Haberler

Peyzaj ve Süs Bitkiciliği Sektörü Sakarya'da Buluştu

Sakarya'nın Sapanca ilçesinde düzenlenen Peyzaj ve Süs Bitkiciliği Festivali, yurt içi ve yurt dışından 150 firmanın katılımıyla başladı.

Sakarya'nın Sapanca ilçesinde düzenlenen Peyzaj ve Süs Bitkiciliği Festivali, yurt içi ve yurt dışından 150 firmanın katılımıyla başladı.

Kırkpınar mevkisinde özel olarak hazırlanan alanda sağanak altında gerçekleştirilen festivalin açılış töreninde konuşan Sakarya Valisi İrfan Balkanlıoğlu, kentin özellikle dış mekan süs bitkiciliği konusunda Türkiye'de bir numara olduğunu söyledi.

Sakarya'nın süs bitkiciliği konusunda en fazla çeşit üreten il konumuna geldiğini, bunun haklı gururunu yaşadıklarını dile getiren Balkanlıoğlu, "Burası hakikaten fidancılıkta ithalatın önünü kesen, hatta ihracata doğru giden büyük bir endüstri kolu olma yolunda hızla ilerliyor. Hem çevreyi kirletmiyor hem havamızı temizliyor hem de birçok açıdan ekolojik dengeye katkısı ve faydası olan bir endüstri dalı." diye konuştu.

Balkanlıoğlu, yağmur altında festivalin açılışını gerçekleştirdiklerini belirterek, kentin yağış miktarı açısından Hollanda'ya denk bir şehir olduğunu anlattı.

Fidancılık konusunda alınması gereken çok daha büyük mesafelerin olduğunu vurgulayan Balkanlıoğlu, Sakarya'nın ırmak gibi büyük bir avantajı olduğunu ifade etti.

"Festival, ihracat alanında yeni açılımlar sağlayacak"

Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu da festivalin şehre ve ülkeye, üretim, tanıtım ve ihracat alanlarında yeni açılımlar sağlayacağını belirterek, Türkiye üzerinde ekonomik oyunların pervasızca sergilendiği bir dönemde yapılan bu tür organizasyonların daha fazla anlam ifade ettiğini dile getirdi.

Yerli ve milli üretimin merkezi olan Sakarya'nın, ihracat alanında Türkiye'nin dünyaya açılan ihracat kapısı olmaya devam edeceğini aktaran Toçoğlu, "Sayın Cumhurbaşkanımızın da ifade ettiği gibi daha fazla ter dökecek, daha çok üretecek ve daha çok ihraç edeceğiz. Ülkemiz üzerinde oynanan oyunları, daha fazla çalışarak, üreterek, akıl ve sağduyuyla bozacağız." dedi.

Tarım ve Orman Bakanlığı Tohumculuk Daire Başkanı Mehmet Sığırcı ise Sakarya'nın bu festivali hak ettiğini çünkü ülkenin dış mekan üretim alanının kentte olduğunu söyledi.

Dünyadaki birçok bitkinin aynı kalitede Türkiye'de üretilebildiğini anlatan Sığırcı, "Gerçekten bu sektörde ülkemiz kadar hızlı gelişmiş bir yer olduğunu düşünmüyorum. Bakanlık olarak ihracatın artması konusunda çok ciddi yatırımlar yapmayı düşünüyoruz. Sektörün yaygınlaşması için elimizden geleni yapacağız çünkü bu sektör ve sektörün paydaşları bunu fazlasıyla hak ediyor." şeklinde konuştu.

Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası (SATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Akgün Altuğ da kentte bulunan 500'e yakın firmanın ülkenin ihtiyacı olan süs bitkisi üretimini Sakarya'da ve yakın bölgelerde gerçekleştirdiğine dikkati çekti.

Konuşmaların ardından festivalin açılışını gerçekleştiren protokol üyeleri, daha sonra firmaların ürünlerini inceledi. Golf aracıyla festival alanında gezintiye çıkan Vali Balkanlıoğlu, Toçoğlu ve Altuğ, bazı firma yetkilileriyle görüştü.

Festival, 29 Eylül Cumartesi günü sona erecek.

Kaynak: AA / Güncel

İhracat Sapanca Türkiye Sakarya Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title