Haberler

Polatlı'da 90'ıncı Yıl Coşkusu

Sakarya Meydan Muharebesi Zaferi'nin 90'ıncı Yıldönümü törenleri Ankara'nın Polatlı İlçesi'nde törenlerle kutlandı. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel'in de izlediği törene katılan TBMM Başkanı Cemil Çiçek, canlandırma sırasında bir çavuşun yaralı askeri kucağında cephe gerisine taşıması sırasında duygusal anlar yaşayıp, gözleri yaşardı.

İlk tören, Cumhuriyet Meydanı'nda saat 08. 00'da Atatürk anıtına çelenk sunulması ile başladı. İlçe kaymakamı Gürsoy Osman Bilgin, Garnizon Komutanı Tümgeneral Ergüder Toptaş, Belediye Başkanı Yakup Çelik halkın ve törene katılanların bayramını kutladı. Günün anlam ve önemine ilişkin konuşmaların ardından tören birlikleri ve Türk Silahlı Kuvvetleri TarihiBbölüğü, atlı süvari bölüğü tören geçiti yaptı.

DUA TEPE'DEKİ TÖREN

Sakarya Savaşı Zaferi'nin yıldönümü etkinliklerinin ikinci bölümü ilçe merkezine 6 kilometre uzaklıktaki Dua Tepe'de yapıldı. Türk ordusunun Viyana'dan başlayan gerilemenin durdurulduğu ve alınan ilk tepe olma özelliğindeki Dua Tepe'deki törene TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, Kuvvet Komutanları, üst düzey askeri ve sivil yetkililer katıldı. Dua Tepe'deti anıta TBMM Başkanı Çiçek, Genelkurmay Başkanı Özel, Milli Savunma Bakanlığı ve Ankara Valisi Alaattin Yüksel çelenk sundu.

Prof. Dr. Neşe Özden, 1921'de yapılan Teşkilatı Esasiye Anayasası'nın dönüm noktası olduğunu ve bunun hilafetin kaldırılmasıyla somutlaştığını söyledi. Prof. Dr. Özden, şöyle dedi:

"1921 yılında Haziran ayında Himayeyi Efkan adı verilen çocuk esirgeme kuruluşunun kurulduğunu görüyoruz, gençlerimiz unutulmamış. Savaşın gündeminde maarif kongresi Temmuz ayında yapılmıştır. Savaşa uzanan yolda İnönü muharebelerinin önemi büyüktür. Garp cephesinin ilk zaferi birinci İnönü, 1 nisan 1921'de Eskişehir'de kazanılmıştır. Sakarya Zaferi İstanbul Bağdat demiryolu hattında olmasından dolayı büylük önem taşımaktaydı. Sakarya'da, Yunan güçleri büyük taarruz için hazırlanıyordu. 11 Haziran'da kral Konstantin ordusuna destek vermek üzere İzmir'e kadar gelmiştir. O dönemde, İngiliz başbakanı artık bize 'Sevr bile yetmeyecek' diye Yunanlıların büyük taarruz için ne denli hazırlandığının önemini söylüyordu. Meclis'in Kayseri'ye taşınması konuşuluyordu. 5 Ağustos'ta, Atatürk'ü eleştiren milletvekilleri başkomutanlığı vermişti ve böylece Atatürk'ün haklılığı ortaya çıkmış oldu. Mustafa Kemal, 7- 8 Ağustos tarihinde milleti topyekün savaşa davet etmiştir ve Tekalifiye Milliye Kanunu o zaman çıkmıştır. 10 Eylül'de Dua Tepe'de ordumuzun üst düzey mensupları vardı. Hepsi buradaydı. Sakarya'da çok sayıda subay kaybı oldu, bir nevi Subay savaşı diyebiliriz. Atatürk de Melhame-i Kübra dedi bu savaşa. 22 gün 22 gece devam eden Sakarya Savaşı eşine az rastlanan bir meydan savaşıdır. "

CANLANDIRMA YAPILDI

Topçu ve Füze Okulu Komutanlığı tarafından hazırlanan 'Sakarya Muharebesi Canlandırması' sunuldu. Topçu Okulu'nda görevli personelin rol aldığı Sakarya Savaşı canlandırması törenlerin en önemli bölümünü oluşturdu. Canlandırmada, Dua Tepe başta olmak üzere Polatlı ve Haymana bölgesinde yer alan ve savaşın cereyan ettiği Çangaldağ, Mangaldağ, Karatepe, Kartal Tepe gibi stratejik önemi bulunan bölgelerin tanıtımı yapıldı. Canlandırmada, ayrıca cephedeki tabloyu anlatan yaralı Türk askerleri, Türk kadınının cephede yaralanan askerlere su vermesi, savaşın komutanları ile askerlerin diyalogları dikkat çekerken, bir çavuşun kucağında yaralı askeri cephe gerisine taşıdığı sırada izleyenler arasında duygulandı. Bu sırada TBMM Başkanı Cemil Çiçek'in gözleri yaşardı.

Canlandırmanın finalinde rol alan görevliler hep birlikte sahneye gelerek Türk ordusunun zaferini haykırdı. Savaşın canlandırması sırasında top atışları, makineli tüfek atışları gerçeği aratmadı. Ayrıca ordunun Dua Tepe'nin alınması için yapılan çevrelemede görülmeye değerdi. Sakarya Savaşı canlandırması törene katılan protokol üyeleri ve halkın büyük alkışını aldı. Protokol ve halkın bazıları anlamlı ve duygulu canlandırmanın finalinde gözleri doldu.

SAVAŞ UÇAKLARININ GÖSTERİ UÇUŞU

Sakarya Savaşı canlandırması 33 dakika sürdü. Ardından Ankara seğmen ekibi Ankara oyun havalarını sahneledi. Kara Havacılık Unsurları 12 helikopter ile Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na ait F-16 ve F-4 savaş uçakları Dua Tepe'nin üzerinden geçiş yaptılar. Savaş uçaklarının geçişi, izleyenler tarafından büyük alkış aldı. Saat 11, 30'da Dua Tepe'de başlayan tören saat 13. 00'da sona erdi.

FK, MÖ - Ankara / Polatli

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title