Haberler

Piknikçilere Yaban Domuzu Uyarısı

Ekosistemi Koruma ve Doğasevenler Derneği (EKODOSD) Başkanı Bahattin Sürücü, Aydın'ın Kuşadası İlçesi'ndeki Dilek Yarımadası Kalamaki Milli Parkı'ndaki yaban domuzlarının tatilciler tarafından yiyecek verilerek beslenmesinin doğal dengelerini bozduğunu söyledi.

Ekosistemi Koruma ve Doğasevenler Derneği (EKODOSD) Başkanı Bahattin Sürücü, Aydın'ın Kuşadası İlçesi'ndeki Dilek Yarımadası Kalamaki Milli Parkı'ndaki yaban domuzlarının tatilciler tarafından yiyecek verilerek beslenmesinin doğal dengelerini bozduğunu söyledi. Sürücü, kışın piknik yapan olmadığı için hazır yiyecek bulmaya alışan domuzların, sıkıntıya girdiğini belirtti.

Kalamaki Milli Parkı'ndaki yaban domuzlarının kedi-köpek gibi beslenmemesi gerektiğini savunan EKODOSD Başkanı Sürücü, buradaki domuzların yaşamlarının, diğer alanlardakilerden farkl olduğunu söyledi. Sürücü, şöyle dedi:

"Diğer bölgelerdeki domuzlar, genellikle insanlarla karşılaşmamak için gece aktif olurlar. Kalamaki Milli Parkı'ndakiler ise yaban olmasına karşın gündüz insanlardan kaçmazlar. Bunun en büyük nedeni de, piknik yapılan günübirlik kullanım alanlarında ziyaretçilerin atmış oldukları yiyecek artıklarını yemeleri. Milli Park'ta avlanma yasağı olması nedeniyle, buraya gelen piknikçilerin kendilerine zarar vermeyeceğini bilen domuzlar, yaşam garantisi içinde serbestçe dolaşmakta. Hatta, piknikçiler bu nedenle domuzları elleriyle besleyebilmekte. Ancak, bu doğru bir davranış değil. Belki acıma duygusuyla, bir yaban hayvanını beslemenin heyecanı duyulmakta. Ancak, yaban hayvanları kendi doğal yaşam alanlarında beslenmesi gerekir. Yazın insanlar tarafından beslenen bu hayvanlar, kış geldiğinde hazıra alıştıklarından zor duruma düşüyor."

"İÇGÜDESEL DAVRANIP, ZARAR VEREBİLİRLER"

Sürücü, domuzların kendilerini besleyen insanlara yaban hayatın verdiği içgüdüsel hareketle zarar verebileceklerine dikkati çekip, piknikçileri uyardı. Özellikle yaban domuzlarının çocuklardan uzak tutulması gerektiğini vurgulayan EKOSODS Başkanı Bahattin Sürücü, "Sonuçta bunlar yaban hayvanı. Ne yapacakları belli olmaz. Ayrıca yabanıl memelilerden insanlara parazit ve hastalık yapıcı mikroorganizmalar da geçebilir" diye konuştu.

Milli parktaki yırtıcı hayvan sayısındaki azalmanın domuz popülasyonunda artışa neden olduğunu da vurgulayan Sürücü, "Ekosistemin bozulması doğal yaşamda olumsuzluklara neden olmakta. Anadolu parsı gibi yırtıcı türlerin beslenmesinde domuz yavrusu önemli bir yer tutuyor. Bu türlerin yok olması domuz sayısın artışına neden oldu" dedi.

YABAN DOMUZLARININ ÖZELLİKLERİ

Yaban domuzları büyük başı, iri gövdesi ve kuvvetli bacaklarıyla güçlü görünüşe sahip olarak biliniyor. 20-25 yıl yaşayan, korunabilecekleri bir örtüye sahip olan her türlü ortamda yaşayan yaban domuzları, genellikle yapraklı ve sık ormanları daha çok sever. Gece dolaşarak beslenen yaban domuzları gündüzleri orman içinde, sazlıkların aralarında uyur.. Genellikle sürü halinde dolaşa bu hayvanların yaşlı ve güçlü erkeklerine 'Azılı', dişilerine 'Beni' ve yavrularına 'Moza' adı veriliyor. Bir seferde 6-12 yavru yapan yaban domuzlarının çok iyi yüzdüğü, çamur içinde yatmayı severken, hem etobur hem de otobur oldukları biliniyor. Kestane, ceviz, palamut gibi tohum ve meyvelerle birlikte, solucan ve böcekleri de yiyen domuzların en büyük özelliklerinden biri, ormandaki ağaçların altındaki yaprakların içerisinde bulunan hayvansal ve bitkisel yiyecekleri bulmak için, burunlarıyla toprağı karıştırması. Bu sırada geride kalan bitki artıkları içerisindeki tohumlar toprağa karışarak çimleniyor. Ormanlarda zaman içerisinde yaşlanan ağaçlar yerini genç fidanlara bırakır. Genç fidanlar da ormanların gençleşmesini sağlar. Bu işi de ormanlarda domuzlar yapıyor. Ormanların geleceğinin, içinde bulunan yaban domuzlarına bağlı olduğu belirtilirken halk arasında domuzlar için, 'ormanın çiftçileri' deniliyor. Çiftçilere zarar vermelerine rağmen bu domuzların ormanlar için olmazsa olmaz hayvanlar olduğu ifade edildi. - Aydın / Kusadasi

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Görümce filmi konusu nedir? Görümce filmi oyuncuları ve Görümce özeti! Kuruluş Osman CANLI izle! ATV Kuruluş Osman 157. bölüm canlı izle! Kuruluş Osman yeni bölümde neler olacak? ATV canlı izleme linki! 24 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 24 Nisan 2024 Çarşamba Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 24 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 24 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi! İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 İzmir su kesintisi listesi! ASKİ Ankara su kesintisi: Ankara'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Ankara su kesintisi listesi! 24 Nisan 2024 Yemekteyiz yarışmacısı Merve kimdir? Merve kaç yaşında, nereli? Zuhal Topalla Yemekteyiz yarışmacısı kim? CANLI ALTIN FİYATLARI | Güncel çeyrek altın fiyatları ne kadar? 24 Nisan altın fiyatları yükseldi mi? CANLI maç izle! (TÜM MAÇLAR) Canlı şifresiz donmadan HD maç izle! 24 Nisan günün maçları nereden izlenir? YEMEKTEYİZ CANLI İZLE | Yemekteyiz'de bugün kim yarışacak? Yemekteyiz hangi kanalda, saat kaçta? Mehmet Ali Yılmaz'ın hastalığı nedir, neden öldü? Mehmet Ali Yılmaz kimdir? 25 Nisan Perşembe 2024 Günlük Burç Yorumları! AŞK, EVLİLİK, SAĞLIK, KARİYER burç yorumları! 25 Nisan burç yorumları nedir?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title