Haberler

Petkim İhalesinde Alıcı Belirsizliği

Konsorsiyumun Danışmanı Recai Ulusoy, Rus Portföy Yatırım Şirketinin Investment Troika Dialog, Stratejik Yatırımcıların Caspi Neft (Kazakistan), Investment Industrial Group Eurasia Olduğunu Bildirdi. Ulusoy, Konsorsiyumun Asya'nın En Büyük Bankasının Ortağı Olduğunu Açıklarken, Israrlı Sorulara Karşın Banka İsmini Açıklamaması Dikkat Çekti.

Petkim ihalesine 2 milyar 50 milyon dolarla en yüksek teklifi veren TransCentralAsia Petrochemical Holding Ortak Girişim Grubu'nun biri finans diğeri de stratejik yatırımcı olmak üzere 3 ortaklı olduğu açıklandı. Konsorsiyumun Danışmanı Recai Ulusoy, Rus portföy yatırım şirketinin Investment Troika Dialog, stratejik yatırımcıların Caspi Neft (Kazakistan), Investment Industrial Group Eurasia olduğunu bildirdi. Petkim ihalesini alan Grubun danışmanlığını ise Şekerbank'ın ortağı olan Turan Alem Group yapacak.

Petkim Petrokimya Holding'in yüzde 51 hissesi için yapılan ihalede en yüksek teklifi 2 milyar 50 milyon dolar ile TransCentralAsia Petrochemical Holding Ortak Girişim Grubu Danışmanı Recai Ulusoy ihale sonrası basın açıklaması yaptı. Ulusoy, konsorsiyumun 3 ana ortaktan oluştuğunu belirterek, Rusya'dan bir portföy yatırım şirketinin, 2 de Kazakistanlı stratejik yatırımcının katıldığını söyledi.

Rus portföy yatırım şirketinin Investment Troika Dialog olduğunu kaydeden Ulusoy, diğer ortakların da Caspi Neft (Kazakistan), Investment Industrial Group Eurasia olduğunu bildirdi.

RAFİNERİ ÇALIŞMALARI ÖNCELİKLİ

Kazak yatırımcıların petrol çıkarma işinde olduklarını kaydeden Ulusoy, "Konsorsiyumu Kazak yatırımcılar bir araya gelerek kurdular. Büyük hedefleri var. Öncelikli olarak rafineri çalışmaları için büyük bir çalışma başlayacak" dedi. Ulusoy, yatırımcıların Petkim'in bölgedeki önemini, yöneticilerinin başarısını yakından izlediklerini belirterek, ciddi yatırımların yapılacağını ifade etti.

BÜYÜK ASYA BANKASI'NIN İSMİ GİZLENDİ

Grubun Asya'nın en büyük bankalardan birinin ortağı olduğunu kaydeden Ulusoy, ısrarlı sorulara karşın bu bankanın adını vermekten kaçındı. Ulusoy, "Kazak yatırımcılar bankacılıkta oldukça büyükler. Petkim'e ilişkin liman projeleri de var. Konsorsiyumda 3 firma yatırımcı. Stratejik yatırımcılar ve finans yatırımcısı var. Stratejik yatırımcılar da Rus Investment Troika Dialog finans yatırımcısı. Caspi Neft (Kazakistan) ve Investment Industrial Group Eurasia (Russia)" dedi.

ÖDEME PLANI BELLİ DEĞİL

Konsorsiyumun Danışmanı Ulusoy, toplam 2 milyar 50 milyon dolarlık tutarın ödeme şekline ilişkin sorulara ise, "Ödeme peşin mi taksitli mi olacak. Bu soruya yanıt vermek için erken. Yeni bir stratejik ortak katılır mı? Bunlar hepsi değerlendirilecektir. Ancak ödeme planı konusunda bir hazırlık yapmamış olsak burada oturmazdık. Biraz süre verin. Bu konudaki gerekli açıklamalar yapılacaktır" diye konuştu.

