Haberler

Gıda tarım ve orman alanında düzenlemelere ilişkin teklif Tarım Komisyonunda

Abone Ol

TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı Yunus Kılıç, tarım arazilerine kurulan hobi bahçelerindeki yapıların yıkılmasına ilişkin, "Biz hobi bahçelerine karşı değiliz ama bu bahçelerin tarım arazisi üzerine kurulmasına da izin veremeyiz.

Tbmm Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı Yunus Kılıç, tarım arazilerine kurulan hobi bahçelerindeki yapıların yıkılmasına ilişkin, "Biz hobi bahçelerine karşı değiliz ama bu bahçelerin tarım arazisi üzerine kurulmasına da izin veremeyiz." dedi.

Gıda, Tarım ve Orman Alanında Bazı Düzenlemeler Yapılması Hakkında Kanun'un Teklifi görüşmeleri, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu'nda devam ediyor.

Teklifin tümü üzerine söz alan CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, AK Parti hükümetinin kanun yapma süreçlerinde demokrasiye aykırı bir şekilde hareket ettiğini öne sürdü.

Hazırlanan teklifin, yaklaşık 4 buçuk milyondan fazla üreticiyi etkilediğini kaydeden Sarıbal, "Teklif hazırlanırken muhalefet ve ilgili tarafların görüşleri alınmadı." ifadelerini kullandı.

Sarıbal, "Bu düzenlemeden bir şekilde etkilenecek insanlar teklif hakk ında bir bilgi sahibi değil. Aynı şekilde ilgili sivil toplum örgütleri ve milletvekilleri de bu kanun teklifini tartışamadı. Bu yöntem demokratik değil. 'En iyisini, en doğrusunu ben bilirim, sayısal gücümüz de yeterli' düşüncesiyle hareket ediliyor. Bu durum, kanun yapma usulü yününden doğru değil. Bu anlayış otoriter bir anlayışın ürünüdür." dedi.

Mardin ve ilçelerinde su ve elektriklerin kesildiğini aktaran Sarıbal, bu nedenle üreticilerin çok zor durumda kaldığını öne sürdü.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, tarım sektörünün öneminin pandemi sürecinde daha iyi anlaşıldığını belirterek, "Köyler boşalıyor, genç nüfus kalmadı. Pirinç ve buğday gibi ürünleri ithal ediyoruz. Vatandaş hasta ama siz saçını tarayıp 'çok güzel' diyorsunuz. Getirilen teklif tarım alanındaki sorunları çözmüyor." diye konuştu.

İYİ Parti Ankara Milletvekili Ayhan Altıntaş, kanun teklifine genel olarak olumlu baktıklarını, ancak teklif hazırlanırken muhalefetle bir istişarenin yapılmamasının eksiklik olduğunu söyledi.

Altuntaş, "İstişareyi kendi aranızda yapmış olabilirsiniz ama muhalefet ve ilgili sivil toplum örgütlerinin görüşleri alınmadan kanun çıkarıyorsunuz. Bunun için yanlışlar ortaya çıkıyor. Sonra yeniden kanun yapmak zorunda kalıyorsunuz." ifadelerini kullandı.

HDP Mersin Milletvekili Rıdvan Turan, Türkiye'nin tarımda birçok kalemde kendine yetemez hale geldiğini savundu.

Tarıma ilişkin açıklanan rakamlarla sektörün parlakmış gibi gösterildiğini öne süren Turan, "Oysa, tarımla uğraşan çiftçilerin yaş ortalaması 55'in altına düştü. Çiftçi sayısında son yıllarda büyük düşüşler yaşandı. Küçük bir anket yapılsa çiftçilerin çoğunun mutsuz olduğu anlaşılacaktır." değerlendirmesinde bulundu.

"Hobi bahçeleri adı altında tarım arazileri yok ediliyor"

MHP İzmir Milletvekili Hasan Kalyoncu da hobi bahçelerinin kentsel tarımda ve kent peyzajında önemli bir yer tuttuğunu ifade ederek, "Hobi bahçeleri adı altında kooperatif kurularak tarım arazileri yok ediliyor. Teklifle hobi bahçelerinin yıkım görevi belediyelere verilecek. Belediyeler bunu yapmazlarsa ceza alacaklar." dedi.

