Haberler

Plastikçiler, Dava Açıyor

Türk Plastik Sanayicileri Araştırma, Geliştirme ve Eğitim Vakfı (Pagev), Türkiye Belediyeler Birliği'ne, Alışverişlerde Siyah Poşet Kullanımının Yasaklanması İçin Aldığı Kararın Bilimsel Gerçeklere Dayanmadığı ve Kamuoyunu Yanılttığı Gerekçesiyle Görevini Kötüye Kullanmak Savıyla Suç Duyurusunda Bulunacak.

Türk Plastik Sanayicileri Araştırma, Geliştirme ve Eğitim Vakfı (PAGEV), Türkiye Belediyeler Birliği’ne, alışverişlerde siyah poşet kullanımının yasaklanması için aldığı kararın bilimsel gerçeklere dayanmadığı ve kamuoyunu yanılttığı gerekçesiyle görevini kötüye kullanmak savıyla suç duyurusunda bulunacak.

PAGEV Başkanı Selçuk Aksoy, yaptığı açıklamada, Türkiye Belediyeler Birliği’nin içeriğinde kanserojen maddeler tespit edildiğini öne sürerek kullanımını ülke genelinde yasaklama kararı aldığı siyah poşetlerle ilgili hiçbir bilimsel dayanağı olmadığını ifade etti.

Kararın tüm dünyada desteklenen geri dönüşümün algısını olumsuz etkilediğini belirten Aksoy, Birliğin böyle bir karar alma yetkisinin bulunmadığı ve bu nedenle sektör adına maddi ve manevi tazminat davası açacaklarını belirtti.

Aksoy, PAGEV olarak geri dönüşümlü plastiklerin gıda ambalajında kullanılmasına karşı olduklarına dikkat çekerek, Belediyeler Birliği’ne gerçekten toplum yararına bir iş yapmak istiyorsa, belediyelerin asıl görev ve sorumlulukları arasında yer alan geri dönüşümü denetleme, geri dönüşümlü plastik ürünlerinin gıda ambalajında kullanılmasını engelleme konusunda daha somut adımlar atmaları önerisinde bulundu.

Türkiye Belediyeler Birliği’nin aldığı “yasaklama kararı”na dayanak gösterdiği Çukurova Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hünay Evliya’nın 15 yıl önce yaptığı çalışmasında siyah poşetlerin kanserojen madde içerdiğine ilişkin bir bulgunun yer almadığına da dikkat çekti.

Geri dönüştürülmüş malzemelerin yasaklanması değil, desteklenmesi gerektiğini kaydeden Aksoy, özellikle plastiğin çok değerli ve tamamen geri dönüştürülebilir bir ham madde olduğunu vurguladı. Aksoy, bilimsel dayanaklardan uzak bu iddiaların büyük bir sektörün imajına zarar verdiğini belirterek, geri dönüşümün ülke kaynaklarının tüketimini azaltarak çevreye ve ekonomiye büyük bir kazanç sağladığına da dikkat çekti.

Aksoy, insan sağlığı için tehlikeli olabilecek maddelerin bulaşmış olduğu ambalaj atıkları tehlikeli atık statüsünde olduğunu ifade ederek, bu tür atıkların özel olarak toplanması ve imha edilmesi gerektiğine işaret etti.

Siyah poşetlerin zararlarının renkleri ya da kokularından anlaşılamayacağını dile getiren Aksoy, bilimsel araştırmaların yapılmasının gerekli oluğunu vurguladı.

Selçuk Aksoy, vakıf olarak siyah poşetlerin kanserojen madde içerip içermediğine dair bilimsel bir analiz yaptırmak için Sağlık Bakanlığı’na bağlı Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi Başkanlığı’na başvuruda bulunduklarını da bildirdi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title