Haberler

PKK Bombası Taşıttığı Annesini 12.5 Yıla Mahkum Ettirdi

Batman'da Bombalı Eylem Hazırlığında Olan PKK'lı Terörist Mehmet Salih Ürün, Patlatacağı Bombayı Beline, Fünyesini de Saçına Gizleyerek Taşıttığı Annesi Elfo Ürper'in 12.5 Yıla Mahkum Olmasını Neden Oldu.

Batman'da bombalı eylem hazırlığında olan PKK'lı terörist Mehmet Salih Ürün, patlatacağı bombayı beline, fünyesini de saçına gizleyerek taşıttığı annesi Elfo Ürper'in 12.5 yıla mahkum olmasını neden oldu. Duruşmada, beline bağladığı maddenin macun olduğunu sandığını söyleyen Ürper, ''Bayram geliyor. Beni bırakırsanız, hepinize dua ederim'' dedi. Ürün 21 yıl 3 aya, diğer terörist ise 15 yıla mahkum oldu.

Batman'da 13 Ağustos 2005 günü bombalı eylem hazırlığında olan PKK'lı teröristler 20 yaşındaki Abdulkadir Cengiz ile 30 yaşındaki Mehmet Salih Ürün ve babasıyla imam nikahıyla evli olan annesi 47 yaşındaki Elfo Ürper, polis tarafından eylemi gerçekleştiremeden yakalandı. Polis, Elfo Ürper'in vücuduna bağlı olarak 4 kilo A-4 patlayıcı ile sacına gizlenmiş fünyesini ele geçirdi. Diyarbakır 4'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde tutuklu olarak yargılanan 3 sanık karar duruşmasına çıktı. Duruşmada, Türkçe bilmeyen Elfo Ülper'in ifadesi tercüman aracılığıyla alındı. Ülper, Şırnak'ın Uludere İlçesi'ne oğlu ile gittiğini belirterek, ''Burada belime bağlanan maddenin marangozların kullandığı macun olduğu söylendi. Çalınmasın diye de belime bağlandı. Benim hiçbir şeyden haberim yok. Oğlumun bana verdiği şeylerin macun olduğunu ve marangozlara satılacağını düşünerek sakladım, bomba olduğunu bilmiyordum. Bayram geliyor. Beni bırakırsanız hepinize dua ederim'' dedi.

Mahkeme savcısı mütalaasında, sanık Abdulhakim Cengiz ile Mehmet Salih Ürün'ün olaydan 1 ay önce Kuzey Irak'taki örgüt kamplarına giderek burada bomba eğitimi aldıktan sonra Batman'a döndüklerini, kendilerine bomba gönderileceği şeklinde şifreli telefon görüşmesi yaptıklarını, Mehmet Salih Ürün'ün, Abdulhakim Cengiz ile yaptığı telefon görüşmesinde, bombaları annesi Elfo Ürper'in beline sardığını, tenha bir yerde bu bombaları teslim almasını istediğini belirtti. Savcı sanıkların tenha bir yere giderken polisçe yakalandıklarını, Elfo Ürper'in yapılan üst aramasında bombaların beline sarılı olduğunu, bombayı patlatacak fünyeleri ise saçında gizlediğini, bombanın Diyarbakır kriminal polis laboratuvarında yapılan incelemesinde A-4 tipi plastik patlayıcı olduğunu bu nedenle ayrı ayrı cezalandırılmalarını talep etti.

Mahkeme heyeti, kısa bir ara verdiği duruşmada Elfo Ürper'i örgüt üyesi olmaktan 5 yıl hapse mahkum etti, ceza yarı oranında artırıldı ve 7.5 yıl hapse çevrildi. Ardından taktiri indirimle sanığın cezası 6 yıl 3'aya indirildi. Sanık ayrıca örgüte silah sağlama suçunu düzenleyen TCK'nın 315/1 maddesi uyarınca 10 yıl hapis cezasına çarptırıldı, ceza yarı oranında artırılarak 15 yıla çevrildi. Ürper'in cezası duruşmalardaki olumlu davranışları nedeniyle toplam cezası 12 yıl 6 aya indirildi. Sanık Mehmet Salih Ürün ise örgüt üyesi olmaktan TCK'nın 314/2 maddesi uyarınca 5 yıl hapis cezasına çarptırıldı, daha sonra yarı oranında cezası artırılarak 7.5 yıl hapse mahkum oldu. Ardından taktiri indirimle ceza 6 yıl 3 aya indirildi. Ürün ayrıca örgüte silah sağlama suçunu düzenleyen TCK'nın 315/1 maddesi uyarınca da 12 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Ceza yarı oranında artırılarak 18 yıl hapse dönüştürüldü. Mahkeme, sanığın duruşmalardaki olumlu davranışları nedeniyle cezasını 15 yıla indirdi. Ürün, örgüt üyesi olmak ve örgüte silah sağlamaktan toplam 21 yıl 3 ay hapse mahkum oldu. Duruşmada, Abdulhakim Cengiz örgüt üyesi olmak suçundan TCK'nın 314/2 maddesinin üst sınırından 10 yıl hapisle cezalandırıldı. Ardından cezayı TCK'nın 174/2 maddesine göre yarı oranında artırıp 15 yıl hapis ve 6 bin YTL para cezasına çarptırdı.

Özgür CEBE/DİYARBAKIR, (DHA)

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 26 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 26 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 26 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title