Haberler

Petkim Özelleştirmesi Çıkmaza Girdi

Petkim'in Satışı, Özelleştirme Takvimi Nedeniyle Riske Girdi. Petkim'in Satışını Netleştirecek Kararı Alacak Olan Özelleştirme Yüksek Kurulu (Öyk), Rekabet Kurulu Süreci Tamamlandığında Değişme Aşamasında Olacak. Öyk Kararı En Erken Ağustos'un İlk Haftasından Sonra Çıkacak. AKP Hükümeti, Giderayak Bu Kararı Alsa Bile, Yeni Hükümet Yeni Bir Öyk Kararı ile Satışı İptal Edebilecek.

Petkim'in satışı, özelleştirme takvimi nedeniyle riske girdi. Petkim'in satışını netleştirecek kararı alacak olan Özelleştirme Yüksek Kurulu (ÖYK), Rekabet Kurulu süreci tamamlandığında değişme aşamasında olacak. ÖYK kararı en erken Ağustos'un ilk haftasından sonra çıkacak. AKP hükümeti, giderayak bu kararı alsa bile, yeni hükümet yeni bir ÖYK kararı ile satışı iptal edebilecek.

Hükümetin, enerji ve Halkbank'ta özelleştirmeyi seçim nedeniyle iptal etmesinin ardından piyasalara durumu açıklamak için Petkim'i öne sürmesi planı, takvim sıkışıklığı nedeniyle suya düşme noktasına geldi.

Petkim özelleştirme ihalesinin nihai pazarlık görüşmesi, seçimden 17 gün önce yapıldı. Bundan sonraki süreçte İhale Komisyonu satış kararını Rekabet Kurumu'na gönderecek. Rekabet Kurulu'nun karar almak için azami 30 gün süresi bulunuyor. Ancak süre, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nın (ÖİB) dosyayı göndermesi ile değil, gerekli belgelerin Rekabet Kurumu'na geldiği son gün başlayacak. Bu durumda, Rekabet Kurumu, dosyayı incelerken eksik görür ve yeni belge isterse, yeni belgenin girişi, bir aylık sürenin başlangıcı sayılacak.

Bu sürenin 15 günü uzmanların rapor hazırlaması için harcanacak. Ardından Rekabet Kurulu'nun karar alması aşamasına gelinecek. Hükümet Rekabet Kurulu'nda boşalan üyelikler için atama yapmadığından, 5 üyeli kurulda bir üye bile gelmese toplanamama sorunu ortaya çıkacak.

SÜRESİ DOLAN KABİNE ÜYELERİ PETKİM İÇİN KARAR ALACAK

Hiçbir aksilik çıkmadığı varsayılsa bile Rekabet Kurulu 'olası onay kararı'nın çıkması Ağustos'un ilk haftasını geçecek. Bu aşamada, seçim yapılmış, yeni meclis şekillenmiş ve hükümet değişme aşamasında olacak. Bu durumda, görevden ayrılma aşamasında olan Recep Tayyip Erdoğan, Ali Babacan, Kemal Unakıtan, Ali Coşkun ve İsmet Yılmaz, kabine üyesi kimlikleriyle Petkim'in satışına ilişkin kesin kararı alacaklar.

ÖYK kararı, Petkim'in satışının gerçekleşmesi için kritik önem taşıyor. ÖYK kararı olmadığı sürece, ihalenin yapılmış olması hiçbir anlam taşımıyor.

ÖYK kararı, Petkim'in devralınması için alıcılara verilecek süresi belirleyecek. Genelde 90 gün civarı olarak belirlenen sürede birinci şirketin ödeme yapmaması durumunda ikinci şirkete geçileceği belirtilecek. Bu yöntemle en yüksek kaç şirkete şans tanınacağının takdiri ÖİB ve ÖYK'ya kalacak. Kararda, ilk şirketin yükümlülüğü için, "Süre içinde yükümlülüklerini yerine getirme" ifadesine yer verilecek.

YENİDEN ÖYK KARARI ÇIKABİLİR

Böylece Petkim satışının yolu açıldıktan sonra hükümet değişecek. Yeni üyeler, yeni hükümetin Başbakan, Hazine'den sorumlu Devlet Bakanı, Maliye Bakanı, Sanayi Bakanı ve Ulaştırma Bakanı'ndan oluşacak. Petkim'in satışını kesinleştirecek ÖYK kararının ortadan kaldırılması ancak yeni bir ÖYK kararının çıkarılması ile olacağından, yeni ÖYK'nın ÖİB'den bu yönde bir karar taslağı sevketmesini istemesi yetecek. Yeni ÖYK, gördüğü lüzum üzerine ihaleyi ya da ilk şirkete satış kararını iptal edebilecek.

AKP'nin hükümette kalacağı öngörülse dahi seçim aşamasında ve cumhurbaşkanlığı süreci yaşanırken, Ermeni alıcı nedeniyle parti büyük puan kaybedeceğinden, satış kararının netleşmesi her durumda sancılı olacak.(ANKA)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

Beşiktaş Ankaragücü maçı CANLI izle! 19 Nisan BJK Ankaragücü Konferans Ligi maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? 21 Nisan 2024 Günlük Burç Yorumları: AŞK, EVLİLİK, SAĞLIK, KARİYER burç yorumları! 21 Nisan Pazar burç yorumları nedir? Gaddar 14. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Gaddar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kızılcık Şerbeti 68. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Kızılcık Şerbeti yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Sarı kod uyarısı nedir? İşte MGM Sarı kod uyarısının anlamı Yalı Çapkını 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Yalı Çapkını yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Arka Sokaklar 671. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Arka Sokaklar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Ateş Kuşları 52. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Ateş Kuşları yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kara Ağaç Destanı 9. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Kara Ağaç Destanı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? 19-20 Nisan Akaryakıt Fiyatları: Benzine ve motorine indirim veya zam var mı? NO Pelicans Sacramento Kings NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 19 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Miami Heat Chicago Bulls NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 19 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! 19-20 Nisan hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? Survivor dokunulmazlık oyununu kim kazandı? 19 Nisan Cuma 2024? Survivor kim kazandı? 19 Nisan Cuma Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title