Haberler

Polisleri Huber Köşkü'ne Götürmeyen 3 Pilotun Yargılandığı Davada Mütalaa

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimi sırasında, güvenliği sağlamak amacıyla görevlendirilen polis özel hareket timini Atatürk Havalimanı'ndan helikopterle Huber Köşkü'ne götürmeyen 3 pilotun yargılandığı davada mütalaa açıklandı.

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimi sırasında, güvenliği sağlamak amacıyla görevlendirilen polis özel hareket timini Atatürk Havalimanı'ndan helikopterle Huber Köşkü'ne götürmeyen 3 pilotun yargılandığı davada mütalaa açıklandı.

İstanbul 22. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada, cumhuriyet savcısı tarafından mahkemeye sunulan esas hakkındaki mütalaada, FETÖ'nün örgütlenmesi, gelişimi ve 15 Temmuz'a gelinen sürece ilişkin bilgilere yer verildi.

Mütalaada, İstanbul emniyetinde helikopter pilotu olarak görev yapan 3 sanığa darbe girişimi gecesi saat 22.30 sıralarında Huber Köşkü'nde olması muhtemel Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı darbecilere karşı korumak ve tedbir almak üzere bir özel harekat timinin helikopterle köşke götürülmesi emrinin verildiği belirtildi.

Sanıkların, üst seviyede olağanüstü şartların devam ettiği darbe girişimi sürecinde il emniyet müdüründen yazılı emir istedikleri ifade edilen mütalaada, "bu olayın bir tarafı olmak istemediklerini, kimden emir alacaklarını bilmediklerini" beyan eden sanıkların verilen emri yerine getirmekten imtina ettikleri aktarıldı.

Sanıkların kasıtlı hareket ettikleri, darbe yanlısı şeklinde davranarak verilen emri uygulamadıkları vurgulanan mütalaada, şöyle devam edildi:

"Darbe gecesi yaşanan gelişmelerden darbeci güçlerin kendilerine en büyük engel olarak gördükleri Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı bir şekilde etkisiz hale getirmeyi amaçladıkları anlaşılmıştır. Bu sebeple söz konusu özel harekat timinin Huber Köşkü'ne helikopterle götürülmesi emrinin doğrudan darbecileri engellemeye yönelik bir emir olduğu ve bu emrin yerine getirilmesini kabul etmeyen helikopter pilotlarının da darbecilerin cebir ve şiddet kullanarak anayasal düzeni ortadan kaldırmak eylemine iştirak ettikleri değerlendirilmiştir."

FETÖ'nün şifreli haberleşme programı "ByLock"u kullandığı tespit edilen sanıklardan Ender Küçüka'nın örgüt üyesi olduğuna değinilen mütalaada, diğer iki sanığın ise örgüt üyesi olduklarına dair herhangi bir bilgiye ulaşılamadığı belirtildi.

Mütalaada, sanık ender Küçüka'nın TCK'nın 309/1 maddesinde düzenlenen "cebir ve şiddet kullanarak, Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının öngördüğü düzeni ortadan kaldırmaya veya bu düzen yerine başka bir düzen getirmeye veya bu düzenin fiilen uygulanmasını önlemeye teşebbüs" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılması talep edildi.

Esas hakkındaki mütalaada, sanıklar Tolga Gültekin ile Mehmet Barış Aktaş'a ise "cebir ve şiddet kullanarak, Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının öngördüğü düzeni ortadan kaldırmaya veya bu düzen yerine başka bir düzen getirmeye veya bu düzenin fiilen uygulanmasını önlemeye teşebbüs" suçuna yardım ettikleri gerekçesiyle 20'şer yıla kadar hapis cezası verilmesi istendi.

Mahkeme heyeti, tarafların esas hakkındaki mütalaaya karşı savunmalarını hazırlaması için duruşmayı erteledi.

Kaynak: AA / Güncel

Recep Tayyip Erdoğan Huber Köşkü Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Manchester City-Chelsea maçı ne zaman, saat kaçta, hangi kanalda? Manchester City-Chelsea maçı şifresiz mi? Samsunspor-Adana Demirspor maçı ne zaman, saat kaçta, hangi kanalda? Samsunspor-Adana Demirspor maçı şifresiz mi? İstanbulspor kaçıncı kümede? İstanbulspor küme düştü mü? Hasan Can Kaya ameliyat mı oldu? Hasan Can Kaya'nın sağlık durumu nedir? İSKİ BARAJ DOLULUK ORANI 20 NİSAN | Baraj doluluk oranı seviyesi nedir? İstanbul'da sağanak yağışlar barajları nasıl etkiledi? Resmi Gazete bugün (20 Nisan) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! Konyaspor - Alanyaspor maçı hangi kanalda, saat kaçta? Konyaspor - Alanyaspor maçı şifreli mi, nereden izlenir? İstanbulspor küme mi düştü? İstanbulspor küme düşecek mi, son durum ne? Hasan Can Kaya sağlık durumu nasıl? Hasan Can Kaya sakatlandı mı, neden sakatlandı? Hasan Can Kaya hastalığı ne? Kargolar Cumartesi açık mı 2024? Kargolar Cumartesi günü çalışıyor mu, dağıtım yapıyor mu? Bu akşam Survivor var mı? Bu akşam Survivor All Star yeni bölüm yayınlanacak mı? 20 Nisan Cumartesi Survivor yeni bölüm! AZ ÖNCE DEPREM NEREDE OLDU SON DAKİKA! AFAD Kandilli Rasathanesi son depremler 20 Nisan! Malatya deprem mi oldu? SON DAKİKA az önce Malatya'da deprem mi oldu, kaç büyüklüğünde deprem oldu? 20 Nisan Malatya depremi! Ihlara Vadisi nerede? Ihlara Vadisi hangi şehirde, ilde? Ihlara Vadisine nasıl, nereden gidilir? Gaziosmanpaşa Belediyesi hangi parti? Gaziosmanpaşa Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title