Haberler

Plastik Ambalajda Büyüme Devam Ediyor

Güncelleme:

İlk altı aylık sektör verileri, 2012 yılı dış ticaret fazlasının miktar bazında yüzde 8 artışla ile 209 bin ton; değer bazında ise yüzde 11 artışla 274 milyon dolar olarak gerçekleşmesini öngörüyor.

Plastik Sanayicileri Federasyonu'nun (PLASFED) gerçekleştirdiği "Türkiye Plastik Ambalaj Mamulleri Sektörü 2012 Yılı İlk Yarı İzleme Raporu" ayrıntılarıyla kamuoyuna duyuruldu. Yayınlanan rapora göre ambalaj sanayiimiz içinde yüzde 33'lük paya sahip olan Türkiye plastik ambalaj sektörünün, 2012 yılının ilk 6 ayında, 2,9 milyon tonluk üretim ile 11,2 milyar dolarlık bir üretim hacmi oluşturduğu öngörülüyor.

2011 yılında 2,7 milyon ton ve 10,8 milyar dolar olan plastik ambalaj malzemeleri toplam üretiminin 2012 yılı ilk 6 aylık gerçekleşmeleri doğrultusunda yıl sonu itibarıyla miktar bazında yüzde 8 (2,93 milyon ton), değer bazında ise yüzde 3,6 artış (11,2 milyar dolar) göstermesi bekleniyor.

Rapor hakkında açıklama yapan PLASFED Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Aksoy, rapora kaynak sağlayan veriler ışığında şu açıklamaları yaptı:

"Türkiye'nin katma değerli sektörlerinden biri olan plastik ambalaj mamulleri, dış ticaret açısından miktar ve değer bazında fazla vermeye devam ediyor. İlk altı aylık sektör verilerine baktığımızda 2012 yılı dış ticaret fazlasının miktar bazında yüzde 8 ile 209 bin ton; değer bazında ise yüzde 11 artışla 274 milyon dolar olarak gerçekleşmesini bekliyoruz. Sektör olarak 2011 yılında plastik ambalaj mamulleri dış ticaretinde 194 bin ton ve 247 milyon dolar fazla vermiştik. Dolayısıyla sektörün sürekli yükseliş gösteren dinamizmi ve dış pazarlardaki atak yaklaşımı, Türkiye'nin ihracat hedeflerine enerji sağlama noktasında bizlere umut veriyor. Bu çerçevede sektörün önünü açmayı hedefleyen her türlü desteğin ülkeye getirisinin çok yüksek olacağı yolundaki kanaatimizi koruyoruz".

2012 yılının ilk 6 aylık verileri dikkate alınarak, plastik ambalaj mamullerinde, yıl sonu üretiminin, geçen yıla oranla miktar bazında, yüzde 8,5, ihracatın yüzde 6,2, yurtiçi tüketimin ise yüzde 8,5 artması bekleniyor. Böylece sektörde dış ticaret fazlasının miktar bazında yüzde 7,9 ve değer bazında ise yüzde 11 olarak gerçekleşmesi mümkün olacak.

Plastik ambalaj ve ithalat

Toplam plastik üretimi içinde miktar bazında yüzde 40 paya sahip olan plastik ambalaj sektörü, 2011 yılında 327 bin ton ve 1,5 milyar dolarlık ithalat gerçekleştirdi. 2012 yılının ilk 6 ayında 172 bin ton ve 755 milyon dolar tutarında ithalat yapan sektörün yıl sonu itibarıyla ithalatında miktar bazında yüzde 5 ve değer bazında ise yüzde 0,3 artış olması bekleniyor.

Böylece plastik ambalaj sektörü 2012 sonu itibarıyla 344 bin tonluk üretim üzerinden 1,5 milyar dolarlık ithalat gerçekleştirmiş olacak.

PLASFED'in yayınladığı rapora göre plastik ambalaj mamulleri 80'in üzerinde ülkeden ithal edilirken, 2012 yılının ilk 6 ayında Almanya, Çin, İtalya, G. Kore ve Fransa plastik ambalaj mamulleri ithal ettiğimiz ilk 5 ülke oldu. İthalat yaptığımız ilk 10 ülke ise toplam ithalat hacminin yüzde 76'sını oluşturuyor.

