Haberler

Piyasada Büyük Panik

Piyasalar Yeni Haftaya Çok Sert Bir Düşüşle Başladı. ABD'deki Resesyon Endişeleri ve Asya'daki Büyük Düşüş Piyasaları Yere Serdi.

Piyasalar yeni haftaya çok sert bir düşüşle başladı. ABD'deki resesyon endişeleri ve Asya'daki büyük düşüş piyasaları yere serdi.

Güne sert satışlarla başlayan piyasalar ikinci seansta daha büyük bir şok yaşadı. İkinci yarıda tüm dünya borsalarına yağmur gibi satış gelirken, piyasalarda yer yerinden oynadı.

Uzmanlar, piyasadaki hareketi değerlendiriyor

Uzmanlar panik satışların geldiğini ifade ederken, özellikle ikinci seansın başlarında tüm yatırımcıların satışa geçtiğini belirtti. İlk seansı yüzde 3.8 düşüşle tamamlayan İMKB, ikinci yarıda artan satışlarla 45 bin sınırına kadar çekildi. Bir ara değer kaybı yüzde 8'e dayanan borsa, günü yüzde 6.40 kayıpla 45 bin 544 puandan noktaladı. Böylece İMKB son 5 ayın en düşük seviyesine geriledi.  

Dolarda da borsadaki düşüşe paralel hızlı bir yükseliş izlendi. Henüz geçen hafta başında 1.14 YTL seviyelerinde olan dolar kuru yüzde 2.2 artışla 1.2070 YTL'ye tırmandı. Yılbaşına göre yüzde 3.2 değer kazanan dolar, 28 Kasım'dan bu yana en yüksek seviyesine çıktı. Dolar gün içinde 1.2240 YTL'ye kadar yükseldi.

Piyasada yeni hafta yeni kabus

Avrupa resesyon korkusuyla titriyor

Ülke Borsası

Değer Kaybı (%)

Almanya

4.94*

İngiltere

3.09*

Fransa

4.40*

Çin

5.10

Hong Kong

5.49

Japonya

3.86

Çek Cumhuriyeti

3.95*

Güney Kore

2.95

Rusya

6.62*

*İşlemler devam ediyor

Piyasadaki hareketi hurriyet.com.tr'ye değerlendiren Turkish Yatırım Finansal Strateji Müdürü Gökhan Uskuay, ABD Başkanı Bush'un açıkladığı ekonomik önlem paketinin ancak hazirandan sonra devreye girebileceğini ve bu kadar uzun bir sürenin piyasalar üzerinde hayal kırıklığına neden olduğunu belirtti.

Piyasanın hemen etki edecek önlemlere ihtiyacı olduğunun altını çizen Uskuay, mevcut durumun çok da umut vermediği görüşünde. Uskuay, "Eğer ABD resesyona girerse piyasaları 9 ay unutun" dedi. Uskuay, piyasalarda uzun vadeli trendin aşağı döndüğünü belirtti.

A Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Murat Salar, bundan sonra son 3-4 yıldır devam eden likidite bolluğunun olmayacağını ifade ederek, borsada 43 binli  seviyelerin görülebileceğini kaydetti. Murat Salar, "Şu anda piyasalarda pozitif olabilecek bir şey görünmüyor. Pozitif bir  gelişme yaşanırsa da endeks en fazla 50 bin 500'leri görebilir. Ancak bu kolay değil, endeks aşağı yönlü bir trendde bulunuyor" diye konuştu.

FONLAR ÇIKMAYA BAŞLADI

BORSALAR NEDEN DÜŞÜYOR?