Komisyon Başkanı Yunus Kılıç ise teklifte yer alan tarım arazilerine kurulan hobi bahçelerindeki yapıların yıkılmasına ilişkin görüşlerini açıkladı.

Amaçlarının hobi bahçelerine olan ilgiyi azaltmak olmadığını vurgulayan Kılıç, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bizler de vatandaşlarımızın ayaklarının toprağa değmesini istiyoruz. Amacımız hobi bahçelerinin birinci sınıf tarım arazileri üzerinde kurulmasını engellemektir. Çocuklarımıza bırakmakla sorumlu olduğumuz bu arazileri korumak zorundayız. Burada yerel yönetimlere görev düşüyor. Yerel yönetimler, marjinal tarım alanlarına alt yapı götürebilirler. Vatandaşlarımız da oraları bahçeye çevirip doğayla iç içe olma ihtiyaçlarını giderebilirler. Biz hobi bahçelerine karşı değiliz ama bu bahçelerin tarım arazisi üzerine kurulmasına da izin veremeyiz."

Teklifin tümü üzerindeki görüşmelerin tamamlanmasının ardından maddelere geçildi.

Kaynak: AA / Politika

Milletvekili Yunus Kılıç Tarım TBMM Politika Haberler

Bakmadan Geçme

Resmi Gazete Atama Kararları! Bugünün (11 Aralık) kararları neler? 2724 sayılı Resmi Gazete yeni düzenleme! Telefon ne zaman icat edildi? Telefon mu telgraf mı önce icat edildi? Telefon icat tarihi nedir? 11 Aralık 2023 Resmi Gazete atama kararları! Resmi Gazete bugünün kararları neler? NACİ GÖRÜR İSTANBUL DEPREMİ AÇIKLAMASI NEDİR? İstanbul'un en tehlikeli semtleri, ilçeleri neresi? Naci Görür istanbul depremi için ne dedi? BARAJ DOLULUK ORANLARI 10 ARALIK: İstanbul (İSKİ) baraj doluluk oranları yüzde kaç, İstanbul'un kaç günlük suyu kaldı? İBB İyi Parti Grup Başkan Vekili İBRAHİM ÖZKAN KİMDİR, kaç yaşında, nereli, mesleği ne? Halk TV konuğu İbrahim Özkan biyografisi! YARGI YEKTA DİZİDEN AYRILIYOR MU? Yargı dizisindeki Yekta (Uğur Polat) öldü mü, diziden neden ayrılıyor? Onur Şan kimdir, kaç yaşında, aslen nereli, evli mi, Urfalı mı, nasıl ünlü oldu? Onur Şan hayat hikayesi ve biyografisi! BUGÜN (11 ARALIK) İSTANBUL'da hava durumu nasıl olacak, yağmur var mı? İSTANBUL 11 ARALIK 5 günlük hava durumu! Bu hafta sonu hava nasıl? 11 ARALIK (YARIN) HAVA DURUMU | İstanbul, İzmir, Ankara, Adana, Antalya, Hatay haftalık, 5 günlük hava durumu! Yarın hava durumu ne, kaç derece? SURVİVOR 2024 YARIŞMACILARI KİMLER? Survivor 2024 kadrosunda kimler var, oyuncuları belli oldu mu, Turabi var mı? Asgari Ücrette zam pazarlığı başlıyor! Asgari Ücret 2024 açıklandı mı, ne zaman açıklanacak, ne kadar oldu, yüzde kaç arttı? 11 ARALIK OKULLAR TATİL Mİ 2023 MUĞLA || Yarın Muğla'da okullar tatil mi, var mı, yok mu, ders işlenecek mi? 11 ARALIK OKULLAR TATİL Mİ 2023 MERSİN || Yarın Mersin'de okullar tatil mi, var mı, yok mu, ders işlenecek mi? 11 ARALIK OKULLAR TATİL Mİ 2023 ANTALYA || Yarın Antalya'da okullar tatil mi, var mı, yok mu, ders işlenecek mi?
title