Haberler

AB Konseyi Başkanı Tusk: "AB, Azerbaycan'ın egemenliğini, bağımsızlığını ve toprak bütünlüğünü...

Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Donald Tusk, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile bir araya geldi. Tusk, AB'nin Azerbaycan'ın egemenliğini, bağımsızlığını ve toprak bütünlüğünü desteklediğini söyledi.

Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de bulunan AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile baş başa bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşmede, ikili işbirliği, bölgesel işbirliği ve Doğu Ortaklığı programının geleceği ile ilgili konular ele alındı. Aliyev ve Tusk, baş başa görüşmenin ardından heyetlerin katılımıyla bir görüşme gerçekleştirdi.

Basın toplantısında AB'nin Azerbaycan'ın egemenliğini, bağımsızlığını ve toprak bütünlüğünü desteklediğini vurgulayan Tusk, "AB ve Azerbaycan her yıl birbirine daha da yakınlaşıyor. İlişkilerimiz gelişiyor ve bugünkü ziyaretim bunun başka bir açık örneği. 2018 yılında, işbirliğimiz için önceliklerimizi belirledik ve Ortak Havacılık Alan Anlaşması ile yeni AB-Azerbaycan anlaşması konusundaki müzakerelerimiz tamamlanmaya yakın. Ekonomilerimiz bundan kar sağlayacak ve politik, ticari ve kültürel ilişkilerimiz derinleşecek. Elbette, kelimenin tam anlamıyla bizi birbirine bağlayan Güney Gaz Koridorunu da unutmamalıyız. Bu olumlu gelişme, işbirliğimizi daha yüksek bir seviyeye getirmeli, tüm insanlara doğrudan yarar sağlamalı ve Azerbaycan'ın kendi reform süreçlerine ve ekonomik çeşitliliğini desteklemelidir" dedi.

Azerbaycan'ın kendisini bir nakliye ve lojistik merkezine dönüştürmek için önemli adımlar attığını belirten Tusk, "Bugün Azerbaycan'ın Doğu ve Batı'ya olan tutkusunun bir örneği olan Bakü Limanı'nı ziyaret etmeyi dört gözle bekliyorum. Bugün, Cumhurbaşkanı Aliyev ile yaptığım görüşmelerde, AB'nin Azerbaycan'la işbirliğimizi daha da derinleştirmeye hazır olduğumuzu tekrar teyit ederek, hukukun üstünlüğüne, insan haklarına ve temel özgürlüklere saygı duyduğumuzu da vurguladım. Dağlık Karabağ sorununu da tartıştık. Uluslararası hukuk ve ilkelerinde askeri bir çözüm yoktur, yalnızca siyasi çözüm vardır. AB, Minsk Grubu Eş Başkanlarının çabalarını ve Helsinki Nihai Senedi'nin temel ilkelerine dayanan adil ve kalıcı bir çözüme odaklanmalarını tam olarak desteklemeye devam ediyor. Genel olarak gerilimin azaltılmasını takdir ediyoruz, ancak eş başkanlar gibi, Temas Hattı boyunca yaşanan son kayıplar bizi endişelendiriyor. Barışın ve etkili müzakerelerin temelini oluşturan atmosferin restorasyonu ile birlikte dikkatli olmak da önemlidir. Avrupa Birliği, zaten barışı sağlamak için atılan adımları destekliyor ve halkları barışa hazırlamak için atılan somut adımları da desteklemeye hazır" dedi.

Donald Tusk'ın ziyaretinin AB Konseyi ile Azerbaycan arasındaki ilişkilerin çok olumlu geliştiğinin kanıtı olduğunu ifade eden Aliyev, "Görüşmelerimizde ikili işbirliğini, bölgesel kalkınma ve güvenlik konularını geniş bir yelpazede konuştuk. Yeni anlaşma konusunda Avrupa Komisyonu ve Azerbaycan arasında devam eden müzakereleri tartıştık. Müzakereler başarıyla devam ediyor. Pek çok konu zaten çözüldü. Şu anda, iyi ortaklık ruhu içinde diğer konular üzerinde çalışıyoruz. Bugün görüşme sırasında, Ermenistan-Azerbaycan Dağlık Karabağ sorununun çözümü konusundaki tutumumuzu kısaca açıkladım. Çatışmalar Azerbaycan'ın toprak bütünlüğü içinde ve BM Güvenlik Konseyi'nin ilgili kararları uyarınca çözülmelidir. Yıllarca topraklarımız Ermeniler tarafından işgal edildi. Sorun Azerbaycan'ın toprak bütünlüğü içinde çözülmeli. Çabalarımız, çatışmayı en kısa sürede çözmeyi amaçlıyor. Ermenistan'ın yapıcı olmama durumu, çatışmanın henüz çözülmemesinin ana nedenidir. Uluslararası toplumun ve AGİT Minsk Grubu'nun çabalarının en kısa sürede ihtilafın çözümüne odaklanması gerektiğini belirtmeliyim. Statüko kabul edilemez ve değiştirilmesi gerekiyor. Statükonun değişmesi Azerbaycan topraklarının kurtarılmasının başlangıcı anlamına gelir" diye konuştu.