İhracat düz bir seyir izliyor

Plastik mamulde 150'nin üzerinde ülkeye ihracat yapan Türkiye'nin en büyük 10 pazarı, toplam ihracatımızdan değer bazında yüzde 51 pay alıyor. Almanya, Irak, İngiltere, Fransa ve İran plastik ambalaj mamulleri ihraç ettiğimiz ilk 5 büyük pazar özelliğini koruyor.

2011 yılında 520 bin ton olan plastik ambalaj mamulü ihracatı bu yılın ilk yarısında 276 bin ton olarak gerçekleşti. 2012 yıl sonu itibarıyla ihracatın 553 bin tona çıkarak miktar bazında 2011 yılına kıyasla yüzde 6 artması öngörülüyor. Değer bazında ise 2011 yılında 1,75 milyar dolarlık ihracata karşın 2012 sonu itibarıyla plastik ambalaj mamulleri ihracatımızın ihracat fiyatlarındaki gerilemeye paralel olarak ancak yüzde 2 oranında artması ve yaklaşık 1,78 milyar dolar düzeyinde gerçekleşmesi bekleniyor.

Yurtiçi talepte artış

İç pazarda plastik ambalaj malzemelerine olan talebin 2009 yılından bu yana artış eğilimi gösterdiği biliniyor. İç pazar talebinin 2012 sonu itibarıyla önceki yıla göre miktar bazında yüzde 8,5'luk artışla 2,73 milyon ton; değer bazında ise yüzde 3,5'luk artışla 10,9 milyar dolarlık bir iç pazar tüketiminin söz konusu olması bekleniyor. 2012 yılı ilk 6 ayında plastik ambalaj malzemelerine olan talep ise, 1,26 milyon ton ve 5,45 milyar dolar olarak gerçekleşti.

Bu arada, Türkiye'nin 2007 yılında 29 kilogram ve 107 dolara olan kişi başına plastik ambalaj malzemeleri tüketiminin 2012 yılı sonunda 36 kg ve 144 dolara yükseleceği tahmin ediliyor.

Sektör dinamizmini koruyor

Plastik Sanayicileri Federasyonu'nun (PLASFED) gerçekleştirdiği "Türkiye Plastik Ambalaj Mamulleri Sektörü 2012 İlk Yarı İzleme Raporu"na göre bu yıl toplam plastik ambalaj mamulleri üretimin miktar bazında yüzde 19'u; değer bazında ise yüzde 16'sı ihraç edilirken, yurtiçi tüketimin miktar bazında yüzde 13'ü ve değer bazında ise yüzde 14'ü ithalatla karşılanmış olacak.

İhracatın ithalatı karşılama oranının da, miktar bazında yüzde 161, değer bazında ise yüzde 118 olarak gerçekleşmesi bekleniyor.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Selçuk Aksoy Türkiye Almanya Fransa Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Cemil Akkoçak kimdir? Zafer Partisi Hatay- Antakya Belediye Başkan adayı Cemil Akkoçak kaç yaşında, nereli? Osman Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Altınözü Belediye Başkan adayı Osman Yılmaz kaç yaşında, nereli? Melis Yıldız Akın kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Merkez Belediye Başkan adayı Melis Yıldız Akın kaç yaşında, nereli? Tulin Yüksel kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Derecik Belediye Başkan adayı Tulin Yüksel kaç yaşında, nereli? İSTANBUL SEÇİM ANKETİ! İmamoğlu mu Kurum mu? İstanbul seçimlerinde kim önde? Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi? Survivor Aysu Keskin kimdir? Aysu Keskin kaç yaşında, nereli? Berat Kandili ne zaman 2024? Berat Gecesi hani güne denk geliyor? Berat Kandili'nde oruç tutulur mu, hangi ibadetler yapılır? Mesut Turan kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Çukurca Belediye Başkan adayı Mesut Turan kaç yaşında, nereli? Emekliye zam var mı? Emekliye zam yapılacak mı? Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakan Şimşek üzerinden emeklilere mesaj verdi! ZİRAAT BANKASI EMEKLİ PROMOSON ÖDEMESİ NE KADAR 2024? Ziraat Bankası, emekli promosyon ödemesi kaç TL oldu? 2024 YEREL SEÇİM OY KULLANMA SAATLERİ! 31 Mart oy kullanma saati ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? Emeklilere promosyon ödemesi ne zaman yapılacak? Başvuru nereden yapılır? E- Devlet başvuru ekranı! Promosyon ödeme başvurusu nereden yapılır? Promosyon ödeme başvurusu nasıl yapılır?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title