Haberler

Petrol-iş'ten İMKB, SPK ve Öib'ye Tüpraş Başvurusu

Danıştay'ın Tüpraş'ın Yüzde 14.76'lık Hissesinin Borsada Satışına İlişkin İptal Kararını Onamasının Ardından, Petrol-iş Sendikası Kararın Gereğinin Yapılması İçin Öib, SPK ve İMKB'ye Başvurdu.

Petrol-İş Sendikası, özelleştirme İdaresi Başkanlığı, İMKB ve SPK'yı, Danıştay'ın Tüpraş'ın yüzde 14.76'lık hissesinin borsada satışına ilişkin iptal kararına uyması gerektiğini bildirdi. ÖİB, İMKB ve SPK'ya yapılan başvuruda, yüzde 14.76'lık hissenin kamuya iadesi için gerekli yasal işlemin başlatılması istenirken, hisselerin geri alınmasıyla ilgili yapılan işlemlerin belgeleriyle açıklanması istendi.

Danıştay'ın, Tüpraş'ın yüzde 14.76'lık hissesinin İsrailli işadamı Sami Ofer'e satışını iptal eden mahkeme kararını onamasının ardından Özelleştirme İdaresi zora girdi. Petrol-İş Sendikası, hisselerin kamuya dönmesinin Anayasal zorunluluk olduğunu bildirirken, ÖİB, İMKB ve SPK'ya 24 Ocak 2007 tarihinde yaptığı başvuruda, Tüpraş'ın yüzde 14.76 oranındaki kamu payının satışına dair kararın iptaline ilişkin Ankara 12'inci İdare Mahkemesi'ni onayan Danıştay 13'üncü Dairesi'nin kararı çerçevesinde kararın gereklerinin yerine getirilmesi istendi.

Petrol-İş Sendikası Avukatı Gökhan Candoğan tarafından yapılan başvuruda, bugüne kadar yapılan işlemlere ilişkin bilgi verilmesi istendi. Tüpraş'ta mevcut yüzde 14.76'lık kamu payının, Mart 2005'te İMKB Toptan Satışlar Pazarında satışına dair işleminin iptali istemiyle Ankara 12'inci İdare Mahkemesinde dava açıldığı, satışın hukuka aykırı bulunarak iptaline karar verildiği belirtildi. ÖİB tarafından yapılan temyiz başvurusunun da Danıştay 13'üncü Dairesi tarafından 29 Kasım 2006'da, gerekçe kararı değiştirilerek onama kararı verildiği anımsatıldı. ÖİB'ye gönderilen dilekçede şu ifadelere yer verildi:

HUKUKA AYKIRILIK KESİNLEŞTİ

Danıştay kararı ile, ÖİB'nin yetkisi dahilinde bulunmayan bir satışı hukuka aykırı bir sürecin sonucunda gerçekleştirdiğinin kesin bir şekilde ortaya çıktığı kaydedildi. Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi kapsamında, yargı kararının aynen ve geciktirilmeden yerine getirilmesi gerektiğinin altı çizildi. Tüpraş'daki hisselerin kamuya iadesi için gerekli her tür yasal işlemin tesis edilmesi gerektiği kaydedildi. Bugüne kadar hisselerin geri alınması konusunda ne gibi işlemlerin yapıldığı ve mevcut durumun belgeleriyle birlikte açıklanması istendi.

ÖİB KARAR DÜZELTME İSTEYEBİLİR

Danıştay 13'üncü Dairesi'nin bu kararından sonra, ÖİB'nin, olağanüstü kanun yolu olarak bilinen karar düzeltme isteminde bulunma hakkı var. Bu yönde talep olması halinde, istemi yine Danıştay 13'üncü Dairesi karara bağlayacak.

Tüpraş'ın söz konusu 36 milyon 969 bin 698 adet hissesi, yurt dışında yerleşik kurumsal yatırımcılara satılmak üzere Global Menkul Değerlerin ÖYK'ya başvurusunun uygun bulunmasıyla hisse başına 15.40 YTL'den İMKB Toptan Satışlar Pazarı'nda satılmıştı.

'SPK VE İMKB DE GÖREV KUSURU İŞLEDİ'

Hisselerin kimde olduğunun, ne zaman el değiştirdiğinin bulunmasının çok kolay bir işlem olduğunu belirten Avukat Candoğan, "Bu hisselerin kimde olduğu tespit edilip kamuya döndürülebilir. Satışın gerçekleşmesi aşamasından itibaren ÖİB'nin yanında, SPK ve İMKB'nin de görev kusuru işlediğini düşünüyoruz" dedi.(ANKA)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title