Haberler

Piyasaya Değil Kişiye Özel

Tasarımcılar, uzun yıllar ve yoğun çabalar sonucu ortaya çıkarttıkları ürünlerinin fabrikasyon ürünlerle karşılaştırılmasından dert yanıyor.

Makineleşmeyle birlikte kişiselleşmekten çıkan standart ürünlerin yanı sıra tasarım ürünler kişiye özel ve nadide olarak üretiliyor. Gelişen teknolojinin sonucunda tek tip olarak piyasaya sürülen ucuz ve ulaşımı kolay ürünler el emeği ve kişiye özel ürünleri ikinci planda bırakıyor. Tasarımcılar, büyük bir emek ve yetenekle meydana getirdikleri tasarımların fiyatlarını yüksek bulan vatandaşların, emeklerini makine çıkışlı ürünlerle kıyaslamalarından şikayetçi.

Eskişehir'de yaşayan 29 yaşındaki Beyza Çolakoğlu, fabrikasyon ürünlerin yerine özgün tasarımlar ortaya çıkartmanın bir araştırma sürecinden geçmesi gerektiğini dile getirdi. Piyasa ürünlerinin hızlı ve ucuz meydana geliyor olmasını neden göstererek butik üretimin insanlar tarafından pahalı bulunmasından şikayetçi olan Çolakoğlu, "İnsanlar doğal olarak tüketmeye alışıklar ve bunu en hızlı, en çabuk nasıl yapıyorlar? Ucuz yollara kaçarak yapıyorlar. Ama değerli bir şeyi ucuza almanız mümkün değil. Mesela ben şu anda polimer kil ile çalışıyorum. Müşterilerim bana geliyor ve, 'Bu kil, yani neden bu kadar pahalı?' diyor. Açıklamaya çalışarak, 'Bunu bir metal şekilde alsaydınız, metal alsaydınız, altın alsaydınız, gümüş alsaydınız bunun fiyatı bundan bir 5 kat daha fazla olacaktı. Kil olabilir. Malzemesi çok dayanıklı olmayabilir. Ama bu özel tasarım, butik bir ürün ve bunun içinde senin emeğin var, içine kattığın duygun var" diyorum" dedi.

"İnsanların emekten haberleri yok"

El işçiliği ürünlerde emeğin geri planda tutulmasından yakınan Resim Öğretmenliği bölümü mezunu Beyza Çolakoğlu, ortaya bir ürün çıkarana kadar tasarımcının çok fazla aşamadan geçtiğini belirtti. Çolakoğlu, "İnsanlar ben bu ürüne neden bu kadar para veriyorum diye aradığında, hani bunu size sormadığında kendi kafasında bir yargı oluşturuyor. İşte "keyfi fiyat yükseltiyorlar" gibi bir yargı oluşturuyorlar. O şekilde gerçekten yapanlar da var, yok değil. Ama bu ürünlerin bir emek kısmı var. Bu emeğin öncesinde insanın bir kendini geliştirme kısmı var. Başlangıç aşamasında önce kendimizi geliştiriyoruz. Kendimizi geliştirdikten sonra malzeme araştırması oluyor. Bu malzemelerin de bize bir maliyeti oluyor" sözleriyle yapılan işte çabanın önemini vurguladı.

"Benim işlerimden sadece 1 tane var ama kişiye özel değil"

Yıllar süren çalışmalarının ardından kendine ait bir marka kuran ve satışlarını sosyal medya üzerinden gerçekleştiren tasarımcı Beyza Çolakoğlu, bir tasarım için önce fikrin daha sonra da yaratıcılığın gerektiğini söyledi. Çolakoğlu, "Bunun için bir zaman harcıyoruz. ve yaptığımız işler genelde 1 tane oluyor. Yani pahalı olmasının asıl sebebi de bu süreçler ve bu süreçlerle beraber aynı zamanda sadece tek bir insanda olması. Kişiye özel kavramı biraz daha farklı. Kişiye özel, yaptığınız kişiye özel olması. Benim yapmış olduğum işlerden sadece 1 tane var ama kişiye özel değil" diyerek tasarımların nadide ve özgün olması gerektiğine değindi. - ESKİŞEHİR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yaşam

Eskişehir Yaşam Haberler

Bakmadan Geçme

Can Aslan kimdir? Memleket Partisi Erzincan Altınbaşak Belediye Başkan Adayı Can Aslan Kaç yaşında, nereli? Bayram tatili ne zaman? Ramazan Bayramı tatili kaç gün, 9 gün mü? 2024 Bayram tatili hangi günler? Burak Gürel kimdir? Memleket Partisi Çanakkale Ayvacık Belediye Başkan Adayı Burak Gürel Kaç yaşında, nereli? Talat Halefoğlu kimdir? Memleket Partisi Bilecik Bozüyük Belediye Başkan Adayı Talat Halefoğlu Kaç yaşında, nereli? Büyükçekmece Belediyesi hangi parti? Büyükçekmece Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? Kızılcık Şerbeti Giray kim, gerçek adı ne? Kaan Taşaner kimdir, kaç yaşında? Yekta Faik Yılmaz kimdir? Memleket Partisi Artvin Kemalpaşa Belediye Başkan Adayı Yekta Faik Yılmaz Kaç yaşında, nereli? Gökmen Hakkı Gökmenoğlu kimdir? Zafer Partisi Isparta- Merkez Belediye Başkan adayı Gökmen Hakkı Gökmenoğlu kaç yaşında, nereli? Kızılcık Şerbeti full HD bölüm izle! Kızılcık Şerbeti 57. bölüm tek parça izle! Kızılcık Şerbeti son bölüm neler oldu? Hüseyin Yener kimdir? Zafer Partisi Isparta- Gönen Belediye Başkan adayı Hüseyin Yener kaç yaşında, nereli? Hüseyin Yalçın kimdir? Zafer Partisi Isparta- Gelendost Belediye Başkan adayı Hüseyin Yalçın kaç yaşında, nereli? Ercan Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Isparta- Eğirdir Belediye Başkan adayı Ercan Yılmaz kaç yaşında, nereli? Abdülkerim Akkaya kimdir? Memleket Partisi Artvin Arhavi Belediye Başkan Adayı Abdülkerim Akkaya Kaç yaşında, nereli? Adil Gürbüz kimdir? Memleket Partisi Artvin Ardanuç Belediye Başkan Adayı Adil Gürbüz Kaç yaşında, nereli? Turgay Şirin kimdir? Memleket Partisi Ardahan Çıldır Belediye Başkan Adayı Turgay Şirin Kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title