Haberler

Pistten Çıkan Uçak Yomra Belediyesine Teslim Edildi

Trabzon Havalimanı'nda 13 Ocak'ta pistten çıkması sonucu hizmet dışı kalan ve iç bölümündeki teknik donanım ile diğer malzemeleri sökülen uçağın gövdesi ve gövde aksamlarının, Ticaret Bakanlığınca "millet kıraathanesi" olarak kullanılmak şartıyla Yomra Belediyesine bedelsiz tahsisinin ardından teslim işlemi gerçekleştirildi.

Yomra Belediye Başkanı İbrahim Sağıroğlu, Doğu Karadeniz Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü Trabzon Tasfiye İşletme Müdürlüğüne gelerek uçağın gövde ve gövde aksamlarının teslim evrakını yetkililerden teslim aldı.

Basına kapalı gerçekleştirilen bu işlemin ardından Trabzon Havalimanı'nda apronun bir bölümünde bulunan uçakta incelemelerde bulunan Sağıroğlu, gazetecilere yaptığı açıklamada, uçağın Yomra Belediyesine tahsisi dolayısıyla mutlu olduğunu belirterek bu süreçte kendilerine destek olan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ve milletvekillerine ilçe halkı adına teşekkür etti.

Sağıroğlu, uçağın tapusunu millet kıraathanesi olarak aldıklarını ifade ederek esas amaçlarının turizmde parlayan yıldız olan Yomra ilçesinin marka değerini biraz daha yükseltmek olduğunu vurguladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın millet kıraathaneleri kurulmasına öncülük yaptığına dikkati çeken Sağıroğlu, şöyle devam etti:

"Biz de Yomra'mızda, tapusunu aldığımız uçağımızla beraber millet kıraathanesini hayata geçireceğiz. İçinde kafeteryası, çay salonu, kütüphanesi olacak, halkımızın sosyal ihtiyaçlarını karşılayabilecek bir düzenleme yapacağız. Şehir meydanı diye oluşturduğumuz alanda hem Trabzon'umuza hem Yomra'mıza hizmet vermeyi düşünüyoruz. Çok olumlu bir yatırım olduğunu düşünüyoruz."

Sağıroğlu, uçağın ilçeye naklinde nasıl bir yol izleneceğinin tespitine ilişkin çalışmaların devam ettiğini dile getirerek "En kısa zamanda uçağımızın buradan tırlarla beraber naklini gerçekleştireceğiz. Naklini yaptıktan sonra da kurulum çalışmaları ve iç dizaynı noktasında ekiplerimiz çalışma yapacak ve en kısa sürede hizmete açacağız." dedi.

Uçağın nakline ilişkin İstanbul'da hizmet veren profesyonel bir ekipten görüş aldıklarının altını çizen Sağıroğlu, bu ekibin de katılımıyla yarın yapılacak toplantı sonucunda nakilde hangi yolun izleneceği kararının verileceğini, tırlar, vinçler ve taşıma ekiplerinin hazır olduğunu söyledi.

Uçak ilçe meydanına konulacak

Sağıroğlu, ilçeye ulaşımı sağlayan 15 kilometrelik karayolu güzergahında 4 yaya üst geçidi bulunduğuna dikkati çekerek "Bunların ölçülerini teknik ekibimiz alıyor. Yüksekliğin yeterli olmaması halinde Karayolları yetkililerimizle konuşup, bir günlük yaya geçitlerinin üst kısımlarını söktürüp taktırmaya ilişkin girişimlerimiz olacak. İnşallah kurumlarımızın da bizlere yardımcı olması suretiyle bu çalışmalarımızı tamamlayacağımızı düşünüyoruz." diye konuştu.

Adını da değiştirmeyi düşündükleri uçağın içinde yapılacak düzenleme hakkında bilgi aktaran Sağıroğlu, uçağı daha önce Emine Erdoğan Hatıra Parkı'na koymayı planladıklarını açıkladığını ancak yaptıkları inceleme sonucunda burada trafik sorunu ortaya çıkacağını tespit ettiklerini belirtti.

Sağıroğlu, bu nedenle uçağı Karadeniz Sahil Yolu ile eski devlet yolu arasındaki 25 dönümlük meydana koyma kararı aldıklarını ifade etti.

Başkan Sağıroğlu, uçağın ilçeye naklinin, alana yerleştirilmesinin, iç dizaynının ve çevre düzenlemesinin maliyetinin 500 bin lira civarında olacağını tahmin ettiklerini aktardı.

Ankara-Trabzon seferini gerçekleştiren Pegasus Havayollarına ait yolcu uçağı, 13 Ocak'ta Trabzon Havalimanı'na iniş yaptıktan sonra pistten çıkmış, denize metreler kala durabilen uçaktaki 162 yolcu ve 6 mürettebat güvenli şekilde tahliye edilmişti.

Kazanın ardından büyük çaplı kurtarma operasyonu ile Trabzon Havalimanı apronunun bir bölümüne çekilen ve hizmet dışı kalan "Zeynep" adlı uçağın iç bölümündeki teknik donanım ve diğer malzemelerin sökümü ise 23 Temmuz-12 Eylül tarihlerinde 6'sı mühendis 15 kişilik ekip tarafından tamamlanmıştı.

Kaynak: AA / Güncel

Trabzon Yomra Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title