- ABD'deki ekonomik resesyon tedirginliği

- Mortgage krizinden kaynaklanan zararların büyüyeceği endişeleri

- Özellikle mali sektör ve bankacılık hisselerindeki satış baskısı

- Bush'un açıkladığı ekonomiyi kurtarma planının yatırımcıları tatmin etmemesi

- Bank of China'nın büyük bir zarar açıklayacağına yönelik tahminler

- Dünya ekonomisine ilişkin belirsizlikler

Dolarda hızlı yükseliş

Standart Bank Türkiye Masası Şefi Cüneyt Başaran, Cnbc-e'ye yaptığı açıklamada, Türk Lirası'nın piyasada tüm bu olan biten dalgalanmalara karşın iyi bir performans gösterdiğini belirtti. ancak perşembe gününden itibaren piyasada bazı değişikliler olduğunu vurgulayan Başaran, "Hedge fonlar artık gelişmekte olan ülkelerde pozisyon azaltmaya başladı. Bugün yaşanan sert yükselişin nedeni de bu fonların hareketi" değerlendirmesini yaptı.

Reuters'a konuşan yabancı bir bankanın döviz işlemcisi, "Dünyadaki ortam bozulunca bizim de cari açık ve türban meselesi gibi iç faktörler daha çok konuşulmaya başlandı. Bu nedenle de diğer gelişmekte olan ülke piyasalarına göre daha kötü performans gösteriyoruz. Satışlar devam edecek gibi görünüyor" dedi.

Aynı bankacı, bugün 1.2150 seviyesinin kırılması durumunda kurdaki hedefin önce 1.24, daha sonra da 1.28 olacağını belirtti.

Piyasalarda neler oluyor?

ABD Başkanı Bush'un ekonomik planının piyasaları kurtarmaya yetmeyeceği ve ABD ekonomisinin resesyona gireceği yönündeki beklentiler piyasalara ağır bir darbe vurdu. Sabah Asya borsalarındaki yüklü satışlar açılışta Avrupa'ya da sıçrarken, dev borsalar birer birer döküldü. Sadece İMKB'de değil, tüm dünya borsalarında yoğun bir satış baskısı yaşanıyor.

Satışların temelinde resesyon tedirginliğinin olduğunu belirten uzmanlar, dünyanın en büyük ekonomisinin küçülmesinin diğer ekonomiler üzerindeki olası olumsuz etkilerinin zincirleme bir şekilde piyasaları dağıttığını belirtiyor.

AVRUPA BORSALARI KAN AĞLIYOR

Bugün MSCI Asya Pasifik endeksi günü yüzde 3.2 düşüşle tamamlarken, 20 Ağustos'tan bu yana en düşük seviyesine geriledi. Japon Nikkei endeksi yüzde 3.9, Hong Kong yüzde 2.8, Çin Borsası da yüzde 5'e yakın değer yitirdi.

Avrupa ise resmen kan ağlıyor. Piyasanın dev kuleleri teker teker yıkılırken, İngiltere'de FTSE 100 yüzde 4, Almanya'da Dax yüzde 5.3, Fransa'da CAC 40 yüzde 4.8 değer yitirmiş durumda. Yılbaşından bu yana oluşan değer kayıpları ise yüzde 15'e dayandı.  

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

Bakmadan Geçme

Kırmızı Takım'dan Mavi Takıma kim geçti (Survivor)? Survivor'da Takım Değişikliği: Kırmızı Takım'dan Mavi Takıma Kim Geçti? Galatasaray Bankalar Birliği'nden çıkıyor mu, GS borcu ne kadar 2024? 24-25 Nisan Akaryakıt Fiyatları: Benzine ve motorine indirim veya zam var mı? 26 Nisan Cuma Hutbesi yayınlandı! 26 Nisan Cuma Hutbesi tam metni! 25-26 Nisan hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? Zaha neden yok? Adana Demirspor maçında Zaha neden yok, sakat mı, cezalı mı, yedek mi? Orlando Magic Cleveland Cavaliers NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 26 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! LA Lakers Denver Nuggets NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 26 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! Hudutsuz Sevda 30. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Hudutsuz Sevda yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? İnci Taneleri 13. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan İnci Taneleri yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Aldatmak 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Aldatmak yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Kül Masalı 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Kül Masalı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title