Aliyev, "Bugün enerji güvenliği, ulaştırma alanında sorunlarını da tartıştık. Azerbaycan ve Avrupa Birliği bu alanlarda çok yapıcıdır. Güney Gaz Koridoru projesi başarıyla uygulanmaktadır. Ulaştırma sektörüne gelince, Azerbaycan'da lojistik ve ulaştırma sektörüne yapılan yatırımlar bize önemli bir ulaşım merkezi olma fırsatı verdi. Doğu-Batı ve Kuzey-Güney koridorları ülkemizden geçmektedir. Son yıllarda gösterdiğimiz çabalar zaten iyi sonuçlar vermiştir ve Azerbaycan önemli bir transit ülke haline gelmiştir. Gelecekte, transit ülke olarak rolümüz kesinlikle artacaktır. Ayrıca, tarafımızdan Avrupa Birliği ve Azerbaycan arasındaki işbirliğini güçlendirmek için de çok çalışıyoruz. Ayrıca Azerbaycan'ın çeşitli AB üye ülkeleriyle stratejik ortaklık belgeleri kabul ettiğini veya imzaladığını da belirtmek isterim. Bu, işbirliğimize iyi bir katkıdır" ifadelerini kullandı.

Tusk, 10 Temmuz'da Ermenistan'ı, 11 Temmuz'da ise Gürcistan'ı ziyaret edecek. Tusk, Gürcistan ziyareti kapsamında, "Doğu Ortaklığı"nın 10. yıldönümü için düzenlenen 16. Uluslararası Batum Konferansı'nın açılış törenine katılacak. - BAKÜ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Politika

Avrupa Birliği Donald Tusk Azerbaycan Politika Haberler

Bakmadan Geçme

Hayriye Yıldız kimdir? Zafer Partisi Isparta- Atabey Belediye Başkan adayı Hayriye Yıldız kaç yaşında, nereli? Berat Doğan kimdir? Zafer Partisi Isparta- Aksu Belediye Başkan adayı Berat Doğan kaç yaşında, nereli? Oğuz Emre Gökal kimdir? Zafer Partisi Hatay- Yayladağı Belediye Başkan adayı Oğuz Emre Gökal kaç yaşında, nereli? Akaryakıt fiyatları 3 haneli rakamlara mı çıkıyor? Cumhurbaşkanlığı ne dedi? Suphi Yıldız kimdir? Zafer Partisi Hatay- Samandağ Belediye Başkan adayı Suphi Yıldız kaç yaşında, nereli? Salih Savaşlı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Reyhanlı Belediye Başkan adayı Salih Savaşlı kaç yaşında, nereli? Abdullah Kadayıf kimdir? Zafer Partisi Hatay- Payas Belediye Başkan adayı Abdullah Kadayıf kaç yaşında, nereli? Serhan Yıldırımhan kimdir? Zafer Partisi Hatay- Kırıkhan Belediye Başkan adayı Serhan Yıldırımhan kaç yaşında, nereli? Cengiz Kırgın kimdir? Zafer Partisi Hatay- İskenderun Belediye Başkan adayı Cengiz Kırgın kaç yaşında, nereli? SURİVOR KİM ELENDİ? Survivor All Star 2024 adaya kim veda etti? OY SAYIMINDA İFTAR MOLASI OLACAK MI? YSK iftar arası kararında ne dedi? Vatandaşa yumruk atan Belediye Başkanı kim? Vatandaşa neden yumruk attı? Mustafa Oktay Aksu kimdir? Halk Tv konuğu Mustafa Oktay Aksu kaç yaşında, nereli? Mustafa Oktay Aksu biyografisi! 1 NİSAN 2024 PAZARTESİ ÜNİVERSİTELER TATİL Mİ? Seçimden sonraki gün resmi tatil mi, kimlere tatil? Oy sayımında iftar molası olacak mı? YSK açıklama yaptı mı, ne dedi?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title