kimler var? #129300 Kaç öğretmen atanacak? Atanacak öğretmen sayısı belli oldu mu? Bakan Tekin duyurdu Survivor kim kazandı? 24 Nisan Çarşamba Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Görümce nerede çekildi? Görümce filmi konusu nedir, oyuncuları kimlerdir? Görümce hangi il ve ilçede çekildi? ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Görümce filmi konusu nedir? Görümce filmi oyuncuları ve Görümce özeti!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title