Haberler

Plastik Hammadde Fiyatları 2009'dan İtibaren Düşecek

Plastik Ham Madde Fiyatlarının, 2009 Yılından İtibaren Arz Fazlalığı Sebebiyle Keskin Bir Şekilde Düşeceğini Belirten Uzmanlar, 2011 Yılına Kadar Devreye Girecek Ortadoğu ve Çin'deki Yeni Petrokimya Tesislerinin Hammadde Fiyatlarının Düşüşlerini Belirleyeceğini İfade Ettiler.

Plastik ham madde fiyatlarının, 2009 yılından itibaren arz fazlalığı sebebiyle keskin bir şekilde düşeceğini belirten uzmanlar, 2011 yılına kadar devreye girecek Ortadoğu ve Çin'deki yeni petrokimya tesislerinin hammadde fiyatlarının düşüşlerini belirleyeceğini ifade ettiler.

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Sanayi 18 Komitesi'nin BTSO'da düzenlediği toplantı, sektörün nitelikli eleman ihtiyacına yönelik AB hibe kredileri ve proje işleyişi ile 2008 yılı ve gelecekteki hammadde fiyat beklentileri ve üretim planlamasını ele aldı. Toplantıda, Exxon Mobil Firmasından Vilmar Satış Müdürü Cem Doğanca, "2008 yılı ve gelecekteki hammadde fiyat beklentileri ve üretim planlaması", BTSO Sanayi 18 Komitesi ve PAGDER Bursa Şube Başkanı İlker Biliktü, "PETKİM'deki doğrudan satış sistemi ve uygulamaları konusunda", Tophane Endüstri Meslek Lisesi'nden Nadir İzmir, "AB hibe kredileri ve proje işleyişini", Tophane Endüstri Meslek Lisesi'nden Hüseyin Kayacı "plastik teknolojileri" konusunda sektör temsilcilerini bilgilendirdi.

Son 7 yılda sürekli yükselişte olan plastik hammadde fiyatlarının, 2009 yılından itibaren arz fazlalığı nedeniyle keskin bir düşüşe neden olabileceğini vurgulayan Vilmar Satış Müdürü Cem Doğanca, "2009 yılından başlayarak 2011 yılına kadar devreye girecek gerek Ortadoğu gerekse Çin'deki yeni petrokimya tesisleri hammadde fiyat düşüşlerinin durumunu belirleyecek. Yaklaşık 20 milyon ton kapasiteli bu tesisler, hammadde fiyatlarında düşüşün yanı sıra, sektörde rekabet ortamı yaratacak. Ancak, bununla birlikte plastik sektörü de yeniden bir yapılanma içine girecek. Sermayesi güçlü olan ve katma değeri yüksek olan özel üretimlere yönelenler bu durumdan karlı çıkacaktır" dedi.

Şu anda dünyanın en büyük plastik hammadde ithalatçısı olan Çin'in, petrokimya tesisinin devreye girmesiyle en büyük ihracatçı konumuna da geleceğini kaydeden Doğanca, "Ancak Çin yine en büyük pazar olma özelliğini koruyacak, diğer bir ülke ise Türkiye. Özellikle Ortadoğu ağırlıklı oluşacak yeni tesislerinde hedefinde bu iki pazar ağırlıkta olacak. PE konusunda ise Ortadoğu dünyanın tedarikçisi konumuna gelecek. Ancak, yeni tesisler devreye girdikçe ve arz artmaya başladıkça, şu anda bile sıkıntısı yaşanan nakliye ve konteyner konusu sektörün en önemli sorunu olacak" diye konuştu BTSO Meclis Üyesi ve PAGDER Bursa Şube Başkanı İlker Biliktü ise, Petkim'in doğrudan satış sisteminde 5 gün opsiyonlu peşin alımlarının başladığını, bunun için Petkim'in belirlediği bankalarda hesap açtırılması gerektiğini belirtti. Biliktü, paletli satışlarda ise Petkim'in sıkıntı içine düştüğünü belirterek, "Petkim'in bize ilettiği bilgilere göre, paletlerin zamanında firmalar tarafından iade edilmediği şeklindedir. Bu nedenle elimizde bulunan paletlerin iade edilmesi gerekiyor. Pektim, palet iadesini bir performans kriteri olarak değerlendirip, palet iade eden müşterilerine öncelik tanıyacaktır" dedi.

Tophane Endüstri Meslek Lisesi öğretmenlerinden Nadir İzmir de, bugüne kadar AB hibe kredileri konusunda 14 proje hazırladıklarını ve 12'sinde uygulama gerçekleştirdiklerini ifade ederek, "Bu projelerimiz tamamıda işsizlik konusunda eğitim projeleriydi. Şimdi, Plastik Sanayicileri Derneği (PAGDER) Bursa Şubesi ve Bursa Uludağ Sanayici ve İşadamları Derneği (BUSİAD) işbirliğinde gerçekleştirmeye başladığımız istihdam amaçlı bu proje ile, plastik sektörü için AB destekli nitelikli elaman yetiştireceğiz.

Proje son aşamaya geldi. 16 hafta sürecek eğitim ile 80 gencimizi plastik sektörüne nitelikli elaman kazandırmış olacağız" diye konuştu.

Tophane Endüstri Meslek Lisesi plastik bölümü öğretmeni Hüseyin Kayacı ise, meslek liselerinde plastik teknolojisi eğitiminin yetersiz olduğunu, bunun yanında plastik ambalaj ve enjeksiyon üzerine eğitim verildiğini söyledi. Şu anda Tophane EML'de 102 öğrencinin plastik konusunda eğitim gördüğünü belirten Kayacı, "Şimdi hazırladığımız AB hibe programı çerçevesinde hazırladığımız projemiz ile gündüz firmalarda, gece de okulda verilecek eğitimler ile sektörün ihtiyacı olan nitelikli elemanlar yetiştirilmiş olacaktır. Projemiz son aşamadadır. Nisan ayı içerinde başvurumuz yapılmış olacak" dedi.

(İHS-ÖZ-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title