Haberler

Piyasaların Yıl Sonu Enflasyon Beklentisi Yüzde 7.44'e Çıktı

Piyasaların Yıl Sonu Enflasyon Beklentisi Merkez Bankası'nın Yüzde 4'lük Hedefine Rağmen Yüzde 7.44'e Çıktı. Buna Karşın Piyasaların Gelecek Üç Ayı Kapsayan Dönemdeki Enflasyon Artış Oranı Beklentisi İse Düşüş Eğilimi Gösteriyor.

Piyasaların yıl sonu enflasyon beklentisi Merkez Bankası'nın yüzde 4'lük hedefine rağmen nisan ayında yüzde 7.44'e çıktı. Buna karşın piyasaların gelecek üç ayı kapsayan dönemdeki enflasyon artış oranı beklentisi ise düşüş eğilimi gösteriyor.

Merkez Bankası, ağırlıklı olarak mali sektör temsilcileri arasında her ay iki kez gerçekleştirdiği beklenti anketinin bu ayın birinci dönemine ilişkin sonuçlarını açıkladı. Ankete katılanlar nisan ayı için yüzde 0.70'lik TÜFE artışı tahmininde bulundular. Ankete göre piyasalar, mayıs ayı için yüzde 0.62'lik, haziran ayı için yüzde 0.31'lik enflasyon artışı beklentisini ifade etti. Merkez Bankası'nın yüzde 4 yıl sonu enflasyon hedefinin aksine piyasaların yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 7.44 seviyesine çıktı. Ankette, 12 aylık döneme ilişkin TÜFE beklentisi ise yüzde 6.64 olarak ölçüldü.

BÜYÜME TAHMİNİ YÜZDE 4.8

Türkiye ekonomisinin geçen yıl yüzde 6 büyümesine ve bu yıl için belirlenen yüzde 5'lik hedefe karşın piyasaların yıl sonu büyüme beklentisi yüzde 4.8'de kaldı. Piyasaların gelecek yıla ilişkin büyüme beklentisi ise yüzde 5 olarak hesaplandı.

Nisan ayında 31 milyar 549.4 milyon dolar olan yıllık cari işlemler açığı tahmini 31 milyar 343.6 milyar dolara geriledi.

Hazine'nin bu ay yapacağı üç ay vadeli bono ihalesinin yıllık bileşik reel faiziyle ilgili tahminler ise 19.27'den 19.11'e düştüğü ölçülürken, bu faiz oranının yıl sonunda inebileceği noktaya ilişkin tahmin ise yüzde 16.86'dan yüzde 16.78'e geriledi.

FAİZ İNDİRİMİ BEKLEMİYOR

Beklenti anketine göre piyasalar Merkez Bankası'ndan bu ay faiz indirimi beklemiyor. Ancak piyasalar faiz oranının üç ay sonrası için yüzde 17.39'a, gelecek 12 aylık dönem için ise yüzde 15.78'e düşmesini bekliyor.

Piyasaların bu ay sonu dolar kuru beklentisi ise 1.3959 YTL olarak hesaplandı. Yıl sonu dolar kuru tahmini ise 1.5283 YTL'den 1.5009 YTL'ye geriledi.(ANKA)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title