YERLİ ORTAK ALINABİLİR

Ulusoy, konsorsiyuma yerli bir ortak alma ihtimallerinin bulunup bulunmadığına yönelik soruya da, "Olabilir. Katkısı olacağı düşünülürse yerli yatırımcı da olabilir. Kazak yatırımcılar buna olumlu bakacaklardır" değerlendirmesini yaptı. Petkim işçilerinin ihalenin yapıldığı otel önünde yaptıkları eylemin anımsatılması üzerine de Ulusoy, "Bu bizim ihtisasımızda değil" diyerek geçiştirdi.

ŞEKERBANK ORTAĞI DANIŞMAN

Ulusoy, Kazak yatırımcıların danışmanlığını Şekerbank'ın ortağı olan Turan Alem Gruoup'un yaptığını açıkladı. Rabobank'la evliliği son dakikada iptal edilen Şekerbank, 2006 yılında yüzde 33.98 hissesini 424.7 milyon YTL'ye Kazak Bank Turan Alem Group'a satmıştı.

İLTER: ORİJİNİ GİZLEMİYORUZ

Özelleştirme İdaresi Başkan Yardımcısı ve İhale Komisyonu Başkanı Osman İlter de ihalenin ardından kısa bir değerlendirmede bulundu. İlter, ihaleye katılan 8 yatırımcının ortalama 16 milyar dolarlık masanın etrafında, Türkiye'ye yatırım için geldiklerini söyledi. Petkim için sadece 2 milyar dolarlık bir teklif gelmediğini, diğer firmaların da bu tutarı vermeye hazır olduklarını ifade etti. İhaleyi kazanan şirketin orijinine ilişkin sorulara yanıt veren İlter, "Burada gizleme yok. Yeterlilik kriterlerine uydukları için ihaleye katıldılar. İlgili bilgiler Rekabet Kurulu'na gönderilecek" diye konuştu.(ANKA)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

Elif Aslı Yıldız Tunaoğlu'nun yüksek lisansı sahte çıktı! Elif Aslı Yıldız istifa etti mi? Yüksek lisansı sahte mi çıktı? Erinç Sağkan kimdir? Halk Tv konuğu Erinç Sağkan kaç yaşında, nereli? Erinç Sağkan biyografisi! Elif Aslı Yıldız Tunaoğlu kimdir? Patiswiss CEO'su Elif Aslı Yıldız istifa etti mi? Elif Aslı Yıldız kaç yaşında, nereli? Hıdırellez nedir? Hıdırellez günü ne yapılır? Hıdırellez kutlamak günah mı? Üsküdar - Samandıra Metro Hattı'nda ne oldu? Metrolar çalışıyor mu? İSKİ BARAJ DOLULUK ORANI 2024: İstanbul barajlarında son durum nedir? Baraj doluluk oranı seviyesi yüzde kaç? Kocasını terk edip üvey oğluyla kaçtı! Üvey oğluyla kaçan kadın ne dedi, olay ne? KURBAN BAYRAMINA KAÇ GÜN KALDI 2024: Kurban bayramı ne zaman, hangi tarihe denk geliyor? 24 NİSAN TV YAYIN AKIŞI | Bugün hangi diziler var? Kanal D, Star TV, TRT1, ATV, TV8, Show TV, NOW TV Hıdırellez ritüelleri nedir 2024? Hıdırellez ne zaman, hangi tarihte kutlanır? Hıdırellez dileği nasıl yapılır? Bu akşam Survivor var mı? Bu akşam Survivor All Star yeni bölüm yayınlanacak mı? 24 Nisan Çarşamba Survivor yeni bölüm! Gelinim Mutfakta CANLI YAYIN | 24 NİSAN GELİNİM MUTFAKTA PUAN DURUMU! Gelinim Mutfakta yeni bölüm İZLE! MÜGE ANLI CANLI İZLE! 24 Nisan Müge Anlı Canlı İzleme Linki! Müge Anlı son bölüm neler oldu? Şevket Çoruh Arka Sokaklar dizisinden neden ayrıldı? Mesut Komiser Arka Sokaklar'a dönecek mi? AZ ÖNCE DEPREM NEREDE OLDU SON DAKİKA! AFAD Kandilli Rasathanesi son depremler 24 Nisan!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title