Haberler

Milli Eğitim Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu Başkanı ve AK Parti Ankara Milletvekili Emrullah İşler TBMM'de basın toplantısı düzenledi

Güncelleme:

Milli Eğitim Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu Başkanı ve AK Parti Ankara Milletvekili Emrullah İşler TBMM'de basın toplantısı düzenledi -Ankara Milletvekili Emrullah İşler;

Milli Eğitim Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu Başkanı ve AK Parti Ankara Milletvekili Emrullah İşler TBMM'de basın toplantısı düzenledi

-Ankara Milletvekili Emrullah İşler;

"Cumhuriyet Halk Partisi, Tevhidi Tedrisat Kanunu'na aykırı olarak İmam Hatip ve İlahiyat eğitimini sonlandırarak Tevhidi Tedrisat Kanunu'nu uygulamamıştır. Hem de bu uygulamayla kendi suçlarının kendi dönemlerinde uygulandığını görüyoruz"

ANKARA - Türkiye Büyük Millet Meclisi Milli Eğitim Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu Başkanı ve AK Parti Ankara Milletvekili Emrullah İşler, "Cumhuriyet Halk Partisi hem Tevhidi Tedrisat Kanunu'na aykırı olarak İmam Hatip ve İlahiyat eğitimini sonlandırarak Tevhidi tedrisat Kanunu'nu uygulamamıştır, hem de bu uygulamayla kendi suçlarının kendi dönemlerinde uygulandığını görüyoruz" dedi.

Milli Eğitim Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu Başkanı ve AK Parti Ankara Milletvekili İşler, TBMM'de basın toplantısı düzenledi. İşler, Diyanet İşleri Başkanlığı Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun'un Tevhidi Tedrisat'a aykırı olduğu yönündeki eleştirilere cevap vererek, "Bütün medreseler kapatılıyor. Kanun geçtikten 13 gün sonra maarif vekaletinin yayınladığı genelgeyle bütün medreseler kapatılmıştır. Medreselerin yerine kanun neyi hükmediyor? 4. madde üniversitede İlahiyat Fakültesi açılmasını amir hüküm koyuyor, İmam hatip mektepleri açılmasını emrediyor. İlkokul üzerine İmam Hatip Mektepleri açılıyor. 1926 okul sayısı 26'ya, 1930'da İmam Hatip Mektepleri kapanıyor. İlahiyat Fakülteleri 21 Nisan 1924'te İstanbul Darülfünün'da İlahiyat Fakültesi açılıyor, fakat 1933 yılında tamamen kapatılıyor. Bu uygulama Tevhidi Tedrisat Kanunu'na aykırı olarak gerçekleştiriliyor. Kanunu çıkaran Cumhuriyet Halk Partisi ilk yıllarda uyguluyor, 6-7 yıl sonra bu alanda eğitimi sonlandırıyor. Cumhuriyet Halk Partisi hem Tevhidi Tedrisat Kanunu'na aykırı olarak İmam Hatip ve İlahiyat eğitimini sonlandırarak Tevhidi Tedrisat Kanunu'nu uygulamamıştır, hem de bu uygulamayla kendi suçlarının kendi dönemlerinde uygulandığını görüyoruz" dedi.

AK Parti Ankara Milletvekili İşler, "Cumhuriyet Halk Partisi içerisinde dine karşı olan bir damar var" dediğinde, CHP Milletvekillerinin alındığını belirterek, "Dönemin Diyanet İşleri Reisi Ahmet Hamdi Akseki bir raporunda, camilerde halka namaz kıldıracak ve hutbe okuyacak imam ve hatip yokluğundan şikayet ediyor. Bazı köylerde cenazelerin kaldırılamadığını, günlerce ortada kaldığını bildiriyor. Öte yandan batıl inanç ve tarikatların memleketin dört bir yanına yayılmakta olduğunu uyarısında bulunuyor. Devrin Maarif Vekili Hasan Tahsin Bankoğlu da bu dönemde halkın en büyük şikayetinin din hizmetleri ve din öğretim meselesi olduğunu bildirerek, halkın yanında bazı aydınların siyaset ve devlet adamlarının da hissettiği bu ihtiyaç karşısında ilk defa Milli Eğitim Bakanlığı olarak 15 Ocak 1949'da İstanbul ve Ankara'da İmam Hatip kursu adıyla on aylık öğretim kurumu açılmış, ancak toplumun ihtiyacı olarak nitelikli din görevlisi buralarda yetiştirilememiştir" ifadelerini kullandı.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Politika

Politika Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title