Haberler

BIST100 yüzde 0.81 düşüşle başladı, dolar 8.62 lirada

Güncelleme:

Borsa İstanbul Endeksi (BIST100) Çarşamba gününe yüzde 0.81 düşüşle 1,420.40 puanda başladı.

Borsa İstanbul Endeksi (BIST100) Çarşamba gününe yüzde 0.81 düşüşle 1,420.40 puanda başladı. Açılışta, BIST Sanayi Endeksi yüzde 0.61, BIST Mali Endeks yüzde 1.02, BIST Hizmetler Endeksi yüzde 0.85 eksideydi.

Merkez Bankası'nın ( Tcmb ) yüzde 19 düzeyindeki politika faizine karşın, politik ve ekonomik gelişmelerin de etkisiyle, dolar 8.81 lira, euro 10.76 lira, sterlin de 12.46 liralık yeni zirveleri gördükten sonra, 15-20 kuruş dolayında geri çekildiler.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün akşam katıldığı TRT yayınında sorulan sorulara verdiği yanıtta, "Yani bu konuda ben yine aynı iddianın peşindeyim. Hatta bugün de Merkez Bankası başkanımızla görüştüm. Yani bizim bir defa faizleri düşürmemiz şart; onun için de yani Temmuz - Ağustos, buraları bulacağız ki faiz düşmeye başlasın" dedi.

Piyasalarda, TCMB'nin bugün gerçekleştireceği yatırımcı toplantısı izlenecek. Yatırımcılar TCMB'nin para politikasına ve enflasyon öngörülerine ilişkin bilgi sahibi olmaya çalışacaklar.

Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF) tarafından hazırlanan raporda, gelişen piyasalarda borçlanma ihtiyacının  bu yıl normal düzeylerin üzerinde olacağı öngörüldü. Gelişen piyasalarda dolarizasyonun sistemik bir sorun haline gelmesinin beklenmediği vurgulanan raporda, buna karşın, Kolombiya ve Türkiye gibi son 10 yılda  kamu borçluluğunda döviz payının arttığı ülkelerin yakından izlendiği belirtildi.

Türkiye'nin 5 yıllık kredi iflas takası primi (CDS) erken saatlerde 399/404 düzeyindeydi.

Döviz piyasalarındaki işlemlerde;

dolar en düşük 8.5189 lira ve en yüksek 8.8122 lirayı gördükten sonra, 8.62 – 8.63 lira aralığında,

euro en düşük 10.4087 lira ve en yüksek 10.7614 lirayı gördükten sonra, 10.53 – 10.54 lira aralığında,

sterlin en düşük 12.0585 lira ve en yüksek 12.4696 lirayı gördükten sonra 12.20 – 12.21 lira aralığında hareket ediyordu.

Küresel piyasalarda 1.22121 - 1.22267 aralığında hareket eden euro/dolar paritesi 1.22113 düzeyindeydi.

İş Yatırım'ın "Kurdaki yükseliş borsayı nasıl etkileyecek?" başlıklı günlük piyasa bülteninde şu değerlendirme yapıldı:

"Avrupa'da salgının kontrol altına alınması ve büyümenin canlanmasının verdiği destek ile Haziran ayına pozitif bir konjonktürde başladık.

"Enflasyondaki yükselişe rağmen Fed'in put opsiyonunu masada bırakması uzun vadeli ABD tahvil faizlerini ve doları baskılayarak küresel risk iştahını destekliyor.

"ABD ve Çin'in önderliğindeki küresel büyümenin 'K'dan 'V'ye dönmesiyle beraber, küresel sermaye Avrupa ve gelişmekte olan ülke borsalarına akmaya başladı.

"Ancak tüm gemileri yüzdüren bir alım dalgası söz konusu değil. Enflasyondaki yükselişin eninde sonunda parasal sıkılaşmaya yol açacağının farkında olan yatırımcılar seçici davranıyor.

"Ekonomi politikalara yönelik belirsizlikler nedeniyle Türkiye güçlü küresel risk iştahından yararlanamayan az sayıda gelişmekte olan ülke arasında yer alıyor.

"Türk lirası sene başından beri yüzde 14 değer kaybıyla en zayıf gelişmekte olan ülke parası, MSCI Türkiye yüzde 20 kayıpla en kötü performans gösteren gelişmekte olan borsa endeksi konumunda.

"Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın faiz indirimi için Temmuz - Ağustos aylarını işaret eden konuşması üzerine Türk lirasında satış baskısı ile güne başlıyoruz.

"Mayıs ayı PMI verisinin 49.3 ile son bir yıldır ilk kez 50 seviyesinin altına gerilemesinin ardından yapılan açıklamayı siyasi otoritenin temel önceliğinin enflasyonla mücadeleden çok büyüme olduğu şeklinde okuyoruz.

"Merkez Bankası'nın bugün saat 14: 00'de piyasalarla yapacağı toplantıda vereceği mesajlara ve kamunun kura müdahale etmesine göre faiz ve kur tahmin patikamıza karar vereceğiz.

"Dövizdeki yükselişin borsada yüzde 1.0 civarında gerilemeye yol açmasını bekliyoruz. İlk satış dalgası sonrası hisse bazında ayrışmalar öne çıkacak."


Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi

Merkez Bankası Sterlin TCMB Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title