Haberler

    Portekiz Devrimci Devlet Adamı Soares'i Kaybetti

    Avrupalı ve Avrupacı kimliğiyle ön plana çıkarak Portekiz siyasetine damgasını vuran Mario Soares ülkesinde hem sağ, hem de sol kesimin en popüler politikacılarından biri oldu.

    Avrupalı ve Avrupacı kimliğiyle ön plana çıkarak Portekiz siyasetine damgasını vuran Mario Soares ülkesinde hem sağ, hem de sol kesimin en popüler politikacılarından biri oldu.

    Portekizli sosyalist lider, Antonio Salazar'ın otoriter yönetimine karşı mücadele verdiği için Fransa'ya sürgün edildi. Fakat Nisan 1974'te düzenlenen Karanfil Devrimi'nin hemen ardından ülkesine döndü.

    Une minute de silence sera respectée ce week-end en #LigaNOS, en hommage à Mario Soares, ex-président portugais décédé aujourd'hui. #RIP pic.twitter.com/ofmr76Sr6p— FC Porto – France (@FCPorto_FRA_) 7 janvier 2017

    Portekiz'in otoriter bir rejimden demokrasiye geçtiği dönemde Soares geçici hükümette yer alarak Anayasa'yı yazan grupta yer aldı. 1976'da yapılan ilk demokratik seçimlerde başbakanlık koltuğuna oturdu.

    1924'te Lizbon'da dünyaya gelen siyasetçi diktatör rejimin muhaliflerini savunabilmek için hukuk eğitimi aldı. Maria Barroso ile evli iki çocuk sahibi olan Soares dışişleri bakanı ve üç kez başbakanlık görevlerini üstlendi.

    Portekiz halkının o dönem Avrupa'ya oldukça soğuk bakmasına rağmen Soares 1985'te ülkesinin Avrupa Ekonomik Topluluğu'na girmesini sağladı. Başarılı siyasetçi bir yıl sonra da Cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturdu.

    Hommage à l'engagement d'une vie de Mario #Soares pour le Portugal, la démocratie, le socialisme et l'Europe. pic.twitter.com/J0dvkwer8X— Rachid Temal (@RachidTemal) 7 janvier 2017

    Popülaritesinden zerre kaybetmeyen Soares 1996'da ikinci kez Cumhurbaşkanı seçildi. Ünü Portekiz sınırlarını aştı ve Robert Schuman ödülü ile birlikte Güney Afrika'dan aldığı çok sayıda ödülle onurlandırıldı.

    İki defa başbakanlık, iki defa devlet başkanlığı görevine gelen siyasetçi, emekliliğe ayrıldıktan bir süre sonra 2006 yılında 81 yaşındayken yeniden Cumhurbaşkanlığı seçimlerine adaylığını koydu. Fakat bu kez Portekiz halkı ona sırtını döndü. Soares bundan sonra bir "fikir lideri" olarak anılacaktı:

    2011 yılında "zamanımın canavarlarını" protesto etti:

    "Ekonominin, iş dünyasının ülkeler ve kıtalar üzerindeki trajedisi ve sömürgesi söz konusu. Avrupa Birliği tarihinde yaşanmış en büyük krize şahitlik ediyor. Herkes anladı ki bu yolda devam edersek Avrupa'nın bu dünyada bir yeri olmayacak."

    Sonuna kadar demokrasinin savunuculuğunu yapan Soares, Ocak 2015'te Lizbon Belediye'nin önünde saygı duruşunda bulunarak Charlie Hebdo kurbanlarını anmıştı.

    Auteur:

    Tags: Gepost: 10 januari 2017

    Kaynak: Euronews.com / Dünya

    Portekiz Fransa Porto Dünya Haberler

    Bakmadan Geçme

    Irak'taki Şii Milis Gücü Haşdi Şabi'ye Hava Saldırısı Düzenlendi E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu?
    500
    Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    title